Alvorlig sårbarhed opdaget i mobil-chip: Kan åbne for fuld adgang til din Android-telefon

En sårbarhed i Qualcomms chipsets, der sidder i 65 procent af alle Android-enheder, udsætter op mod 900 millioner enheder for usikkerhed. Læs her, hvad du selv kan gøre.

Sikkerhedsfirmaet Check Point har fundet en sårbarhed, der potentielt kan ramme rigtig mange Android-enheder.

Der er faktisk tale om fire alvorlige sikkerhedshuller under navnet QuadRooter i Qualcomms chipsets til Android, der tillader hackere at få fuld kontrol over enheden og adgang til fortrolig information, uden at ejeren opdager det.

Sårbarhederne gør det muligt for hackere at foretage aktiviteter, hvor de kan slette og ændre apps og systemfiler og få adgang til telefons hardware såsom touch-skærmen, kamera og mikrofon.

Godkendte apps
Uvedkommende kan udnytte sårbarhederne i Qualcomms chip gennem en ondsindet app, der dog først skal installeres.

På vores breddegrader er vi ret flinke til at hente godkendte apps, mens der i andre dele af verden er større tradition for at gå mere utraditionelt til værks, når mobilen skal forsynes med software.

Af den grund er vi ikke så eksponerede i kongeriget Danmark, og der er ikke anledning til panik på grund af sårbarheden.

Da sikkerhedshullerne findes i software-driverne til Qualcomm's chips, der bruges til at styre kommunikationen med anden hardware, behøver appen ikke anmode om nogen særlige rettigheder, hvilket gør det næsten umuligt for brugerne at opdage noget.

Qualcomms chip findes i 65 procent af alle Android-enheder, hvilket Check Point har regnet sig frem til er i omegnen af 900 millioner, der altså kan blive påvirket af sårbarheden.

Det er blandt andet modeller som Samsungs seneste Galaxy 7-topmodeller og telefoner fra HTC, LG og flere.

Sårbarheden blev faktisk allerede opdaget i april 2016, men det er god stil i sikkerhedsbranchen at fortæller leverandørerne om problemerne tre måneder før, at sårbarhederne ryger ud til offentlighedens skue.

Det kan du gøre
Problemet er, at man ikke kan rette sårbarheden med et snuptag på alle modeller, fordi de forskellige Android-versioner er tilpasset til den enkelte telefon.

De mange udgaver medfører, at patches, der skal udbedre sårbarhederne i Android-enhederne, derfor ikke bare kan sendes ud til alle brugere på en gang, men skal tilpasses til den enkelte producents version, før brugerne kan få adgang til opdateringen.

Det er en proces, der kan betyde, at det kan tage lidt tid at få en opdatering på plads, fortæller Check Point i en analyse af problemet.

Løsninger er netop en opdatering fra producenten, så du skal altså - som altid - sørge for at få opdateret dine enheder med de nyeste opdateringer fra producenten.

Læs også:
Tip: Sådan krypterer du din Android-telefon

Google melder klart ud: Så længe sender vi Android-opdateringer til din smartphone

Ondsindet Android-kode tømmer kontoen og lukker for bankens telefonlinje
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.