Artikel top billede

Amerikansk panik: NSA kan være blevet hacket af russerne

Tophemmelige hackerværktøjer, der formodentlig stammer fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA, er blevet lækket. Eksperter frygter, at den russiske stat er involveret.

Er den amerikanske efterretningstjeneste NSA blevet hacket af fremmede magter?

Det er i øjeblikket frygten i den amerikanske hovedstad Washington DC, skriver flere amerikanske medier.

Frygten skyldes, at flere hjemmesider har offentliggjort, hvad der formodes at være tophemmelige computerkode til overvågningsværktøjer, der er udviklet af NSA.

Ifølge eksperter, som både New York Times og Washington Post har talt med, stammer koden efter alt at dømme fra de hackerværktøjer, som NSA selv anvender, når den amerikanske tjeneste hacker fremmede magter.

Læs også: Edward Snowden på Roskilde Festival: "De siger, at du ikke har noget at være bange for, hvis du ikke har noget at skjule. Det sagde Goebbles også"

Ekserter: Det er ægte NSA-kode
Adspurgt om koderne er ægte, svarer en anonym kilde hos NSA, som Washington Post har talt med: 

"Uden tvivl. Det her er nøglerne til kongedømmet. Det er den slags sager, der kan underminere sikkerheden hos mange store regerings- og virksomhedsnetværk i USA såvel som i udlandet," siger kilden til den amerikanske avis. 

For at få adgang til koden ville det formodentlig kræve, at hackere har haft adgang til NSA's servere. NSA vil dog hverken af- eller bekræfte, at der rent faktisk er tale om tjenestens kode. 

Ifølge Washington Post er koden knap tre år gammel, og der er ifølge avisen tale om raffineret softwarekode, der kan anvendes til at overtage firewalls, som er produceret af virksomheder som eksempelvis Cisco og Fortinet.

Virksomheder hvis produkter anvendes af magtfulde selskaber og institutioner i hele verden.

Koden er blevet offentliggjort af en hackergruppe, der kalder sig The Shadow Brookers, og gruppen hævder at være i besiddelse af koden til endnu et sæt hackerværktøjer, som gruppen angiveligt vil bortauktionere. 

Læs også: Kina opruster til cyberkrig: Bliver værre end atombomben

Gætter på russisk indblanding

Hvis NSA rent faktisk er blevet hacket, er det endnu uvist, hvem der står bag. Men flere sikkerhedseksperter gætter ifølge New York Times og Washington Post på, at der er tale om hackergrupper, der er finansieret af den russiske regering. 

Det samme gør NSA-whistleblower Edward Snowden, der i øjeblikket opholder sig i eksil i netop Rusland. 

Ifølge Snowden er der meget, som peger på russisk indblanding.

Han påpeger på Twitter, at der muligvis er tale om en advarsel til de amerikanske myndigheder om, at dem der står bag lækket, kan bevise amerikansk indblanding i et hvert hackerangreb, hvor den pågældende kode er blevet anvendt. 

Det kan ifølge Snowden få store udenrigspolitiske konsekvenser, hvis hackerne eksempelvis er i stand til at påvise, at amerikanerne har brugt værktøjerne til at hacke sine allierede. 

Russiske hackere menes ligeledes at være involveret i et omfattende hack mod Det Demokratiske Parti i USA.

Her har en hacker fået adgang til store mængder af e-mails fra partiet, hvoraf mange e-mails efterfølgende er blevet lækket på Wikileaks. Et hack, der i de amerikanske medier er blevet udlagt som et russiske forsøg på at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. 

Ifølge New York Times er det endnu uklart, om den amerikanske regering planlægger et svar på de russiske cyber-angreb - og hvad svaret i så fald vil blive. 

"Vores problem er, at russerne ser ud til at have taget handskerne af i cyberspace, og vi ved endnu ikke, hvordan vi skal svare på det," siger James A. Lewis, der it-ekspert hos udenrigspolitiske amerikanske tænketank "Center for Stratic and International Studies", til New York Times.

Læs også:

Sikkerhedseksperter slår alarm: It-bombe tikker under præsidentvalget i 32 stater

Gal eller genial: Mød den russiske sikkerhedskonge med X-Factor i verdensklase 

Tør du stole på ham: Magtfuld virus-milliardær vil begrænse net-friheden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere