Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Opsender raket til opbygning af et hackersikkert kvante-netværk - her er kinesernes plan

Kina har i denne uge opsendt en satellit til en helt ny type netværk, som kan sende data fuldstændig sikkert uden om hackere. Læs her, hvordan det kinesiske kvante-netværk kommer til at fungere.

Kina har i denne uge opsendt en raket fra Gobi-ørkenen i det nordlige Kina i bestræbelserne på at skabe et krypteret og hackersikkert netværk.

Det kinesiske netværk er ganske anderledes end de kommunikationsmetoder, som vi benytter i dag.

For om bord på raketten er en kvantekommunikations-satellit, som er på en toårig mission med at få testet et langdistancekommunikations-netværk på kommunikation til op mod 1.200 kilometer.

Det skal ske ved, at kineserne benytter partikelfysik - konkret fotoner - til at sende beskeder og dekrypteringsnøgler med i sine tests af netværket.

Læs også: Foton-gennembrud baner vejen for bedre kvante-kryptering

Det skriver det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Information selvdestruerer

De kinesiske forskere skal med deres raketopsendelse teste, om kvante-kommunikationsformen også er egnet til at kommunikere hackersikkert over lange distancer med.

De kinesiske forskere har allerede testet kvantekommunikationen med succes på relativt korte afstande.

At dette netværk skulle være hackersikkert skyldes, at det er umuligt at opsnappe data i de afsendte byger af partikler, som er mindre end atomer, uden at partiklerne selvdestruerer.

Så hvis to personer eksempelvis kommunikerer om noget hemmeligt, og en tredje person forsøger at stjæle data undervejs i transmissionen mellem de to parter, er informationerne i kvantepartiklerne bygget på en måde, så den tredje person vil modtage et helt uforudsigeligt budskab.

Investerer 665 milliarder kroner

Forsøget med det noget alternative, raketopsendte netværk er udarbejdet af det kinesiske rumforskningscenter.

"Den nyligt opsendte satellit markerer en bevægelse i Kinas rolle fra at være en medløber i den klassiske informationsteknologi til at være en af lederne, der viser vejen til fremtidens fremskridt," forklarer projektets hovedansvarlige videnskabsmand Pan Jianwei til det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Og kvantekommunikation er åbenbart noget, som kineserne satser benhårdt på, da Kina investerede omkring 665 milliarder kroner i kvante-forskning i 2015.

Til sammenligning investerer USA 1,3 milliarder kroner årligt i teknologien ifølge The Hacker News.

Ram en sparegris fra et fly

I forsøget er det meningen, at der skal sendes budskaber fra Beijing i østkina til byen Urumqi i den vestkinesiske Xinjiang-region.

For at få partikel-kommunikationen til at spille skal satellitten være uhyre præcis med at afsende kommunikationen til de jordbundne modtagere i henholdsvis øst- og vestkina.

At det ikke drejer sig om en banal opgave, forklarer missionens chef Wang Jianyu på følgende måde:

"Det svarer til at kaste en mønt fra et fly i 100.000 meters højde og ramme præcis ned i en roterende sparegris."

Denne nye teknologitilgang er en del af en større femårig kinesisk plan. Hvis netværket bliver en succes, forventer Kina, at der kan komme et globalt kvante-netværk på plads omkring 2030.

Læs også: 

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere