Opsender raket til opbygning af et hackersikkert kvante-netværk - her er kinesernes plan

Kina har i denne uge opsendt en satellit til en helt ny type netværk, som kan sende data fuldstændig sikkert uden om hackere. Læs her, hvordan det kinesiske kvante-netværk kommer til at fungere.

Kina har i denne uge opsendt en raket fra Gobi-ørkenen i det nordlige Kina i bestræbelserne på at skabe et krypteret og hackersikkert netværk.

Det kinesiske netværk er ganske anderledes end de kommunikationsmetoder, som vi benytter i dag.

For om bord på raketten er en kvantekommunikations-satellit, som er på en toårig mission med at få testet et langdistancekommunikations-netværk på kommunikation til op mod 1.200 kilometer.

Det skal ske ved, at kineserne benytter partikelfysik - konkret fotoner - til at sende beskeder og dekrypteringsnøgler med i sine tests af netværket.

Læs også: Foton-gennembrud baner vejen for bedre kvante-kryptering

Det skriver det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Information selvdestruerer
De kinesiske forskere skal med deres raketopsendelse teste, om kvante-kommunikationsformen også er egnet til at kommunikere hackersikkert over lange distancer med.

De kinesiske forskere har allerede testet kvantekommunikationen med succes på relativt korte afstande.

At dette netværk skulle være hackersikkert skyldes, at det er umuligt at opsnappe data i de afsendte byger af partikler, som er mindre end atomer, uden at partiklerne selvdestruerer.

Så hvis to personer eksempelvis kommunikerer om noget hemmeligt, og en tredje person forsøger at stjæle data undervejs i transmissionen mellem de to parter, er informationerne i kvantepartiklerne bygget på en måde, så den tredje person vil modtage et helt uforudsigeligt budskab.

Investerer 665 milliarder kroner
Forsøget med det noget alternative, raketopsendte netværk er udarbejdet af det kinesiske rumforskningscenter.

"Den nyligt opsendte satellit markerer en bevægelse i Kinas rolle fra at være en medløber i den klassiske informationsteknologi til at være en af lederne, der viser vejen til fremtidens fremskridt," forklarer projektets hovedansvarlige videnskabsmand Pan Jianwei til det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Og kvantekommunikation er åbenbart noget, som kineserne satser benhårdt på, da Kina investerede omkring 665 milliarder kroner i kvante-forskning i 2015.

Til sammenligning investerer USA 1,3 milliarder kroner årligt i teknologien ifølge The Hacker News.

Ram en sparegris fra et fly
I forsøget er det meningen, at der skal sendes budskaber fra Beijing i østkina til byen Urumqi i den vestkinesiske Xinjiang-region.

For at få partikel-kommunikationen til at spille skal satellitten være uhyre præcis med at afsende kommunikationen til de jordbundne modtagere i henholdsvis øst- og vestkina.

At det ikke drejer sig om en banal opgave, forklarer missionens chef Wang Jianyu på følgende måde:

"Det svarer til at kaste en mønt fra et fly i 100.000 meters højde og ramme præcis ned i en roterende sparegris."

Denne nye teknologitilgang er en del af en større femårig kinesisk plan. Hvis netværket bliver en succes, forventer Kina, at der kan komme et globalt kvante-netværk på plads omkring 2030.

Læs også: 

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Bredbåndspuljen lukker for ansøgninger til midnat: Her er alt du skal vide om bredbåndspuljen på 98,5 millioner kroner
Det er ved at være sidste chance, hvis du skal have del i statens 98,5 millioner kroner, der er øremærket til at sikre lynhurtigt bredbånd landets udkantsområder. Computerworld giver dig her den fulde guide til, hvordan du søger, og hvor stor bredbåndspuljens virkning har været indtil videre.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.