Artikel top billede

Opsender raket til opbygning af et hackersikkert kvante-netværk - her er kinesernes plan

Kina har i denne uge opsendt en satellit til en helt ny type netværk, som kan sende data fuldstændig sikkert uden om hackere. Læs her, hvordan det kinesiske kvante-netværk kommer til at fungere.

Kina har i denne uge opsendt en raket fra Gobi-ørkenen i det nordlige Kina i bestræbelserne på at skabe et krypteret og hackersikkert netværk.

Det kinesiske netværk er ganske anderledes end de kommunikationsmetoder, som vi benytter i dag.

For om bord på raketten er en kvantekommunikations-satellit, som er på en toårig mission med at få testet et langdistancekommunikations-netværk på kommunikation til op mod 1.200 kilometer.

Det skal ske ved, at kineserne benytter partikelfysik - konkret fotoner - til at sende beskeder og dekrypteringsnøgler med i sine tests af netværket.

Læs også: Foton-gennembrud baner vejen for bedre kvante-kryptering

Det skriver det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Information selvdestruerer

De kinesiske forskere skal med deres raketopsendelse teste, om kvante-kommunikationsformen også er egnet til at kommunikere hackersikkert over lange distancer med.

De kinesiske forskere har allerede testet kvantekommunikationen med succes på relativt korte afstande.

At dette netværk skulle være hackersikkert skyldes, at det er umuligt at opsnappe data i de afsendte byger af partikler, som er mindre end atomer, uden at partiklerne selvdestruerer.

Så hvis to personer eksempelvis kommunikerer om noget hemmeligt, og en tredje person forsøger at stjæle data undervejs i transmissionen mellem de to parter, er informationerne i kvantepartiklerne bygget på en måde, så den tredje person vil modtage et helt uforudsigeligt budskab.

Investerer 665 milliarder kroner

Forsøget med det noget alternative, raketopsendte netværk er udarbejdet af det kinesiske rumforskningscenter.

"Den nyligt opsendte satellit markerer en bevægelse i Kinas rolle fra at være en medløber i den klassiske informationsteknologi til at være en af lederne, der viser vejen til fremtidens fremskridt," forklarer projektets hovedansvarlige videnskabsmand Pan Jianwei til det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Og kvantekommunikation er åbenbart noget, som kineserne satser benhårdt på, da Kina investerede omkring 665 milliarder kroner i kvante-forskning i 2015.

Til sammenligning investerer USA 1,3 milliarder kroner årligt i teknologien ifølge The Hacker News.

Ram en sparegris fra et fly

I forsøget er det meningen, at der skal sendes budskaber fra Beijing i østkina til byen Urumqi i den vestkinesiske Xinjiang-region.

For at få partikel-kommunikationen til at spille skal satellitten være uhyre præcis med at afsende kommunikationen til de jordbundne modtagere i henholdsvis øst- og vestkina.

At det ikke drejer sig om en banal opgave, forklarer missionens chef Wang Jianyu på følgende måde:

"Det svarer til at kaste en mønt fra et fly i 100.000 meters højde og ramme præcis ned i en roterende sparegris."

Denne nye teknologitilgang er en del af en større femårig kinesisk plan. Hvis netværket bliver en succes, forventer Kina, at der kan komme et globalt kvante-netværk på plads omkring 2030.

Læs også: 

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere