Artikel top billede

Opsender raket til opbygning af et hackersikkert kvante-netværk - her er kinesernes plan

Kina har i denne uge opsendt en satellit til en helt ny type netværk, som kan sende data fuldstændig sikkert uden om hackere. Læs her, hvordan det kinesiske kvante-netværk kommer til at fungere.

Kina har i denne uge opsendt en raket fra Gobi-ørkenen i det nordlige Kina i bestræbelserne på at skabe et krypteret og hackersikkert netværk.

Det kinesiske netværk er ganske anderledes end de kommunikationsmetoder, som vi benytter i dag.

For om bord på raketten er en kvantekommunikations-satellit, som er på en toårig mission med at få testet et langdistancekommunikations-netværk på kommunikation til op mod 1.200 kilometer.

Det skal ske ved, at kineserne benytter partikelfysik - konkret fotoner - til at sende beskeder og dekrypteringsnøgler med i sine tests af netværket.

Læs også: Foton-gennembrud baner vejen for bedre kvante-kryptering

Det skriver det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Information selvdestruerer

De kinesiske forskere skal med deres raketopsendelse teste, om kvante-kommunikationsformen også er egnet til at kommunikere hackersikkert over lange distancer med.

De kinesiske forskere har allerede testet kvantekommunikationen med succes på relativt korte afstande.

At dette netværk skulle være hackersikkert skyldes, at det er umuligt at opsnappe data i de afsendte byger af partikler, som er mindre end atomer, uden at partiklerne selvdestruerer.

Så hvis to personer eksempelvis kommunikerer om noget hemmeligt, og en tredje person forsøger at stjæle data undervejs i transmissionen mellem de to parter, er informationerne i kvantepartiklerne bygget på en måde, så den tredje person vil modtage et helt uforudsigeligt budskab.

Investerer 665 milliarder kroner

Forsøget med det noget alternative, raketopsendte netværk er udarbejdet af det kinesiske rumforskningscenter.

"Den nyligt opsendte satellit markerer en bevægelse i Kinas rolle fra at være en medløber i den klassiske informationsteknologi til at være en af lederne, der viser vejen til fremtidens fremskridt," forklarer projektets hovedansvarlige videnskabsmand Pan Jianwei til det kinesiske statsmedie Xinhua News.

Og kvantekommunikation er åbenbart noget, som kineserne satser benhårdt på, da Kina investerede omkring 665 milliarder kroner i kvante-forskning i 2015.

Til sammenligning investerer USA 1,3 milliarder kroner årligt i teknologien ifølge The Hacker News.

Ram en sparegris fra et fly

I forsøget er det meningen, at der skal sendes budskaber fra Beijing i østkina til byen Urumqi i den vestkinesiske Xinjiang-region.

For at få partikel-kommunikationen til at spille skal satellitten være uhyre præcis med at afsende kommunikationen til de jordbundne modtagere i henholdsvis øst- og vestkina.

At det ikke drejer sig om en banal opgave, forklarer missionens chef Wang Jianyu på følgende måde:

"Det svarer til at kaste en mønt fra et fly i 100.000 meters højde og ramme præcis ned i en roterende sparegris."

Denne nye teknologitilgang er en del af en større femårig kinesisk plan. Hvis netværket bliver en succes, forventer Kina, at der kan komme et globalt kvante-netværk på plads omkring 2030.

Læs også: 

Få adgang til IBM's store kvante-computer: Nu åbnes døren for banebrydende teknologi

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere