Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Foton-gennembrud baner vejen for bedre kvante-kryptering

Nu er ubrydelig kvante-kryptering rykket et stort skridt nærmere.

Tyske forskere melder nu om et stort gennembrud inden for kvante-kryptering. De har fundet en ny metode til at producere enkelte lyspartikler - kaldet fotoner.

Forskerne bruger fotonerne til det såkaldte quantum key distribution (QKD), hvor krypteringsnøglerne udveksles over en helt sikker forbindelse.

QKD er ikke et nyt fænomen, og der findes allerede kommercielle systemer, som bruger dette koncept. De bruger lasere som foton-kilde.

Helt tilbage i 2007 blev QKD brugt til at kode resultatet fra et parlamentsvalg i Schweiz.

Men forskerne har udviklet en ny og mere effektiv teknologi til QKD, hvor fotonerne sendes afsted enkeltvis. De bruger to enheder med en halvledende nanostruktur, der sender én foton afsted, hver gang den modtager en elektrisk puls.

"Lasernes lys er meget anderledes end det lys, der sendes ud af enkelt-foton-kilderne. Med en laser sker emissionen helt tilfældigt, men den ideelle foton-kilde sender nøjagtig en foton, når den bliver aktiveret, som i vores tilfælde sker med et elektrisk signal," forklarer projektlederen Sven Hoefling i en pressemeddelelse.

Med QKD kan to parter - de kaldes typisk for "Alice" og "Bob" i fagsproget - udveksle en hemmelig nøgle, som så kan bruges til at beskytte de data, som de vil sende til hinanden efterfølgende. Den hemmelige nøgle består af en strøm af fotoner, der roterer enten horisontalt, vertikalt eller diagonalt.

Fysikkens love dikterer, at det er umuligt at måle en partikels tilstand uden at ændre den. Så hvis "Eve" forsøger at opfange nøglen, bliver det straks opdaget. Derfor skulle kommunikationen være helt sikker.

I forskernes eksperiment har de frembragt enkelte fotoner, som så er samlet til en nøgle og sendt over en forholdsvis beskeden afstand på 40 cm i laboratoriet. Det nødvendige udstyr kostede kun omkring 120.000 kr., og forskerne mener, at deres system er kompatibelt med almindelig halvleder-teknologi.

Det næste skridt er at sende nøglerne over større afstande med repeater-stationer undervejs. I et andet eksperiment er det allerede lykkes at sende kvante-nøgler over en afstand på 500 meter over hustagene i München.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.