Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Center for Cybersikkerhed: Fremmed stat bag stort angreb mod seks danske virksomheder

En fremmed stat står efter alt at dømme bag et cyberangreb mod seks danske virksomheder, lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Seks danske virksomheder er blevet ramt af et avanceret hackerangreb, som har fundet sted over lang tid og som er blevet udført så ekvilibristisk, at det efter alt at dømme er en fremmed statsmagt, der står bag.

Sådan lyder det fra Center for Cybersikkerhed, der i en ny undersøgelsesrapport berettet om det avancerede angreb.

Ifølge centeret har angrebet haft til formål at installere specialdesignede malware-løsninger i det angrebne selskaber.

Hackerne har i angrebet sigtet efter svaghederne i uopdaterede JBoss-systemer til at installere malware med navnet Rekaf.

Rettet mod JBoss

Open source-baserede JBoss er meget udbredt herhjemme, og det er derfor ifølge centeret 'meget sandsynligt,' at der er sårbarheder i mange danske systemer, som aldrig er blevet opdaget.

Via malwaren har hackerne mulighed for at blandt andet at få adgang til data på de inficerede maskiner, som ligeledes kan anvendes til at sende kommandoer med uden at maskinen ejer nogensinde bliver klar over det.

"JBoss kan være udvalgt som vej ind til målet, da der findes en række kendte svagheder i programmet og dets standardopsætning," skriver centeret.

"I flere tilfælde blev der fundet ældre bagdøre på de kompromiterede maskiner. Dem har aktøren let kunnet udnytte ved at bruge et gratis og offentligt tilgængeligt open source-værktøj, der er udviklet til at lave verifikations- og penetrationstest af JBoss-systemer," lyder det i rapporten fra Center for Cybersikkerhed.

Ifølge Center for Cybersikkerhed skanner fremmede stater løbende både danske myndigheder og selskaber for sårbarheder. Et af formålene kan være at opbygge tilstrækkeligt med muskler til at kunne iværksætte et større angreb.

Det er det, der er sket i dette tilfælde, lyder det fra centeret.

"I sidste instans kan kompromiterede maskiner i en fremmed stats magt bruges som platform for flere målrettede typer angreb eller til at skjule et angreb ved at operere ud fra uskyldigt udseende IP-adresser," lyder det fra chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Centeret understreger dog, at det ikke har været muligt at identificere hackerens præcise mål, selv om alt tyder på, at de seks angreb har været en del af et større angreb.

"Var angrebet ikke blevet opdaget, er det sandsynligt, at de kompromiterede maskiner ville blive misbrugt. Fklkere af ofrene besad derudover beskyttelsesværdig information inklusive store mængder persondata. Det er muligt, at aktøren på et senere tidspunkt også har villet lede efter interessante spionage-mål blandt de kompromiterede maskiner," lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Du kan læse hele undersøgelsesrapporten fra Center for Cybersikkerhed her: Når Danmark sover - fjendtlig opmarch på usikre servere.

Læs også:

Danmarks cyber-politi råber vagt i gevær: Du skal fortælle, når du bliver hacket

Advarsel om ny bølge af ransomware: Sådan beskytter du dig

FE-chefens bedste sikkerhedsråd: Disse fire skridt reducerer din risiko med 80 procent

orsvarets Efterretningstjeneste: Sådan får du bedre it-sikkerhed på en enkel måde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere