Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Center for Cybersikkerhed: Fremmed stat bag stort angreb mod seks danske virksomheder

En fremmed stat står efter alt at dømme bag et cyberangreb mod seks danske virksomheder, lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Seks danske virksomheder er blevet ramt af et avanceret hackerangreb, som har fundet sted over lang tid og som er blevet udført så ekvilibristisk, at det efter alt at dømme er en fremmed statsmagt, der står bag.

Sådan lyder det fra Center for Cybersikkerhed, der i en ny undersøgelsesrapport berettet om det avancerede angreb.

Ifølge centeret har angrebet haft til formål at installere specialdesignede malware-løsninger i det angrebne selskaber.

Hackerne har i angrebet sigtet efter svaghederne i uopdaterede JBoss-systemer til at installere malware med navnet Rekaf.

Rettet mod JBoss

Open source-baserede JBoss er meget udbredt herhjemme, og det er derfor ifølge centeret 'meget sandsynligt,' at der er sårbarheder i mange danske systemer, som aldrig er blevet opdaget.

Via malwaren har hackerne mulighed for at blandt andet at få adgang til data på de inficerede maskiner, som ligeledes kan anvendes til at sende kommandoer med uden at maskinen ejer nogensinde bliver klar over det.

"JBoss kan være udvalgt som vej ind til målet, da der findes en række kendte svagheder i programmet og dets standardopsætning," skriver centeret.

"I flere tilfælde blev der fundet ældre bagdøre på de kompromiterede maskiner. Dem har aktøren let kunnet udnytte ved at bruge et gratis og offentligt tilgængeligt open source-værktøj, der er udviklet til at lave verifikations- og penetrationstest af JBoss-systemer," lyder det i rapporten fra Center for Cybersikkerhed.

Ifølge Center for Cybersikkerhed skanner fremmede stater løbende både danske myndigheder og selskaber for sårbarheder. Et af formålene kan være at opbygge tilstrækkeligt med muskler til at kunne iværksætte et større angreb.

Det er det, der er sket i dette tilfælde, lyder det fra centeret.

"I sidste instans kan kompromiterede maskiner i en fremmed stats magt bruges som platform for flere målrettede typer angreb eller til at skjule et angreb ved at operere ud fra uskyldigt udseende IP-adresser," lyder det fra chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Centeret understreger dog, at det ikke har været muligt at identificere hackerens præcise mål, selv om alt tyder på, at de seks angreb har været en del af et større angreb.

"Var angrebet ikke blevet opdaget, er det sandsynligt, at de kompromiterede maskiner ville blive misbrugt. Fklkere af ofrene besad derudover beskyttelsesværdig information inklusive store mængder persondata. Det er muligt, at aktøren på et senere tidspunkt også har villet lede efter interessante spionage-mål blandt de kompromiterede maskiner," lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Du kan læse hele undersøgelsesrapporten fra Center for Cybersikkerhed her: Når Danmark sover - fjendtlig opmarch på usikre servere.

Læs også:

Danmarks cyber-politi råber vagt i gevær: Du skal fortælle, når du bliver hacket

Advarsel om ny bølge af ransomware: Sådan beskytter du dig

FE-chefens bedste sikkerhedsråd: Disse fire skridt reducerer din risiko med 80 procent

orsvarets Efterretningstjeneste: Sådan får du bedre it-sikkerhed på en enkel måde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere