Center for Cybersikkerhed: Fremmed stat bag stort angreb mod seks danske virksomheder

En fremmed stat står efter alt at dømme bag et cyberangreb mod seks danske virksomheder, lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Seks danske virksomheder er blevet ramt af et avanceret hackerangreb, som har fundet sted over lang tid og som er blevet udført så ekvilibristisk, at det efter alt at dømme er en fremmed statsmagt, der står bag.

Sådan lyder det fra Center for Cybersikkerhed, der i en ny undersøgelsesrapport berettet om det avancerede angreb.

Ifølge centeret har angrebet haft til formål at installere specialdesignede malware-løsninger i det angrebne selskaber.

Hackerne har i angrebet sigtet efter svaghederne i uopdaterede JBoss-systemer til at installere malware med navnet Rekaf.

Rettet mod JBoss
Open source-baserede JBoss er meget udbredt herhjemme, og det er derfor ifølge centeret 'meget sandsynligt,' at der er sårbarheder i mange danske systemer, som aldrig er blevet opdaget.

Via malwaren har hackerne mulighed for at blandt andet at få adgang til data på de inficerede maskiner, som ligeledes kan anvendes til at sende kommandoer med uden at maskinen ejer nogensinde bliver klar over det.

"JBoss kan være udvalgt som vej ind til målet, da der findes en række kendte svagheder i programmet og dets standardopsætning," skriver centeret.

"I flere tilfælde blev der fundet ældre bagdøre på de kompromiterede maskiner. Dem har aktøren let kunnet udnytte ved at bruge et gratis og offentligt tilgængeligt open source-værktøj, der er udviklet til at lave verifikations- og penetrationstest af JBoss-systemer," lyder det i rapporten fra Center for Cybersikkerhed.

Ifølge Center for Cybersikkerhed skanner fremmede stater løbende både danske myndigheder og selskaber for sårbarheder. Et af formålene kan være at opbygge tilstrækkeligt med muskler til at kunne iværksætte et større angreb.

Det er det, der er sket i dette tilfælde, lyder det fra centeret.

"I sidste instans kan kompromiterede maskiner i en fremmed stats magt bruges som platform for flere målrettede typer angreb eller til at skjule et angreb ved at operere ud fra uskyldigt udseende IP-adresser," lyder det fra chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Centeret understreger dog, at det ikke har været muligt at identificere hackerens præcise mål, selv om alt tyder på, at de seks angreb har været en del af et større angreb.

"Var angrebet ikke blevet opdaget, er det sandsynligt, at de kompromiterede maskiner ville blive misbrugt. Fklkere af ofrene besad derudover beskyttelsesværdig information inklusive store mængder persondata. Det er muligt, at aktøren på et senere tidspunkt også har villet lede efter interessante spionage-mål blandt de kompromiterede maskiner," lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Du kan læse hele undersøgelsesrapporten fra Center for Cybersikkerhed her: Når Danmark sover - fjendtlig opmarch på usikre servere.

Læs også:

Danmarks cyber-politi råber vagt i gevær: Du skal fortælle, når du bliver hacket

Advarsel om ny bølge af ransomware: Sådan beskytter du dig

FE-chefens bedste sikkerhedsråd: Disse fire skridt reducerer din risiko med 80 procent

orsvarets Efterretningstjeneste: Sådan får du bedre it-sikkerhed på en enkel mådeBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.