Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Center for Cybersikkerhed: Fremmed stat bag stort angreb mod seks danske virksomheder

En fremmed stat står efter alt at dømme bag et cyberangreb mod seks danske virksomheder, lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Seks danske virksomheder er blevet ramt af et avanceret hackerangreb, som har fundet sted over lang tid og som er blevet udført så ekvilibristisk, at det efter alt at dømme er en fremmed statsmagt, der står bag.

Sådan lyder det fra Center for Cybersikkerhed, der i en ny undersøgelsesrapport berettet om det avancerede angreb.

Ifølge centeret har angrebet haft til formål at installere specialdesignede malware-løsninger i det angrebne selskaber.

Hackerne har i angrebet sigtet efter svaghederne i uopdaterede JBoss-systemer til at installere malware med navnet Rekaf.

Rettet mod JBoss

Open source-baserede JBoss er meget udbredt herhjemme, og det er derfor ifølge centeret 'meget sandsynligt,' at der er sårbarheder i mange danske systemer, som aldrig er blevet opdaget.

Via malwaren har hackerne mulighed for at blandt andet at få adgang til data på de inficerede maskiner, som ligeledes kan anvendes til at sende kommandoer med uden at maskinen ejer nogensinde bliver klar over det.

"JBoss kan være udvalgt som vej ind til målet, da der findes en række kendte svagheder i programmet og dets standardopsætning," skriver centeret.

"I flere tilfælde blev der fundet ældre bagdøre på de kompromiterede maskiner. Dem har aktøren let kunnet udnytte ved at bruge et gratis og offentligt tilgængeligt open source-værktøj, der er udviklet til at lave verifikations- og penetrationstest af JBoss-systemer," lyder det i rapporten fra Center for Cybersikkerhed.

Ifølge Center for Cybersikkerhed skanner fremmede stater løbende både danske myndigheder og selskaber for sårbarheder. Et af formålene kan være at opbygge tilstrækkeligt med muskler til at kunne iværksætte et større angreb.

Det er det, der er sket i dette tilfælde, lyder det fra centeret.

"I sidste instans kan kompromiterede maskiner i en fremmed stats magt bruges som platform for flere målrettede typer angreb eller til at skjule et angreb ved at operere ud fra uskyldigt udseende IP-adresser," lyder det fra chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Centeret understreger dog, at det ikke har været muligt at identificere hackerens præcise mål, selv om alt tyder på, at de seks angreb har været en del af et større angreb.

"Var angrebet ikke blevet opdaget, er det sandsynligt, at de kompromiterede maskiner ville blive misbrugt. Fklkere af ofrene besad derudover beskyttelsesværdig information inklusive store mængder persondata. Det er muligt, at aktøren på et senere tidspunkt også har villet lede efter interessante spionage-mål blandt de kompromiterede maskiner," lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Du kan læse hele undersøgelsesrapporten fra Center for Cybersikkerhed her: Når Danmark sover - fjendtlig opmarch på usikre servere.

Læs også:

Danmarks cyber-politi råber vagt i gevær: Du skal fortælle, når du bliver hacket

Advarsel om ny bølge af ransomware: Sådan beskytter du dig

FE-chefens bedste sikkerhedsråd: Disse fire skridt reducerer din risiko med 80 procent

orsvarets Efterretningstjeneste: Sådan får du bedre it-sikkerhed på en enkel måde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere