Artikel top billede

Center for Cybersikkerhed: Fremmed stat bag stort angreb mod seks danske virksomheder

En fremmed stat står efter alt at dømme bag et cyberangreb mod seks danske virksomheder, lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Seks danske virksomheder er blevet ramt af et avanceret hackerangreb, som har fundet sted over lang tid og som er blevet udført så ekvilibristisk, at det efter alt at dømme er en fremmed statsmagt, der står bag.

Sådan lyder det fra Center for Cybersikkerhed, der i en ny undersøgelsesrapport berettet om det avancerede angreb.

Ifølge centeret har angrebet haft til formål at installere specialdesignede malware-løsninger i det angrebne selskaber.

Hackerne har i angrebet sigtet efter svaghederne i uopdaterede JBoss-systemer til at installere malware med navnet Rekaf.

Rettet mod JBoss

Open source-baserede JBoss er meget udbredt herhjemme, og det er derfor ifølge centeret 'meget sandsynligt,' at der er sårbarheder i mange danske systemer, som aldrig er blevet opdaget.

Via malwaren har hackerne mulighed for at blandt andet at få adgang til data på de inficerede maskiner, som ligeledes kan anvendes til at sende kommandoer med uden at maskinen ejer nogensinde bliver klar over det.

"JBoss kan være udvalgt som vej ind til målet, da der findes en række kendte svagheder i programmet og dets standardopsætning," skriver centeret.

"I flere tilfælde blev der fundet ældre bagdøre på de kompromiterede maskiner. Dem har aktøren let kunnet udnytte ved at bruge et gratis og offentligt tilgængeligt open source-værktøj, der er udviklet til at lave verifikations- og penetrationstest af JBoss-systemer," lyder det i rapporten fra Center for Cybersikkerhed.

Ifølge Center for Cybersikkerhed skanner fremmede stater løbende både danske myndigheder og selskaber for sårbarheder. Et af formålene kan være at opbygge tilstrækkeligt med muskler til at kunne iværksætte et større angreb.

Det er det, der er sket i dette tilfælde, lyder det fra centeret.

"I sidste instans kan kompromiterede maskiner i en fremmed stats magt bruges som platform for flere målrettede typer angreb eller til at skjule et angreb ved at operere ud fra uskyldigt udseende IP-adresser," lyder det fra chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Centeret understreger dog, at det ikke har været muligt at identificere hackerens præcise mål, selv om alt tyder på, at de seks angreb har været en del af et større angreb.

"Var angrebet ikke blevet opdaget, er det sandsynligt, at de kompromiterede maskiner ville blive misbrugt. Fklkere af ofrene besad derudover beskyttelsesværdig information inklusive store mængder persondata. Det er muligt, at aktøren på et senere tidspunkt også har villet lede efter interessante spionage-mål blandt de kompromiterede maskiner," lyder det fra Center for Cybersikkerhed.

Du kan læse hele undersøgelsesrapporten fra Center for Cybersikkerhed her: Når Danmark sover - fjendtlig opmarch på usikre servere.

Læs også:

Danmarks cyber-politi råber vagt i gevær: Du skal fortælle, når du bliver hacket

Advarsel om ny bølge af ransomware: Sådan beskytter du dig

FE-chefens bedste sikkerhedsråd: Disse fire skridt reducerer din risiko med 80 procent

orsvarets Efterretningstjeneste: Sådan får du bedre it-sikkerhed på en enkel måde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere