Artikel top billede

Kreditkort-spærringerne eksploderer: 100.000 danskere får spærret deres kort

For en måned siden spærrede bankerne 15.000 betalingskort. Nu spærres yderligere 100.000 kort. Her er forklaringen.

Det er præcis en måned siden, at Nets måtte lukke 15.000 danske kreditkort efter datalæk i en udenlandsk online-butik.

Læs den historie her: Nets advarer: 15.000 danske kreditkort skal udskiftes efter datalæk i online-biks

Nets havde i den forbindelse ikke lyst til at fortælle præcis, hvilken butik der var tale om - eller andre konkrete detaljer for den sags skyld.

"Vi kan ikke kommentere den konkrete sag, men vi har kunnet konstatere et misbrug, der har det fælles træk, at kortene har været forbi den samme netbutik, som derfor er under mistanke for at være part i en sag om datalæk," sagde Ulrik Marschall, presserådgiver hos Nets i den forbindelse.

Men det ser ud til, at sagen er større den de 15.000 kreditkort, der blev udskiftet i slutningen af september.

Nets vil nemlig nu anbefale bankerne at spærre yderligere 100.000 betalingskort, oplyser presserådgiver Ulrik Marschall til Finans.

"Kompromitteringen drejer sig om en længere historisk periode end den, der relaterer sig til den oprindelige sag," skriver Nets på sin webside.

Intet misbrug endnu

Nets oplyser desuden, at der ikke er tale om et konkret misbrug af kortene, men en mistanke om at de måske vil blive anvendt ulovligt i fremtiden.

Kilden til problemer er ifølge Nets stadig "en udenlandsk internet-forretning." Forretningen forbliver dog stadig unavngiven.

Ved præventiv udskiftning af kort, der er under mistanke for at blive misbrugt i nærmeste fremtid, forventer bankerne og butikkerne at spare et trecifret millionbeløb, som de kan få i tab, når der handles med stjålne kortoplysninger, oplyser Nets.

Derudover spares kortholdere naturligvis også for at blive udsat for misbrug af deres betalingskort, og de gener det medfører at skulle gøre indsigelse.

I den konkrete sag er processen med at spærre kort allerede startet for at undgå yderligere misbrug. Derfor kan nogle kortholdere opleve at få deres kort afvist i butikker, inden de bliver kontaktet af deres bank.

It-system alarmerer

Nets har vurderet kortproblemerne via et fraud prevention-system, som analyserer kortbrug og tendenser, og som på den baggrund vurderer om givne betalinger er reelle eller forsøg på misbrug.

Men det er kortselskaberne som for eksempel Visa og MasterCard, der står for efterforskningen af den internetforretning, som mistanken retter sig imod. Blandt andet derfor ønsker Nets ikke at fortælle, hvilken butik der er tale om.

Som kortholder er du umiddelbart godt stillet, hvis du oplever at få dit kort misbrugt. Banken vil som udgangspunkt dække tabet, med mindre der er tale om uagtsomhed fra din side.

Læs også:
Derfor vil Nets ikke oplyse navnet på onlinebutikken bag 15.000 danske kreditkort-spærringer

Nets advarer: 15.000 danske kreditkort skal udskiftes efter datalæk i online-biks

Nets spærrer tusind Dankort efter hacker-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere