Artikel top billede

Satser benhårdt på 3D: Her er nyhederne i den næste store Windows 10-opdatering

Paint bliver omdannet til et skulptur-program, og VR-briller halveres i pris. 3D er en stor del af den kommende "Creator Update" til Windows 10. Læs alle nyhederne her

Microsoft har annonceret den næste store opdatering til Windows 10, der udkommer til foråret. Opdateringen bliver navngivet "Creator Update" og bliver en gratis opdatering for alle Windows 10-brugere.

Som navnet antyder, er Creator Update en opdatering, der fokuserer på kreativt arbejde for delt på tre områder: 3D, mennesker og streaming af dine spil. Blandt andet får Paint-programmet en stor overhaling, hvilket allerede blev lækket for et par uger siden. 

Det lyder måske som en mindre opdatering for de fleste, der måske sidst åbnede paint-programmet for at gemme et screenshot, men der er rigeligt af nyheder til alle. Lad os derfor tage de tre emner og se, hvad nyt er kommer.

Microsoft lancerede desuden en helt ny computer, Surface Studio og en opdateret Surface Book-computer.

Alle skal tegne i 3D

3D lader til at være hovedemnet i den kommende opdatering.

Først og fremmest får Paint en stor overhaling og bliver til et helt nyt program, Paint 3D.

Programmet bliver en Windows 10-app, og får evner til at omdanne flade 2D-krusseduller til 3D-skyer og placere billeder i et 3D-layout.

At kreere 3D-billeder kræver i dag både kraftfulde programmer og en relativ stor viden inden for 3D-modellering. I Paint 3D ser det legende let ud. 

I en demo på scenen skannede en Microsoft-ansat et sandslot med en smartphone og kopierede det direkte over i Paint 3D, satte det sammen med andre 3D-elementer og et udklip fra et Facebook-billede og placerede det efterfølgende på et bord til skue med et sæt HoloLens-briller. 

Bag Paint 3D bygger Microsoft et bagkatalog af 3D-figurer, som brugerne kan benytte sig af eller selv uploade figurer til.

Den samme platform kan du få adgang til via PowerPoint, så du nemt kan implementere 3D-objekter med animationer til at gøre dine kedelige, hvide slides lidt mere levende.

Samme implementeringsfunktioner kommer også til andre Windows-programmer over de kommende måneder før opdateringen sendes ud.

VR for alle

For at få det fulde ud af 3D-billederne skal man se dem via et sæt HoloLens-briller eller et VR-headset.

HoloLens koster 22.000 kroner og VR-headsets til Windows er både dyre og kræver kraftfuld hardware for at fungere. 

Microsoft har teamet op med HP, Acer, Lenovo, Asus og Dell for at bygge billigere headset, men med de nødvendige sensorer til at måle hovedbevægelser, så flere kan komme med på VR-vognen.

I stedet for at koste 7.000 kroner som et HTC Vive, vil nogle af de nye headset koste 300 dollar - direkte omregnet cirka 2.000 kroner. 

Der mangler stadig mange detaljer om specifikationer og krav, men det er uden tvivl en stor nyhed for de VR-interesserede. 

Til de nye headset åbner Microsoft op for sin Holographic Shell, der tillader VR-briller at se HoloLens-hologrammer, men i et særligt virtual reality-miljø.

Stream dine spil

Gaming er ved at blive en seersport i stil med håndbold, fodbold og baseball. Faktisk så flere seere verden over finalen i League of Legends sidste år, end der var seere ved sæsonfinalen i baseball.

Der er store pengesumme at hente som streamer på Twitch eller andre streamingsites, men det kan være svært at sætte op og komme i gang.

Microsoft implementerer nu en streaming-løsning i sin Xbox Live-app, der findes på både Xbox One-konsoller og i Windows 10. 

Live-streamet sker via tjenesten Beam, men derudover er der ikke mange informationer om funktionen og hvorvidt du selv vælger, hvor streamet skal vises (YouTube? Twitch? Facebook? Kun i Xbox Live-appen?). 

I Xbox Live-appen kan du også opsætte dine egne turneringer, hvis alle dine venner benytter sig af appen.

Placer dine venner i taskbaren

Nogle gange er de mest banale funktioner de mest brugbare. I den kommende opdatering får du mulighed for at fastsætte en gruppe at dine nærmeste kontakter på taskbaren. 

Her samles en række forskellige kommunikationsplatforme i et, hvad end det er mails, Skype, SMS (windows 10-telefoner og Android) og senere også andre platforme.  

Når din kollega efterfølgende skriver til dig på Skype og spørger, om du har set hans mail, kan du med ét klik få overblik over alle mails fra kollegaen og hurtigt svare ham. Du kan også trække filer direkte over på ikonet og sende filen via din foretrukne kommunikations-app. 

Windows 10 Creator Update udkommer til foråret gratis til alle Windows 10-brugere. 

Læs også: Danskerne helt vilde med Windows 10: Så meget fylder Windows 10 i Danmark i forhold til resten af verden