Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Microsoft haste-udsender rettelser til 68 sårbarheder på din computer - hackere har allerede udnyttet to af dem

Microsoft patcher 68 sårbarheder. To af sårbarhederne er allerede blevet udnyttet af hackere, mens detaljer om tre af de øvrige er blevet offentliggjort.

Er du en af de mange tusinde danskere, der ejer en Windows computer? Så må du hellere læse videre.

Microsoft har patchet 68 sårbarheder i Windows, Office, Edge, Internet Explorer og på SQL Server: To af dem er allerede blevet udnyttet af hackere, og detaljer om flere af de øvrige sårbarheder er blev påpeget til hele verden af hackerne.

Microsoft har udsendt 14 forskellige sikkerhedsmeddelelser.

Seks af sikkerheds-meddelelserne er vurderet af Microsoft til at være kritiske.

Hvis du er en af de ramte, kan det gå grueligt galt, hvis du ikke lytter til Microsoft.

Den første sikkerhedsmeddelelse, MS16-135, advarer mod en ukendt fejl, der allerede er blevet udnyttet af en gruppe hackere, der er kendt i sikkerhedsindustrien som Fancy Bear, APT28 eller Strontium.

En anden sårbarhed ved navn CVE-2016-7255 blev offentliggjort af Google i sidste uge.

Google offentliggjorde meddelelsen kun 10 dage efter, at firmaet havde fortalt Microsoft om problemet. Det har skabt splid mellem de to firmaer.

Google har valgt kun at give sikkerheds-selskaberne syv dage til at reparere sårbarhederne i programmerne. Hvis ikke de gør det, skal selskaberne hjælpe dig, så du kan forhindre angrebene i at blive værre, hvis det viser sig, at angrebene allerede er i gang.

Microsoft er uenig med det valg og syntes, at Googles beslutning om at offentliggøre sårbarhederne, sætter kunderne i større fare.

Kan overtage kontrollen

En anden Windows sikkerheds-meddelelse, der er meget vigtig, er meddelelsen MS16-132. Den er også vurderet til at være kritisk.

Den patcher flere sårbarheder, der gør det muligt for hackere at styre din computer lige meget hvor hackeren befinder sig.

Der er også en ukendt fejl, hackere har fundet ud af at udnytte ifølge Microsoft.

"Sårbarheden er lokaliseret i Windows tekst-bibliotek og kan blive udnyttet af special-designede teksttyper, som bliver sat ind på hjemmesider eller i dokumenter. Succesfuld udnyttelse af fejlen giver hackere fuld kontrol over påvirkede systemer," lyder det fra Microsoft i en sikkerheds-meddelelse.

Tre andre kritiske sårbarheder i Internet Explorer og Edge er beskrevet i sikkerheds-meddelelserne MS16-142 og MS16-129.

De er blevet påpeget af hackere, som har delt oplysninger om fejlene, før de blev patchet, men ifølge Microsoft er de sårbarheder ikke blevet udnyttet af angribere endnu.

Sikkerheds-meddelelsen MS16-133 vedrørende Office er kun blevet vurderet til at være vigtig, selv om den indeholder information om en sårbarhed, der gør det muligt for hackere at få adgang til din computer og styre den på afstand.

"Siden Office-programmer og dokumenter er så udbredte i de fleste firmaer, syntes jeg, den her sikkerheds-meddelelse skal blive behandlet som kritisk, selv om den kun er kategoriseret som vigtig," siger Amol Sarwate, direktør for Vulnerability Labs i sikkerheds-selskabet Qualys i en analyse af fejlene, til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Hvis du er administrator af en Microsoft SQL Server, skal du også huske at kigge på sikkerheds-meddelelsen MS16-136, der omhandler sårbarheder i RDBMS systemet i MDS API, SQL service analyser og i SQL server agenten.

"SQL Server sårbarheder er relativt sjældne, og selv om man ikke burde kunne komme ind i systemet udefra, kan angribere alligevel udnytte fejlen og komme ind og se, ændre eller slette data og lave nye kontoer," siger Amol Sarwate.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere