Danske Delegate er Danmarks bedste it-arbejdsplads: Vinder for fjerde år i træk: "Som leder skal man kunne give en undskyldning"

Ifølge Great Place to Work-vinderen Delegate handler et godt arbejdsmiljø om ærlighed, åbenhed og slet, slet ikke om frynsegoder

For fjerde år i træk løber den danske it-virksomhed Delegate med en sejr i arbejdsmiljø-konkurrencen Great Place to Work.

I år har Delegate vundet kategorien for it-virksomheder med mere end 50 ansatte. Vinderen bliver blandt andet fundet på baggrund af karakterer uddelt anonymt af medarbejderne, der vurderer ledelse, arbejdsmiljø og virksomhedskultur på arbejdspladsen.

"Vi er meget meget stolte over, at vi har vundet igen. Det betyder især meget for os, for da vi etablerede virksomheden var et af vores mål, at det skulle være en rigtig, rigtig god arbejdsplads," siger Peter Østergaard, direktør og partner i Delegate.

En god arbejdsplads kan føles
"Jeg ved det, når jeg ser det."

Sådan lyder et berømt citat fra den tidligere amerikanske højesteretsdommer Potter Stewart, der ytrede ordene, da han i 1964 skulle definere obskønitet.

Uden anden sammenligning i øvrigt gør samme princip sig gældende, når du skal definere et godt arbejdsmiljø.

Det kan nemlig være svært at sætte på formel, mener Peter Østergaard.

Han forklarer, at et godt arbejdsmiljø handler om helt praktiske ting som, at du eksempelvis ved, at du har friheden til at blive hjemme, når dine børn er syge og, at du ved, at det er okay at begå fejl.

"Men i sidste ende handler det om den følelse, du har, når du møder ind på arbejdet om morgenen. Det er her, du ved, at du har en god arbejdsplads," siger han.

Skal være ærlig og parat til at undskylde
Hos Delegate er der især fokus på at skabe en kultur, der er baseret på tillid og åbenhed.

I praksis betyder det, at alle ansatte skal turde at sige deres ærlige mening uden at komme i bad standing.

"Det handler om, at vi skal turde at være sårbare. Vi skal turde sige vores mening, og vi skal turde at sige undskyld, hvis vi har begået en fejl," siger Peter Østergaard.

Han forklarer eksempelvis, at han også selv af flere gange har måtte sige undskyld til de ansatte. 

"Som direktør skal man ikke være for fin til at give en undskyldning og indrømme, at man har begået en fejl. Jeg tror, at der er nogle direktører, der tænker, at de kan undgå det, fordi de har en magtfuld titel. Men det går ikke. Jeg begår fejl ligesom alle andre, og hvis det sker, at jeg har været urimelig eller lovet mere, end jeg kan holde, så tager jeg fat i den enkelte medarbejder og giver en undskyldning," siger han. Peter Østergaard fortæller også, at der har været situationer, hvor han har måtte rejse sig op og levere en undskyldning til alle ansatte i virksomheden. 

"Eksempelvis lovede jeg på et tidspunkt medarbejderne, at jeg ville være bedre til kontinuerligt at underrette dem om, hvad der skete i virksomheden, og hvor vi var på vej hen. Men et halvt år efter, at jeg havde lovet det, måtte jeg rejse mig op konstatere, at jeg ikke havde levet op til det, jeg lovede. Så der sagde jeg undskyld og lovede, at jeg ville lave om på det i fremtiden," fortæller han. 

Denne form for ærlighed betyder ifølge Peter Østergaard også, at medarbejderne ikke frygter at sige deres mening og komme med kritik eller erkende, hvis de har begået en fejl. 

Som eksempel på det fortæller han, at han for nylig oplevede, at en medarbejder på et åbent møde leverede en konstruktiv kritik af en præsentation, som han havde lavet.

"Jeg havde præsenteret et nyt koncept og bad om at få feedback. Her var der en medarbejder, der rejste sig op forklarede mig, at det var blevet lidt kedeligt og, at jeg burde formulere mig kortere og mere præcist. Det synes jeg er rigtig fedt, og det kan lade sig gøre, fordi vi har en kultur med masser af tillid." 

"På samme måde giver jeg også en ærlig feedback, hvis en anden medarbejder har lavet en præsentation, der ikke helt spiller," siger han. 

Frynsegoder bliver et ræs, der aldrig stopper
Mange tror at et godt arbejdsmiljø defineres at omfanget af frynsegoder. Men det en er slet ikke det, som det handler om, mener Peter Østergaard. 

"Der skal selvfølgelig være basale ting som en sundhedsforsikring og en masse gode sociale arrangementer. Men derudover risikerer frynsegoder hurtigt at blive et ræs, der aldrig stopper, hvor der opstår højere og højere forventninger, selvom det i virkeligheden ikke afgørende for om vi har en god arbejdsplads," lyder det fra Peter Østergaard.

Læs også:
Her er Danmarks bedste it-arbejdsplads: Vi er stolte, når vi går på arbejde

Mindre it-virksomhed: Yammer og masser af initiativ kan erstatte en HR-afdeling

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere artikler om Job & Karriere

5 13.882 personer har stemt: I disse it-virksomheder vil vi helst arbejde

Tech-virksomhederne er de mest attraktive arbejdspladser af alle - og der er hård kamp om arbejdstagerne blandt selskaber som Microsoft, Google og Apple.

10 nye ledige udviklerjob: Vil du arbejde for Revolvo, Systematic, Twins eller Netcompany?
Dansk-stiftede Zendesk på vej med europæiske masse-ansættelser
Her er de mest populære it-uddannelser i Danmark
2 Fem spændende it-stillinger, du kan søge i din sommerferie - der er noget for alle profiler

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu


Computerworld
Apples nye iOS 11 skaber store batteriproblemer på iPhone og iPad: Disse fire ting kan du gøre ved det
Apples nye iOS 11 skaber batteriproblemer for mange brugere, der oplever, at iPhonen pludselig ikke længere holder til en hel dag på jobbet. Du kan dog selv minimere problemet med disse fire lette trin.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.