Foto: Anders Engelbøl.

Bredbånd med kabel eller over mobilnettet? Sådan ser danskernes data-forbrug ud

Danskerne henter og sender mere og mere data på det mobile bredbånd - men det er slet ingenting i forhold til data-forbruget på de kablede forbindelser.

Den mobile datatrafik boomer.

Budskabet er hørt ganske mange mange i de senere år - og med god grund. For danskernes forbrug af data på 3G og 4G/LTE-nettet er eksploderet.

Senest viser en ny telestatistik fra Energistyrelsen, at der blev up- og downloadet 162.000 TB i første halvår 2016, en stigning på 81 procent i forhold til første halvår 2015. Læs mere om det her.  

Data-boomet er endnu vildere, hvis man ser på væksten fra 2010 og til nu.

"I andet halvår 2010 var den samlede datatrafik på lidt over 8.000 TB, og datatrafikken er dermed 20-dobblet i perioden," lyder det fra Energistyrelsen.

"I gennemsnit bruger hvert mobile bredbåndsabonnement nu 24,1 GB pr. halvår, dvs. 4,0 GB i gennemsnit pr. måned i første halvår 2016." 

Læs også: Danskerne går data-amok på mobilnettet: Voldsom stigning i datatrafikken

Man begår dog en fejl, hvis man dermed også antager, at det mobile bredbånd efterhånden står for at levere mere data til danskerne, end de kablede bredbåndsforbindelser gør.

Fastnet-bredbånd fylder nemlig fortsat langt, langt mere end det mobile bredbånd, når det kommer til, hvor danskerne sender og modtager data.

50 gange højere forbrug på fiber
Hvor det gennemsnitlige forbrug af data per abonnement på mobilnettet er på 4 GB, så ligger det gennemsnitlige forbrug på en fiberforbindelse på 200 GB per abonnement per måned.

Eller sagt på en anden måde: Forbruget på en fiberforbindelse er 50 gange højere end på en mobilforbindelse.

Det viser tal, som Dansk Energi har sendt til Computerworld.

Dansk Energi oplyser samtidig, at fremskrivninger til 2025 viser, at det gennemsnitlige dataforbrug på mobilnettet i 2025 ventes at nå halvdelen af det forbrug, der var på fastnettet i 2015.

Hvor det mobile dataforbrug, hvis man skal tro fremskrivningen, i 2025 således vil være på 75 GB per abonnement per måned, så var fasnet-forbruget allerede sidste år på 150 GB.  

I 2015 ventes fastnetforbruget at være steget til 1710 GB, oplyser Dansk Energi.

Kablet bredbånd er også WiFi
En af grundene til, at fastnet-bredbånd fortsat fylder så meget - og at forbruget også her eksploderer, er, at danskernes smartphones, tablets og bærbare computere meget af tiden anvender de lokale WiFi-netværk.

Dermed downloader eksempelvis en smartphones ganske ofte data fra det kablede bredbånd frem for via 4G.

Læs mere: Danskernes smartphones bruger WiFi det meste af tiden: 3G og 4G får baghjul af WiFi

Selvom Danmark generelt har nogle af de hurtigste og bedst dækkende mobilnetværk i verden, er WiFi en helt central netværksteknologi for de danske mobilbrugere, der ifølge OpenSignal bruger over 56 procent af tiden på WiFi frem for 3G eller 4G.

Læs også:

Danskerne går data-amok på mobilnettet: Voldsom stigning i datatrafikken

Fem grunde til at WiFi vinder over 3G og 4G på vores smartphones

Microsoft vil udrydde det gammeldags SIM-kort: Du skal kunne skifte teleselskab via Windows Store

Nye danske data afslører: Her er de mest populære smartphones i Danmark

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.