Cyber-tyvene lugter klejner: Her er fire gode råd til øget it-sikkerhed i julen

Du har ingen grund til ekstra panik mellem jul og nytår på it-sikkerhedsfronten, selvom de it-kriminelle i helligdagene opgraderer deres indsats for at få fingrene i dine data. Her er fire gode sikkerhedsråd til at bevare julefreden.

Når du lørdag aften 24. december sidder bænket foran and, flæskesteg og kalkun, er it-sikkerhed ganske givet noget af de sidste, du har i tankerne.

Men de it-kriminelle holder aldrig ferie, og højtider, sommerferier og andre perioder med mindre bemanding på de danske kontorer er traditionelt guf for langfingrede cyberkriminelle.

Det fortæller Rasmus Theede, der formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

"Som altid er det svært at forudsige, hvornår hackere slår til, men det sker typisk i stille perioder, hvor folk ikke er på plads. De it-kriminelle har jo både marketing- og research-afdelinger, der eksempelvis ved, hvornår vi får sendt skatteopgørelser ud og forsøger at udnytte det med blandt andet kryptoware," siger han.

"Vi så senest omkring Black Friday, at cyberkriminelle sendte lidt for gode tilbud ud til folk, som i flere tilfælde klikker på de falske tilbud. Noget lignende vil der måske også komme til at ske omkring julegaver og beskeder op til nytår," fortsætter Rasmus Theede.

Ingen grund til panik
It-sikkerhedseksperten afblæser dog al snak om ekstra paniktid mellem jul og nytår, hvor mange virksomheder er tyndt bemandede.

"Det tager lang tid at opdage sikkerheds-incidents, og vi har som udgangspunkt ikke belæg for at sige, at julen er ekstra slem på sikkerhedsfronten," forklarer Rasmus Theede.

Det synspunkt møder opbakning hos sikkerhedskollega Peter Kruse fra it-sikkerhedsselskabet CSIS Security Group.

Peter Kruse fortæller, at eksempelvis udvalgte brancher som den finansielle sektor historisk har været angrebet ekstra meget i blandt andet juletiden.

Den udfordring er blevet løst ved at beholde en del af sikkerhedsbemandingen på posterne, mens resten af landet danser rundt om et grantræ.

"Man kan selvfølgelig ikke bare lukke og slukke og håbe på det bedste mellem jul og nytår. Jeg ser dog ingen grund til panik før lukketid, slet ikke hvis man har outsourcet sin sikkerhed, som efterhånden mange virksomheder har gjort, så der bliver holdt øje med ens systemer døgnet rundt," siger Peter Kruse.

Fire gode råd
For at holde it-infrastrukturen fri for hackersnavs i helligdagene opstiller Rasmus Theede fra Rådet for Digital Sikkerhed fire jordnære tiltag.

"Først og fremmest er det vigtigt, at en virksomhed bevarer sit sikkerhedsberedskab mellem jul og nytår og i andre stille perioder," siger Rasmus Theede.

For det andet bør en virksomhed lige kontrollere, at sikkerhedsprocedurerne er på plads, inden julefreden sænker sig.

Det kan ske ved at informere de tilbageværende medarbejdere om, hvem de skal kontakte på en telefonliste, hvis de får mærkelige mails med mulig ondskab mellem linjerne eller i form af links eller vedhæftede filer.

"Der kan også sidde mange vikarer i virksomhederne i højtiderne, og disse vikarer skal selvfølgelig introduceres til, hvad de må og ikke må, og hvem de skal have fat i, hvis der skulle opstå tvivl om it-sikkerheden," siger Rasmus Theede.

Som et fjerde råd opfordrer han tilbageværende it-folk til at give it-infrastrukturen et hygiejne-eftersyn, når der er stille på kontoret, og telefonen ikke kimer konstant.

"Man kan bruge pusterummet til blandt andet at rense sine spam- og antivirusfiltre igennem, så der ikke ligger en stor mængde malware og venter, når resten af folkene i virksomheden vender tilbage i starten af januar," lyder rådet fra Rasmus Theede.

Læs også:
Danske virksomheder har (ofte) middelalderlig it-sikkerhed: Her får du fem gode råd til moderne beskyttelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.