Disse job er mest i risikozonen: Vil næsten helt sikkert blive erstattet af it-systemer inden for de kommende år

Den store digitale transformation af virksomheder og organisationer vil i de kommende år fjerne masser af job-typer fra jordens overflade. Her har du en liste over de job, der er mest i farezonen.

Den digitale transformation præger for tiden dagsordenerne i mange virksomheder, hvor der er fokus på effektiviseringer og produktivitets-forbedringer via digitale løsninger.

Transformationen bliver drevet frem af ikke mindst de store mængder data, som vi dag indsamler, som dernæst kværnes og udklækkes i de store cloud-baserede datacentre via avanceret data-analyse.

Udviklingen fører frem mod automatisering af mange forskellige job-funktioner - på samme måde som det har været tilfældet med de tre tidligere store industrielle transformationer i verden.

Dem kan du læse mere om her: Er der en computerskat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer.

Rutine-job ryger ud som de første
Vi kan kun gisne om, hvilke job, der forsvinder først og hvilke, der bliver tilbage i takt med, at den digitale transformation tager fart.

Men da udviklingen bliver båret frem af stadigt mere og mere avancerede it-systemer - der bliver klogere og mere effektive ved brug i takt med, at de indarbejder resultater af deres gerninger i deres algoritmer - er der meget, der tyder på, at den første bølge af job, som vil forsvinde, er job, som er præget af standardiserede og rutine-prægede opgaver.

Tilbage vil blive job, der er præget af opgaver med mange forskellige løsnings-modeller og variabler, som varierer efter mange forskellige faktorer.

Dermed vil der fortsat - i hvert fald i et stykke tid - være brug for mennesker til at løse opgaver, som kræver en form for kreativitet og intuition.

Disse job har størst chance for at forsvinde
Nu har Deloitte og Oxford University udarbejdet en liste med de job-funktioner, der har størst risiko for at blive erstattet helt af digitale systemer samt robotter inden 2030.

Listen sigter ganske vist mod det britiske arbejdsmarked, som imidlertid på den teknologiske udviklingsside ligger tæt på det danske.

Øverst på listen står telefon-sælgere, som er et uddøende fag.

Oxford University vurderer, at der er hele 99 procent chance for, at alle telefonsælgere vil være erstattet af computersystemer i 2030.

Her er listen over de 30 job-funktioner, som Oxford University vurderer er i størst risiko for at blive erstattet af digitale systemer inden for de kommende 10-15 år.

Universitetet vurderer, at der er mere end 90 procent chance for, at alle de nedenstående jobfunktioner forsvinder inden for de kommende 15 år.

1:
Telefonsælger (99 procent).

2:
Assistenter eller andre, hvis hovedopgave er at skrive/indtaste forskellige data (98,5 procent).

3:
Advokat-sekretærer, der arbejder med forskellige former for rutine-prægede journaliserings-opgaver (97,6 procent)

4:
Account managers/salgskonsulenter i den finansielle sektor (97,6 procent)

5:
Job inden for standardiserede kvalitets-kontroller og løbende test (97,6 procent)

6:
Industrielle job inden for afvejning og opmåling (97,6 procent)

7:
Salgsledere (97,2 procent)

8:
Bogholdere, løn-administratorer og lignende (97 procent)

9:
Finans-direktør (97 procent)

10:
Menig medarbejder i pensions- og forsikringsselskaber (97 procent)

11:
Bankassistent eller assissent på posthuse (96,8 procent)

12:
Administrative medarbejdere i økonomi-afdelinger (96,8 procent)

13:
Administrative medarbejdere i kommuner (96,8 procent)

14:
Ledende stillinger i NGO'er (96,8 procent).

Læs også: Er der en computerskat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer.

15:
Biblioteks-medarbejdere (96,7 procent)

16:
Medarbejdere ved samlebånd og andre rutine-prægede industri-job (96,7 procent)

17:
Maskin-operatører (96,5 procent).

18:
Receptionister (96,5 procent)

19:
Tekniske medarbejdere i økonomi- afdelingerne (95,9 procent)

20:
Speditører (95,5 procent).

21:
Valuarer og assessorer (95,5 procent).

22:
Menige medarbejdere i landbrug eller fiskeri (95,4 procent).

23:
Revisorer (95,3 procent).

24:
Skatte-eksperter (95,3 procent).

25:
Butiks-sælgere/kassedamer/ekspedienter (95,2 procent)

26:
Sælgere og rådgivere i bilbranchen (salg af biler og reservedele etc) (95,1 procent)

27:
Medarbejdere i print- og trykke-industrien (95,1 procent)

28:
Inkassator (94,7 procent).

29:
Mellemledere i rengørings-branchen (94,4 procent)

30:
Husassistenter/rengøringskoner (94,4 procent).

Læs også: Er der en computerskat på vej? Vi får snart brug for at beskatte al brug af it-systemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
CIO
CIO Lars Bo Hassinggaard: "Ud over alle de sensorer der er bygget ind i vores nye fabrikker, så har vi også lavet et samarbejde med Aarhus Universitet hvor vi putter sensorer på vores net og trawlere."
Podcast: Royal Greenland har sin egen flåde af trawlere, sine egne fabrikker og eksportmarkeder over hele verden. Samtidig løser Royal Greenland opgaver inden for bank, skat og naturmyndighed. Hør hvordan it binder det hele sammen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.