Artikel top billede

Landsretten slår fast: Uber-chauffører bryder loven

Østre Landsret slår fast, at Uber-chauffører bryder taxiloven og dermed ikke må fungere som hyrevogne. Det skyldes blandt andet, chaufføreren og passagererne ikke har nogen anden tilknytning til hinanden end at de begge er brugere af Ubers app, fastlår retten.

Østre Landsret stadfæster den dom, der i sommer faldt i Københavns Byret, hvor seks Uber-chauffører blev idømt bøder på mellem 2.000 kroner og 6.000 for pirat-kørsel.

Det skete da landsretten fredag idømte en af Uber-chaufføerne en bøde på 6.000 kroner for at have kørt taxakørsel i personbil uden at have de nødvendige tilladelser.

Dommen er et hårdt slag for Uber, da den dermed slår fast, at tjenestens chauffører bryder loven, når de samler passagerer op.

Ikke samkørsel

Uber har argumenteret for, at tjenestens chauffører ikke udfører ulovlig taxakørsel, men lovlig samkørsel.

Samkørsel defineres dog som regel ved, at chaufførerne ikke må tjene på sin kørsel og samtidig selv skal have et kørselsbehov.

Læs også: Uber-chauffører dømt for piratkørsel

Men det har Østre Landsret vurderet ikke er tilfældet i den aktuelle sag.

Det fremgår af sagens domsresume. Her fremhæves det, at der i dommen er lagt vægt på, at chaufføreren og passagererne ikke har nogen anden tilknytning til hinanden end at de begge er brugere af Ubers app.

Samtidig har retten lagt vægt på, at betalingen for kørslerne overstiger de udgifter til eksempelvis benzin og olie, der er forbundet med kørslen.

Læs også: Uanset hvad retten kommer frem til, vil Uber ende som den store vinder

I en kommentar til nyhedsbureauet Ritzau oplyser Ubers talsmand Oliver Carra, at selskabet er skuffet over dommen og, at den dømte chauffør overvejer at anke sagen.

"Vores opfattelse er, at chaufføren overvejer at anke sagen, som han har ret til. Vi støtter ham i hans beslutning, uanset hvad han vælger at gøre - og vi støtter generelt chauffører i Danmark," oplyser Oliver Carra til Ritzau.

To år lang strid

Uber blev lanceret i Danmark i november 2014, og allerede få timer efter lanceringen blev tjenesten politianmeldt af Trafikstyrelsen for brud på taxiloven, og i maj 2015 blev der rejst sigtelse mod tjenesten. 

Den aktuelle sag drejer sig dog kun om spørgsmålet om, hvorvidt tjenestens chauffører bryder loven, og ikke hvorvidt tjenesten i sig selv er ulovlig.

Det er et spørgsmål, som der blandt andet skal tages stilling ved EU-Domstolen.

Læs også:
Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag

Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere