Artikel top billede

Landsretten slår fast: Uber-chauffører bryder loven

Østre Landsret slår fast, at Uber-chauffører bryder taxiloven og dermed ikke må fungere som hyrevogne. Det skyldes blandt andet, chaufføreren og passagererne ikke har nogen anden tilknytning til hinanden end at de begge er brugere af Ubers app, fastlår retten.

Østre Landsret stadfæster den dom, der i sommer faldt i Københavns Byret, hvor seks Uber-chauffører blev idømt bøder på mellem 2.000 kroner og 6.000 for pirat-kørsel.

Det skete da landsretten fredag idømte en af Uber-chaufføerne en bøde på 6.000 kroner for at have kørt taxakørsel i personbil uden at have de nødvendige tilladelser.

Dommen er et hårdt slag for Uber, da den dermed slår fast, at tjenestens chauffører bryder loven, når de samler passagerer op.

Ikke samkørsel

Uber har argumenteret for, at tjenestens chauffører ikke udfører ulovlig taxakørsel, men lovlig samkørsel.

Samkørsel defineres dog som regel ved, at chaufførerne ikke må tjene på sin kørsel og samtidig selv skal have et kørselsbehov.

Læs også: Uber-chauffører dømt for piratkørsel

Men det har Østre Landsret vurderet ikke er tilfældet i den aktuelle sag.

Det fremgår af sagens domsresume. Her fremhæves det, at der i dommen er lagt vægt på, at chaufføreren og passagererne ikke har nogen anden tilknytning til hinanden end at de begge er brugere af Ubers app.

Samtidig har retten lagt vægt på, at betalingen for kørslerne overstiger de udgifter til eksempelvis benzin og olie, der er forbundet med kørslen.

Læs også: Uanset hvad retten kommer frem til, vil Uber ende som den store vinder

I en kommentar til nyhedsbureauet Ritzau oplyser Ubers talsmand Oliver Carra, at selskabet er skuffet over dommen og, at den dømte chauffør overvejer at anke sagen.

"Vores opfattelse er, at chaufføren overvejer at anke sagen, som han har ret til. Vi støtter ham i hans beslutning, uanset hvad han vælger at gøre - og vi støtter generelt chauffører i Danmark," oplyser Oliver Carra til Ritzau.

To år lang strid

Uber blev lanceret i Danmark i november 2014, og allerede få timer efter lanceringen blev tjenesten politianmeldt af Trafikstyrelsen for brud på taxiloven, og i maj 2015 blev der rejst sigtelse mod tjenesten. 

Den aktuelle sag drejer sig dog kun om spørgsmålet om, hvorvidt tjenestens chauffører bryder loven, og ikke hvorvidt tjenesten i sig selv er ulovlig.

Det er et spørgsmål, som der blandt andet skal tages stilling ved EU-Domstolen.

Læs også:
Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag

Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere