Artikel top billede

Landsretten slår fast: Uber-chauffører bryder loven

Østre Landsret slår fast, at Uber-chauffører bryder taxiloven og dermed ikke må fungere som hyrevogne. Det skyldes blandt andet, chaufføreren og passagererne ikke har nogen anden tilknytning til hinanden end at de begge er brugere af Ubers app, fastlår retten.

Østre Landsret stadfæster den dom, der i sommer faldt i Københavns Byret, hvor seks Uber-chauffører blev idømt bøder på mellem 2.000 kroner og 6.000 for pirat-kørsel.

Det skete da landsretten fredag idømte en af Uber-chaufføerne en bøde på 6.000 kroner for at have kørt taxakørsel i personbil uden at have de nødvendige tilladelser.

Dommen er et hårdt slag for Uber, da den dermed slår fast, at tjenestens chauffører bryder loven, når de samler passagerer op.

Ikke samkørsel

Uber har argumenteret for, at tjenestens chauffører ikke udfører ulovlig taxakørsel, men lovlig samkørsel.

Samkørsel defineres dog som regel ved, at chaufførerne ikke må tjene på sin kørsel og samtidig selv skal have et kørselsbehov.

Læs også: Uber-chauffører dømt for piratkørsel

Men det har Østre Landsret vurderet ikke er tilfældet i den aktuelle sag.

Det fremgår af sagens domsresume. Her fremhæves det, at der i dommen er lagt vægt på, at chaufføreren og passagererne ikke har nogen anden tilknytning til hinanden end at de begge er brugere af Ubers app.

Samtidig har retten lagt vægt på, at betalingen for kørslerne overstiger de udgifter til eksempelvis benzin og olie, der er forbundet med kørslen.

Læs også: Uanset hvad retten kommer frem til, vil Uber ende som den store vinder

I en kommentar til nyhedsbureauet Ritzau oplyser Ubers talsmand Oliver Carra, at selskabet er skuffet over dommen og, at den dømte chauffør overvejer at anke sagen.

"Vores opfattelse er, at chaufføren overvejer at anke sagen, som han har ret til. Vi støtter ham i hans beslutning, uanset hvad han vælger at gøre - og vi støtter generelt chauffører i Danmark," oplyser Oliver Carra til Ritzau.

To år lang strid

Uber blev lanceret i Danmark i november 2014, og allerede få timer efter lanceringen blev tjenesten politianmeldt af Trafikstyrelsen for brud på taxiloven, og i maj 2015 blev der rejst sigtelse mod tjenesten. 

Den aktuelle sag drejer sig dog kun om spørgsmålet om, hvorvidt tjenestens chauffører bryder loven, og ikke hvorvidt tjenesten i sig selv er ulovlig.

Det er et spørgsmål, som der blandt andet skal tages stilling ved EU-Domstolen.

Læs også:
Sag kan trække ud i årevis: Ubers skæbne i Danmark kommer til at bygge på EU-sag

Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere