Artikel top billede

Så er den gal med berygtet Ask-toolbar igen: Bliver udnyttet til at sprede malware

Sikkerhedsfirma advarer om, at it-kriminelle forsøger at sprede malware via Ask-toolbaren. Fjern den uønskede software, lyder anbefalingen.

Den berømte og berygtede Ask-toolbar, der har det med at snige sig ind i browseren, er nu igen i sikkerheds-søgelyset.

Sikkerhedsfirmaet Red Canary advarer om, at Ask-softwaren på Windows bliver udnyttet til at køre malware på brugernes maskiner.

Det lader til, at det specifikt er Ask Toolbar Updater-servicen, som it-kriminelle har forsøgt at udnytte til at sprede malware.

Red Canary har i det hele taget ikke specielt meget til over for Ask og lignende software.

"Mens uønsket software bliver installeret lovligt og let kan fjernes via tilføj/fjern programmer på Windows-systemer, så er det klassificeret som sådan, fordi det næsten altid følger med et efterspurgt program og ikke installeres med vilje."

Ville sprede malware

Sikkerhedsvirksomheden forklarer, at den i starten af november opdagede mistænkelige filer og mistænkelig adfærd relateret til Ask.

"Og ved nærmere inspektion blev det med det samme tydeligt, at vi havde at gøre med et tilfælde af såkaldt co-opted software-opdaterings-mekanisme."

"Vi har en formodning om, at vi opfangede dette på et tidligt tidspunkt i udrulningen eller under testen, da disse processer foretog ganske få handlinger på ofrenes enheder."

Red Canary rettede henvendelse til Ask med det samme og skriver, at Ask var hurtig til at undersøge malwaren og komme med en opdatering til Ask-softwaren, der lukker sårbarheden.

Fjern softwaren

Alligevel er Red Canary ikke i tvivl om, hvordan man bør forholde sig til uønsket software som Ask-toolbaren.

"På samme måde som at administratorer skal gå hårdt til værks med system-services ved at fjerne eller deaktivere services, der ikke kræves, skal det samme ske med software."

"Trejdepartssoftware, der ikke er et krav for at klare forretnings-behov, bør fjernes uden undtagelse," lyder opsangen fra Red Canary.

Læs også:

Oracle droppede Ask Toolbar: Nu får du installeret søgemaskine i stedet, når du opgraderer Java

Så er det afgjort: Ask Toolbar stemplet som ubrugelig malware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere