Artikel top billede

Så er den gal med berygtet Ask-toolbar igen: Bliver udnyttet til at sprede malware

Sikkerhedsfirma advarer om, at it-kriminelle forsøger at sprede malware via Ask-toolbaren. Fjern den uønskede software, lyder anbefalingen.

Den berømte og berygtede Ask-toolbar, der har det med at snige sig ind i browseren, er nu igen i sikkerheds-søgelyset.

Sikkerhedsfirmaet Red Canary advarer om, at Ask-softwaren på Windows bliver udnyttet til at køre malware på brugernes maskiner.

Det lader til, at det specifikt er Ask Toolbar Updater-servicen, som it-kriminelle har forsøgt at udnytte til at sprede malware.

Red Canary har i det hele taget ikke specielt meget til over for Ask og lignende software.

"Mens uønsket software bliver installeret lovligt og let kan fjernes via tilføj/fjern programmer på Windows-systemer, så er det klassificeret som sådan, fordi det næsten altid følger med et efterspurgt program og ikke installeres med vilje."

Ville sprede malware

Sikkerhedsvirksomheden forklarer, at den i starten af november opdagede mistænkelige filer og mistænkelig adfærd relateret til Ask.

"Og ved nærmere inspektion blev det med det samme tydeligt, at vi havde at gøre med et tilfælde af såkaldt co-opted software-opdaterings-mekanisme."

"Vi har en formodning om, at vi opfangede dette på et tidligt tidspunkt i udrulningen eller under testen, da disse processer foretog ganske få handlinger på ofrenes enheder."

Red Canary rettede henvendelse til Ask med det samme og skriver, at Ask var hurtig til at undersøge malwaren og komme med en opdatering til Ask-softwaren, der lukker sårbarheden.

Fjern softwaren

Alligevel er Red Canary ikke i tvivl om, hvordan man bør forholde sig til uønsket software som Ask-toolbaren.

"På samme måde som at administratorer skal gå hårdt til værks med system-services ved at fjerne eller deaktivere services, der ikke kræves, skal det samme ske med software."

"Trejdepartssoftware, der ikke er et krav for at klare forretnings-behov, bør fjernes uden undtagelse," lyder opsangen fra Red Canary.

Læs også:

Oracle droppede Ask Toolbar: Nu får du installeret søgemaskine i stedet, når du opgraderer Java

Så er det afgjort: Ask Toolbar stemplet som ubrugelig malware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere