Artikel top billede

Dansk jurist slår alarm over kunstigt høje PayPal-priser: Har du også betalt for meget for julegaverne?

Dansk jurist har ved et tilfælde opdaget, at flere PayPal-indkøb og nethandel hos eBay i december er blevet dyrere end forventet på grund af en fejl i valutaomregningen. Har du oplevet samme fejl?

Julen blev fejret med salgsrekorder i flere butikker.

Den danske jurist Rasmus Malver købte to julegaver til sig selv i form af farvede sokker og elektronik på e-handelssitet eBay via sin Paypal-konto.

Gaverne blev dog ved begge indkøb små 10 kroner dyrere end han havde forventet.

Fordyrelsen skyldtes, at betalingen mod Rasmus Malvers ønske blev gennemført via PayPal i danske kroner.

Og anvendelsen af danske kroner  gjorde, at han fik en ringere kurs, end hvis han havde betalt i britiske pund, som han eksplicit havde bedt om.

Kendt fejl hos PayPal

Rasmus Malver, som for nyligt også var rodet ind i et større data-cirkus med udleveringen af personfølsomme data fra Sundhedsdatastyrelsen, klagede med det samme til PayPal.

Læs også: Rasmus krævede oplysninger om statens læk af hans personlige sundhedsdata - men også svaret blev lækket

Han fik efterfølgende svar fra betalingsgigantens europæiske kundeservicekontor i Luxembourg, som beklagede miseren.

"Tak for at kontakte PayPal angående dine valuta-konverteringsmuligheder," lyder indledningen i mailen, som Computerworld har modtaget en kopi af.

"Jeg kan bekræfte, at der er en kendt fejl i vores system. Vi vil naturligvis refundere dit tab. Det eneste, du skal gøre, er at sende os en erklæring fra din bank, der viser omregningskursen i din bank på den pågældende dato," forklarer PayPal-kundeservicemedarbejderen med det danskklingende navn Mikkel.

Så langt så godt, men det bliver værre endnu.

De mange bække små

For Rasmus Malver har siden købt varer hos PayPals moderselskab eBay med sit dankort - altså uden om PayPal.

Også her oplevede han, at han fik varerne til en ringere kurs, end hvis han havde siddet med et britisk kreditkort.

Han har flere gange forsøgt at komme i kontakt med både PayPal og eBay, men det har skortet på svarene fra it-selskaberne.

"De blev ved med at skifte holdning, og nu vil de ikke længere svare elektronisk. Én sagde, at jeg skulle kontakte min bank, og en anden sagde, at de ville give mig pengene tilbage. En tredje sagde at de ikke ville skrive mere," forklarer Rasmus Malver om sine oplevelser.

Han har siden konstateret, at PayPal og eBay har rettet den påståede fejl, og man kan nu igen selv vælge betaling i den ønskede valuta.

Det umiddelbare spørgsmål, der melder sig, er naturligvis, hvor mange personer, der ligesom Rasmus Malver har oplevet, at de betalte nogle få kroner mere for deres varer som følge af bug'en.

For alene PayPal har ifølge statistik-sitet Statista omkring 200 milliarder kroner igennem sine betalingsrør om måneden, hvor december må forventes at ligge som en af de største omsætningsmåneder. 
Moderselskabet eBays omsætning lå i 2015, hvor selskabet splittede PayPal fra forretningen, på 60 milliarder kroner.

PayPal: Kun Rasmus har et problem

Computerworld har siden kontaktet PayPal for at høre nærmere om valutakonverterings-fejlen, som selskabet indledningsvist nævnte i sin mail til Rasmus Malver.

Flere afsendte mails til forskellige PayPal-pressekontakter med vedhæftet dokumentation for PayPal-kundeservicemedarbejderen Mikkels svar vedrørende "en kendt bug" er desværre ikke blevet besvaret.

Til sidst har vi så modtaget svar fra selskabets vesteuropæiske kommunikationschef Fabien Darrigues, som først og fremmest undskylder det sene svar.

"Af fortrolighedshensyn er jeg bange for, at vi ikke kan kommentere på PayPal-kontodetaljer i specifikke sager som den, du nævner," skriver Fabien Darrigues til Computerworld.

Da PayPal jo tidligere har kaldt den fejlbehæftede valutakonvertering en bug i mere generelle vendinger, stiller vi os naturligvis ikke tilfreds med det svar og kontakter endnu engang Fabien Darrigues.

Vi vil fortsat blandt andet gerne høre mere om antallet af ramte kunder, hvad PayPal-kunderne tilsammen har betalt for meget i julemåneden, og hvad fejlen mere konkret har bestået i.

Denne gang har PayPal taget en ny kommunikationsmæssig beslutning om sin håndtering af sagen:

"After reviewing this matter, we have determined that it was an isolated customer issue and not something that affected multiple users. For confidentiality reasons, we do not comment on our customers' PayPal account details," lyder svaret på engelsk.
Det kan frit oversættes til noget i retning af, at PayPal har fastslået, at det kun er Rasmus Malver, som har oplevet problemer - og selskabet ellers ikke har yderligere kommentarer omkring brugernes PayPal-konti.

Har du betalt for meget?

Rasmus Malver har siden efterlyst folk på Twitter for at høre, om andre har oplevet lignende fejl i valutakonverteringen hos PayPal og hos eBay.

Han fortæller, at der er dukket en person op, som muligvis har oplevet samme problemstilling, som du kan se på det sociale medie Twitter.

Du kan selv konstatere problemet, hvis der i posteringerne på din danske bankkonto er opkrævet et beløb i danske kroner, mens beløbet står til den udenlandske valuta på eBay og hos PayPal.

"Så er den gal, med mindre folk selv har valgt at betale i danske kroner til en dårligere kurs," forklarer Rasmus Malver til Computerworld.

Hvis din transaktion er gået igennem, som man kunne forvente, vil beløbene nemlig stå til både udenlandsk valuta på både eBay-/PayPal-kontoen samt på din danske bankkonto.

Derfor vil vi opfordre Computerworld-læserne til at kigge jeres seneste PayPal- og eBay-indkøb igennem og undersøge, hvorvidt betalingen er foregået i den ønskede valuta, eller om beløbet ved en fejl er opkrævet i danske kroner.

Såfremt der er sket en fejl, kan du som kunde med fordel gøre indsigelser til din bank inden for 13 måneder fra købsdatoen for at få godtgjort differencen mellem den ønskede kurs og den kurs, som eBay/PayPal muligvis fejlagtigt har tvunget igennem.

Læs også:
Dansk webbutik: Sådan fik vi lukket ned for million-fusk i vores netbutik

Kim Nielsen er frustreret: "Mit telefonnummer bruges som dæk-nummer til fup-opkald til danskere"