Artikel top billede

(Foto: Sladjan Lukic/gratis /)

Se Top 10-listen: Disse 10 malware-familier er de farligste lige nu

Masser af malware og ikke mindst ransomware er på krigsstien. Ny opgørelse afslører, hvilken malware der dominerer trusselsbilledet i øjeblikket.

Conficker-ormen vil bare ikke stoppe med at genere virksomheder og organisationer verden over.

Conficker var nemlig i december måned igen den mest fremherskende malware på globalt plan.

Det skriver sikkerhedsfirmaet Check Point i en ny rapport om de aktuelle malware-trusler, der er udarbejdet med udgangspunkt i data fra december måned.

Conficker er dog blevet en smule mindre dominerende, da denne malware i december stod bag 10 procent af alle malware-angreb - i november var den årsagen til 15 procent af angrebene, skriver Check Point.

Læs også: Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den

Andenpladsen går til en måske knap så kendt malware, Nemucod, der stod for fem procent af alle angreb, mens Slammer lå på fire procent.

"Overordnet var de 10 mest almindelige malware-familier ansvarlige for 42 procent af alle kendte angreb," forklarer sikkerhedsfirmaet.

Her er top 10-listen

Check Points top 10-liste og tendenserne ser således ud:

1) ↔ Conficker.

2) ↑ Nemucod.
3) ↑ Slammer.
4) ↑ Nivdort.
5) ↑ RookieUA.
6) ↓ Cutwail.
7) ↓ Cryptowall.
8) ↓ Sality.
9) ↓ Parite.
10) ↓ Virut.

Ser man udelukkende på ransomware, er det også Conficker, Nenucod og Slammer, der dominerer i øjeblikket, oplyser Check Point.

Læs også: Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time

Lidt overraskende er det måske, at Locky-ransomwaren, der var nummer to på Check Points liste over de mest hyppige malware-familier på et tidspunkt i 2016, nu er faldet helt ud af top 10-listen i opgørelsen over malware i december.

Det skyldes formentlig, at Locky spredes via spam-mails, og at disse nu opfanges af virksomhedernes spam-filtre med videre.

Vil stige igen i 2017

Samtidig er det interessant, at Check Point faktisk registrerede et fald i malware-aktiviteterne på otte procent i december i forhold til måneden før.

Selskabet ser det dog ikke som en tendens, der vil fortsætte:

"Vi forventer bestemt, at malware-angrebene vil stige igen i det nye år - så i stedet for at hvile på laurbærrene, bør organisationer hurtigt få styr på tingene," skriver Check Point og fortsætter:

"Locky var en af de største malware-succeser i 2016 og gik fra at være en helt ny ransomware-variant i februar til en andenplads på globalt plan i november, så vi vil helt sikkert fortsætte med at overvåge den med interesse i 2017."

"Tiden vil vise, om cyberkriminelle flytter til nye varianter, eller om Locky ganske enkelt har taget en juleferie."

Læs også:

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time

Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den

Advarer om phishing-angreb: Pas på hvis du modtager denne PDF
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere