Efter hård kritik af Microsofts forsøg på at snige Edge ind hos brugerne: Så lidt fylder Edge på markedet

Microsoft bliver kritiseret for at gøre Edge-browseren til standard på Windows 10-brugernes maskiner, når der udsendes opdateringer til styresystemet. Hvis det passer, har effekten været meget begrænset.

Hvis det virkelig passer, at Microsoft gang på gang sniger Edge ind som standard-browser på Windows 10-brugernes maskiner, har det haft en ganske begrænset effekt.

Edges globale markedsandel er nemlig fortsat meget lav, selvom browseren har været på markedet siden sommeren 2015, hvor Edge blev lanceret sammen med Windows 10.

Tidligere i denne uge blev Microsoft dog anklaget for at skade konkurrencen på browser-markedet, fordi selskabets Windows 10-opdateringer, ifølge anklagen, automatisk gør Microsofts egen Edge til standard-browser.

"Jeg kan godt forstå, at Microsoft er bekymret over den begrænsede brug af Edge, men frem for at bygge en bedre browser, tvinger Microsoft folk til at bruge sit produkt på den mest kompromisløse måde," lød kritikken fra Jon von Tetzchner.

Han var i sin tid var stifter af og direktør i Opera, før han forlod selskabet i 2011 og startede et nyt browser-projekt, Vivaldi.

Læs også: Browser-producent anklager Microsoft: Windows 10 tvinger igen og igen brugerne til at have Edge som standard-browser

Det er ikke overraskende, at kritikken kommer fra netop Vivaldi, da den browser sammen med Edge kæmper for at få fodfæste på markedet.

Så lidt fylder Edge på markedet
Der er mange meldinger fra brugere, der har oplevet, at Edge pludselig bliver standard-browser i Windows 10, selvom man ellers havde valgt en anden browser.

Omvendt er der også flere Windows 10-brugere - blandt andet i Computerworlds debatforum - der skriver, at de ikke har oplevet det.

Uanset hvad kan vi godt slå fast, at Edge-browseren har været en meget begrænset succes på markedet indtil nu - især når man husker på, at den kommer præinstalleret i Windows 10.

I januar-opgørelsen fra Statcounter over de globale browser-markedsandele på desktop-computerne ligger Edge på en markedsandel på 3,55 procent.

Edge ligger dermed på femtepladsen, kun lige akkurat foran gruppen af 'andre' browsere, der har en samlet markedsandel på 3,72 procent - i den gruppe vil man blandt andet finde browsere som Vivaldi og Opera.

Den mest udbredte desktop-browser er ifølge Statcounter stadig Googles Chrome, der i januar har en markedsandel på over 62 procent.

Herefter kommer Firefox med 14,8 procent, IE med 10,5 procent, Safari med 5,3 procent og så Edge.

Går bedre i Danmark
Ifølge Dansk Online Index har Edge her i landet nu en markedsandel på 9,5 procent på pc'erne.

Det noget højere markedsandel i Danmark stemmer fint overens med, at Windows 10-udbredelsen er meget høj her sammenlignet med på globalt plan.

Hård kamp om pladserne
Der er næppe tvivl om, at browsere som Edge, Vivaldi og Opera i disse år kæmper en hård kamp om at nuppe de markedsandele, der er i spil, når de største browsere har spist deres forholdsvis store del af kagen.

I Jon von Tetzchners kritik af Microsoft argumenterer Vivaldi-stifteren blandt andet for, at der i højere grad skal være lige konkurrencevilkår.

"Vores mål som teknologivirksomheder bør være at levere fantastisk software til vores brugere. Samtidig skal vi acceptere, at nogle brugere foretrækker software fra andre virksomheder."

"Det er vores ansvar at være fair over for brugerne, og det er det, der skal drive it-industrien frem."

"Det er tid til at gøre det rigtige. Stop med at stjæle standard-browseren, accepter brugerens valg og konkurrér på de vilkår," lød det tidligere på ugen fra Jon von Tetzchner.

Det er kun få måneder siden, at Microsoft blev mødt med en lignende kritik af måden, som Windows Defender, Microsofts egen antivirus-software, og Windows 10 er kædet sammen på.

Det kan du læse mere om her.Læs også:

Browser-producent anklager Microsoft: Windows 10 tvinger igen og igen brugerne til at have Edge som standard-browser

Symantec advarer mod Microsofts nye Edge: Bør ikke være din standard-browser endnu

Skidt start for Microsofts nye Edge-browser: Får kold skulder på flere danske websiderYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.