Artikel top billede

Efter hård kritik af Microsofts forsøg på at snige Edge ind hos brugerne: Så lidt fylder Edge på markedet

Microsoft bliver kritiseret for at gøre Edge-browseren til standard på Windows 10-brugernes maskiner, når der udsendes opdateringer til styresystemet. Hvis det passer, har effekten været meget begrænset.

Hvis det virkelig passer, at Microsoft gang på gang sniger Edge ind som standard-browser på Windows 10-brugernes maskiner, har det haft en ganske begrænset effekt.

Edges globale markedsandel er nemlig fortsat meget lav, selvom browseren har været på markedet siden sommeren 2015, hvor Edge blev lanceret sammen med Windows 10.

Tidligere i denne uge blev Microsoft dog anklaget for at skade konkurrencen på browser-markedet, fordi selskabets Windows 10-opdateringer, ifølge anklagen, automatisk gør Microsofts egen Edge til standard-browser.

"Jeg kan godt forstå, at Microsoft er bekymret over den begrænsede brug af Edge, men frem for at bygge en bedre browser, tvinger Microsoft folk til at bruge sit produkt på den mest kompromisløse måde," lød kritikken fra Jon von Tetzchner.

Han var i sin tid var stifter af og direktør i Opera, før han forlod selskabet i 2011 og startede et nyt browser-projekt, Vivaldi.

Læs også: Browser-producent anklager Microsoft: Windows 10 tvinger igen og igen brugerne til at have Edge som standard-browser

Det er ikke overraskende, at kritikken kommer fra netop Vivaldi, da den browser sammen med Edge kæmper for at få fodfæste på markedet.

Så lidt fylder Edge på markedet

Der er mange meldinger fra brugere, der har oplevet, at Edge pludselig bliver standard-browser i Windows 10, selvom man ellers havde valgt en anden browser.

Omvendt er der også flere Windows 10-brugere - blandt andet i Computerworlds debatforum - der skriver, at de ikke har oplevet det.

Uanset hvad kan vi godt slå fast, at Edge-browseren har været en meget begrænset succes på markedet indtil nu - især når man husker på, at den kommer præinstalleret i Windows 10.

I januar-opgørelsen fra Statcounter over de globale browser-markedsandele på desktop-computerne ligger Edge på en markedsandel på 3,55 procent.

Edge ligger dermed på femtepladsen, kun lige akkurat foran gruppen af 'andre' browsere, der har en samlet markedsandel på 3,72 procent - i den gruppe vil man blandt andet finde browsere som Vivaldi og Opera.

Den mest udbredte desktop-browser er ifølge Statcounter stadig Googles Chrome, der i januar har en markedsandel på over 62 procent.

Herefter kommer Firefox med 14,8 procent, IE med 10,5 procent, Safari med 5,3 procent og så Edge.

Går bedre i Danmark

Ifølge Dansk Online Index har Edge her i landet nu en markedsandel på 9,5 procent på pc'erne.

Det noget højere markedsandel i Danmark stemmer fint overens med, at Windows 10-udbredelsen er meget høj her sammenlignet med på globalt plan.

Hård kamp om pladserne

Der er næppe tvivl om, at browsere som Edge, Vivaldi og Opera i disse år kæmper en hård kamp om at nuppe de markedsandele, der er i spil, når de største browsere har spist deres forholdsvis store del af kagen.

I Jon von Tetzchners kritik af Microsoft argumenterer Vivaldi-stifteren blandt andet for, at der i højere grad skal være lige konkurrencevilkår.

"Vores mål som teknologivirksomheder bør være at levere fantastisk software til vores brugere. Samtidig skal vi acceptere, at nogle brugere foretrækker software fra andre virksomheder."

"Det er vores ansvar at være fair over for brugerne, og det er det, der skal drive it-industrien frem."

"Det er tid til at gøre det rigtige. Stop med at stjæle standard-browseren, accepter brugerens valg og konkurrér på de vilkår," lød det tidligere på ugen fra Jon von Tetzchner.

Det er kun få måneder siden, at Microsoft blev mødt med en lignende kritik af måden, som Windows Defender, Microsofts egen antivirus-software, og Windows 10 er kædet sammen på.

Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Browser-producent anklager Microsoft: Windows 10 tvinger igen og igen brugerne til at have Edge som standard-browser

Symantec advarer mod Microsofts nye Edge: Bør ikke være din standard-browser endnu

Skidt start for Microsofts nye Edge-browser: Får kold skulder på flere danske websider
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere