Efter hård kritik af Microsofts forsøg på at snige Edge ind hos brugerne: Så lidt fylder Edge på markedet

Microsoft bliver kritiseret for at gøre Edge-browseren til standard på Windows 10-brugernes maskiner, når der udsendes opdateringer til styresystemet. Hvis det passer, har effekten været meget begrænset.

Hvis det virkelig passer, at Microsoft gang på gang sniger Edge ind som standard-browser på Windows 10-brugernes maskiner, har det haft en ganske begrænset effekt.

Edges globale markedsandel er nemlig fortsat meget lav, selvom browseren har været på markedet siden sommeren 2015, hvor Edge blev lanceret sammen med Windows 10.

Tidligere i denne uge blev Microsoft dog anklaget for at skade konkurrencen på browser-markedet, fordi selskabets Windows 10-opdateringer, ifølge anklagen, automatisk gør Microsofts egen Edge til standard-browser.

"Jeg kan godt forstå, at Microsoft er bekymret over den begrænsede brug af Edge, men frem for at bygge en bedre browser, tvinger Microsoft folk til at bruge sit produkt på den mest kompromisløse måde," lød kritikken fra Jon von Tetzchner.

Han var i sin tid var stifter af og direktør i Opera, før han forlod selskabet i 2011 og startede et nyt browser-projekt, Vivaldi.

Læs også: Browser-producent anklager Microsoft: Windows 10 tvinger igen og igen brugerne til at have Edge som standard-browser

Det er ikke overraskende, at kritikken kommer fra netop Vivaldi, da den browser sammen med Edge kæmper for at få fodfæste på markedet.

Så lidt fylder Edge på markedet
Der er mange meldinger fra brugere, der har oplevet, at Edge pludselig bliver standard-browser i Windows 10, selvom man ellers havde valgt en anden browser.

Omvendt er der også flere Windows 10-brugere - blandt andet i Computerworlds debatforum - der skriver, at de ikke har oplevet det.

Uanset hvad kan vi godt slå fast, at Edge-browseren har været en meget begrænset succes på markedet indtil nu - især når man husker på, at den kommer præinstalleret i Windows 10.

I januar-opgørelsen fra Statcounter over de globale browser-markedsandele på desktop-computerne ligger Edge på en markedsandel på 3,55 procent.

Edge ligger dermed på femtepladsen, kun lige akkurat foran gruppen af 'andre' browsere, der har en samlet markedsandel på 3,72 procent - i den gruppe vil man blandt andet finde browsere som Vivaldi og Opera.

Den mest udbredte desktop-browser er ifølge Statcounter stadig Googles Chrome, der i januar har en markedsandel på over 62 procent.

Herefter kommer Firefox med 14,8 procent, IE med 10,5 procent, Safari med 5,3 procent og så Edge.

Går bedre i Danmark
Ifølge Dansk Online Index har Edge her i landet nu en markedsandel på 9,5 procent på pc'erne.

Det noget højere markedsandel i Danmark stemmer fint overens med, at Windows 10-udbredelsen er meget høj her sammenlignet med på globalt plan.

Hård kamp om pladserne
Der er næppe tvivl om, at browsere som Edge, Vivaldi og Opera i disse år kæmper en hård kamp om at nuppe de markedsandele, der er i spil, når de største browsere har spist deres forholdsvis store del af kagen.

I Jon von Tetzchners kritik af Microsoft argumenterer Vivaldi-stifteren blandt andet for, at der i højere grad skal være lige konkurrencevilkår.

"Vores mål som teknologivirksomheder bør være at levere fantastisk software til vores brugere. Samtidig skal vi acceptere, at nogle brugere foretrækker software fra andre virksomheder."

"Det er vores ansvar at være fair over for brugerne, og det er det, der skal drive it-industrien frem."

"Det er tid til at gøre det rigtige. Stop med at stjæle standard-browseren, accepter brugerens valg og konkurrér på de vilkår," lød det tidligere på ugen fra Jon von Tetzchner.

Det er kun få måneder siden, at Microsoft blev mødt med en lignende kritik af måden, som Windows Defender, Microsofts egen antivirus-software, og Windows 10 er kædet sammen på.

Det kan du læse mere om her.Læs også:

Browser-producent anklager Microsoft: Windows 10 tvinger igen og igen brugerne til at have Edge som standard-browser

Symantec advarer mod Microsofts nye Edge: Bør ikke være din standard-browser endnu

Skidt start for Microsofts nye Edge-browser: Får kold skulder på flere danske websider

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.