Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Rapport: KMD har udviklet for få standardkomponenter i omstridt ATP-projekt i strid med aftale

Mere end halvdelen af de komponenter, som KMD har udviklet til ATP i omstridt kæmpeprojekt, er særlige KMD-komponenter, selv om aftalen var, at størstedelen skulle være standard-komponenter, viser ny rapport.

Mindre end halvdelen af de komponenter, som KMD indtil videre har udviklet til ATP i et omstridt kæmpeprojekt, er reelt standardkomponenter, mens størstedelen af de udviklede komponenter er særlige KMD-komponenter.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som KMD og ATP i fællesskab har fået udarbejdet af upartiske konsulenter i forbindelse med selskabernes strid om leveringen af it-systemet Social Pension, som er forsinket med mindst 15 måneder.

Parterne er så uenige om projektet, at ATP tidligere har krævet, at KMD tilbagebetaler en halv milliard kroner, ligesom ATP har truet med at ophæve kontrakten med KMD.

Det kan du læse mere om her: Pensions-gigant kræver en halv milliard af KMD - har fået nået nok af forsinkede it-systemer.

Det er TV 2, der har fået indsigt i den pågældende rapport.

Det ellers aftalen, at KMD skulle sørge for, at størstedelen af komponenterne i Social Pension skulle være standardkomponenter, da KMD i foråret 2015 vandt opgaven foran blandt andet CSC, EG, IBM og Netcompany.

Dengang lød meldingen, at systemet skulle udvikles på en standardplatform fra SAP.

Ideen med det var netop, at gøre ATP mindre afhængig af KMD, hvis man på et tidspunkt vil kaste sig ud større tilretninger eller udbygningerne af det nye udbetalingssystem, fortalte ATP dengang til Computerworld.

"Vi har lagt meget vægt på, at få et system, som er baseret på kendt teknologi, som fremadrettet både er godt og sikker at drifte og vedligeholde," sagde Hans Christian Jelstrup, underdirektør i ATP, til Computerworld i forbindelse med ordren.

Det kan du læse mere om her: ATP presser stor KMD-regning ned med 25 procent.

Standardkomponenter gør kundens afhængighed af en leverandør mindre, mens specielt udviklede komponenter typisk har det med at øge afhængigheden af den leverandør, der har udviklet komponenten.

Flere af de tidligere monopol-leverandører af it-systemer til det offentlige har i høj grad opbygget deres monopol-forretninger på netop special-udviklede systemer.

Det gælder både KMD og CSC.

Computerworld har således tidligere afsløret, at en række af disse store og dyre evigheds-systemer i strid med udbudsloven ikke har været sendt i udbud i årevis, da der reelt ikke har været alternative muligheder.

Det kan du læse mere om her: Rigsrevisionen uddeler drøje hug: Halvdelen af statens it-kontrakter har aldrig været udbudt

ATP har tidligere beskyldt ATP for at score 23 millioner kroner hver eneste måned, systemet er forsinket. Dette skyldes, at Social Pension skal erstatte et af KMD's langt dyrere monopolsystemer.

Det kan du læse mere om her: KMD scorer 23 millioner kroner om måneden på ikke at levere offentligt it-system til aftalt tid

Samme kritik retter kommunerne for tiden mod KMD. De truer direkte med at udelukke KMD fra fremtidige ordrer.

KMD-topchef Eva Berneke har kategorisk afvist, at KMD skulle spekulere i at forsinke systemerne for egen vindings skyld.

Det kan du læse mere om her. KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

Til TV 2 meddeler KMD, at selskabet 'ikke deler vurderingen af, at systemet ikke lever op til kontrakten i forhold til brugen af standardkompenter.'

Læs også: 

Afsløring: Skat har forsøgt at slippe ud af evighedskontrakt med CSC i 16 år

Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

KMD scorer 23 millioner kroner om måneden på ikke at levere offentligt it-system til aftalt tid

Kommuner opsiger del af kæmpe-aftale med KMD: "Set i bagklogskabens klare lys skulle KMD aldrig have haft den her opgave"

Kommuner har fået nok af KMD: Har brug for troværdige samarbejdspartnere - og det er KMD ikke

Region Syddanmark ophæver kæmpekontrakt med KMD

It-minister: Kommuner kan ikke udelukke KMD fra udbud - "det er ikke så simpelt"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere