Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

ATP presser stor KMD-regning ned med 25 procent

It-giganten dumpede prisen på nyt it-system, der skal styre udbetaling af danskernes pensioner. Det offentlige forventer at spare 25 procent på regningen, når systemet står klar.

Det bliver KMD, der skal stå for udvikling og drift af et spritnyt it-system, der fra 2017 skal styre store dele af det offentliges udbetaling af pensioner til danske borgere.

Sådan lyder resultatet af et stort udbud, som KMD vandt foran en række konkurrerende it-leverandører som CSC, EG, IBM og Netcompany.

Efter at have vundet udbuddet holder KMD fast i en vigtig leverance til det offentlige it-Danmark.

Det nye pensionssystem er nemlig et af de såkaldte monopolsystemer, som i mange år er blevet givet til netop KMD uden at it-giganten var udsat for konkurrence.

Opgaven blev udbudt af Udbetaling Danmark, som administreres af ATP.

I udbudsmateriale anslog ATP værdien af den samlede ordre til 320 millioner kroner. Men efter at sagen er endeligt afgjort, ønsker hverken KMD eller ATP at fortælle, det præcise tal på prisskiltet i det tilbud, som KMD har givet.

Computerworld erfarer, at aftalen på det nye pensionssystem er endt med en pris på under 200 millioner kroner. Forskellige optioner og tilkøbsaftaler kan dog presse de samlede omkostninger betydeligt højre op.

Monopolsystemer i udbud

Udover det aktuelle pensionssystem er 15 til 20 af de såkaldte monopolsystemer sendt i udbud. Og de offentlige udbudsgivere har ikke lagt skjul på, at formålet er at spare penge - mange penge. Det officielle mål for besparelserne er 25 procent.

Spørger man ATP til den forventede besparelse på det nye pensions-system er det også dette tal, der dukker op.

"Vi har hele tiden sagt, at vi forventer at kunne spare 25 procent på den samlede pris, og det forventer vi stadig at kunne leve op til," siger underdirektør i ATP, Hans Christian Jelstrup til Computerworld.

Ifølge en meddelelse på ATP's hjemmeside var KMD's tilbud det absolut laveste med en samlet pris, der var 20 procent lavere end en nærmeste konkurrent, eller som Hans Christian Jelstrup udtrykker det:

"Vi har modtaget et godt tilbud, så vi forventer at få en god samlet pris både på vores projekt og driften af løsningerne fremadrettet."

Udsigten til at skulle levere et vare, der pludselig er faldet en fjerdedel i pris, skaber tilsyneladende ikke skår i glæden hos KMD.

"Vi er særdeles glade for, at vi får mulighed for at fortsætte med at beregne og udbetale pension til danskerne. Opgaver af den art og i den størrelsesorden ser vi som en del af vores DNA og kernekompetencer. Det bliver spændende at få skabt en helt ny pensionsløsning i samarbejde med ATP og Udbetaling Danmark, og vi glæder os til at komme i gang med projektet," lyder det fra KMD's administrerende direktør Eva Berneke.

Bygges på en SAP-platform

Hendes udviklere har nu to år til at udvikle det nye system, som er baseret på en standardplatform fra SAP. Herefter skal KMD stå for driften og vedligeholdelse i yderligere fem år.

Netop valget af en standardiseret SAP-platform er formentlig også en af forklaringerne på de store besparelser, som der er lagt op til. Desuden bliver ATP bliver mindre afhængig af KMD, hvis man på et tidspunkt vil kaste sig ud større tilretninger eller udbygningerne af det nye udbetalingssystem.

"Vi har lagt meget vægt på, at få et system, som er baseret på kendt teknologi, som fremadrettet både er godt og sikker at drifte og vedligeholde," siger Hans Christian Jelstrup.

En række af KMD's andre monopolsystemer har allerede været i udbud tidligere. Her lykkedes det tidligere i år KMD, at vinde en ordre på et nyt fælleskommunalt sygedagpengesystem.

Desuden vandt NNIT opgaven med at udvikle et it-system, som Udbetaling Danmark/ATP skal bruge til at administrere udbetaling af barselsdagpenge, mens firmaer som EG og Netcompany har vundet ordrer på kommunernes nye ydelsessystem og et stort kommunalt sagsadministrationssystem.

Læs også:

KMD klar til at masse-ansætte: Mangler lige nu 150 nye it-folk

KMD-direktør vinker farvel til væksten: Vi er presset på priserne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere