Sådan ser beskeden fra SKAT til danskerne ud fredag eftermiddag.

SKAT lukker for adgang til TastSelv - alvorlig fejl hos CSC blotter data

Opdateret fredag klokken 19:03: SKAT lukkede fredag for adgangen til TastSelv på grund af en alvorlig fejl hos CSC, der blottede følsomme data. Det sker få dage før, at årsopgørelsen for 2016 skal ligge klar til millioner af danskere.

Bemærk: Seneste nyt i sagen ses nederst i artiklen. Opdateret fredag klokken 19:03, hvor SKAT igen har åbnet for adgangen til TastSelv.

"På grund af en fejl hos CSC er adgangen til TastSelv via skat.dk midlertidigt lukket."

"Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige noget om, hvornår der bliver lukket op for adgangen igen."

Sådan lyder den opsigtsvækkende besked fra SKAT fredag over frokost. 

"SKAT erfarede i går, at SKATs leverandør, CSC, har lavet en alvorlig fejl, der gjorde, at en mindre rådgivningsvirksomhed og dennes ca. 140 kunders oplysninger i en kort periode har været synlige for andre," oplyser SKAT i en pressemeddelelse.

Her skriver SKAT videre, at der blev lukket for adgangen til TastSelv, da fejlen blev opdaget.

Det fremgår også, at CSC har erkendt fejlen.

"Jeg kan bekræfte, at der opstod en fejl i går, hvorefter vi lukkede for adgangen til det berørte system. Vi arbejder intensivt for at finde og rette fejlen hurtigst muligt. Jeg beklager naturligvis situationen," forklarer Jørgen Jakobsen, nordisk direktør i CSC.

Lukket på ubestemt tid
Jørgen Wissing Jensen, kontorchef hos SKAT, siger samtidig, at fejlen nu er ved at blive undersøgt og udbedret.

"Det er vigtigt for os, at borgere og virksomheders oplysninger bliver behandlet korrekt. Derfor bad vi vores leverandør om at lukke adgangen til TastSelv."

"Vi arbejder nu sammen med CSC på at udbedre og undersøge fejlen, men det er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige noget konkret om, hvornår der bliver lukket op for adgangen igen."

Læs også: Store it-forandringer i Skat: I fuld gang med vigtigt (og nødvendigt) opgør med fortidens it-fejl

SKAT tager kontakt til ramte borgere
Af pressemeddelelsen fremgår det også, at alle oplysninger og ændringer i TastSelv-systemet bliver logget.

"Derfor kan SKAT se, hvis nogen har været inde og se eller ændre oplysninger hos andre end dem selv. De borgere, som har fået vist deres oplysninger for andre, vil SKAT kontakte hurtigst muligt."

"Det er ulovligt at foretage ændringer i en anden borgers skatteoplysninger, og sådanne sager vil i yderste konsekvens blive overdraget til politiet."

Ekstremt uheldigt tidspunkt
Computerworld kan fredag over frokost selv ikke få adgang til TastSelv.

Man bliver ganske enkelt mødt med en klassisk fejl-side i browseren, hvilket viser, at stikket er trukket helt til TastSelv i øjeblikket:

"Der kan ikke oprettes forbindelse til dette website. DNS-adressen for tastselv.dks server blev ikke fundet," lyder beskeden.

I en periode fredag var selve skat.dk også helt nede - men hovedsiden ser dog nu ud til igen at fungere. 

Fejlen hos CSC kommer på et ekstremt uheldigt tidspunkt, da det er mandag, SKAT har planlagt at offentliggøre danskernes årsopgørelser for 2016 - hvilket formenltig er den travleste dag på året for TastSelv-tjenesten.

Læs også: Skat vil hjemtage forretningskritiske systemer, men IT-Branchen advarer: "Skat prøver at reparere et problem med forkerte midler"

CPR-numre blottet
Ekstra-Bladet skriver, at flere danskere torsdag aften via TastSelv pludselig havde adgang til at logge på med 40-50 forskellige danskeres personnumre.

Det har tilsyneladende været personer, som er kunder hos det rådgivningsfirma, der - ifølge pressemeddelelsen fra SKAT - fik blottet deres oplysninger på grund af fejlen hos CSC.

Det ser dermed ud til, at de blottede CPR-oplysninger har været afgrænset til et mindre antal personer, hvilket dog alligevel er alvorligt nok til, at TastSelv nu er lukket ned på ubestemt tid.

Opdatering fredag klokken 19:03: SKAT meddeler, at der igen er adgang til TastSelv og skriver følgende:

Fejlen hos CSC, der tidligere på dagen betød, at adgangen til TastSelv via skat.dk blev midlertidigt lukket, er nu fundet og udbedret. Der er nu adgang til TastSelv igen.

TastSelv via skat.dk er tilbage i normal drift. Adgangen til TastSelv blev midlertidigt lukket tidligere i dag på grund af en fejl hos CSC.

"Fejlen, der var en teknisk programfejl, er nu blevet rettet. Vi har derfor åbnet op for adgangen til TastSelv igen," siger Jørgen Wissing Jensen, der er kontorchef i SKAT.

At fejlen er rettet betyder, at TastSelv kører i normal drift. Men der er endnu ikke adgang til at se årsopgørelsen for 2016. SKAT vil informere, når det bliver muligt at se årsopgørelsen for 2016."


Læs også:

Store it-forandringer i Skat: I fuld gang med vigtigt (og nødvendigt) opgør med fortidens it-fejl

Skat vil hjemtage forretningskritiske systemer, men IT-Branchen advarer: "Skat prøver at reparere et problem med forkerte midler"

Skat satser stort på ny DevOps-afdeling - klar til opgør med traditionelle it-udbud

Skat indfører helt ny it-organisation - og udpeger konstitueret it-topboss
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Nyt Stig Abildsø-selskab er blevet Cisco-guldpartner på 17 måneder: "Det er i hvert fald danmarksrekord"
Interview: I september 2017 gik Wingmen Solutions på markedet. 17 måneder efter er selskabet guldpartner med Cisco. "Det er i hvert fald danmarksrekord," lyder det fra bestyrelsesformand Stig Abildsø, kendt fra netværksikonet Axcess.
Computerworld
SSD-priserne kollapser: De lynhurtige drev koster under det halve af, hvad de gjorde i 2018
Efter en periode med prisstigninger, falder priserne på de hurtige SSD-drev nu hastigt.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.