Artikel top billede

Pas på denne fup-app til iPhone og iPad: Annoncen for appen fortæller dig slet ikke hele sandheden

En reklame for en gratis app, der kan beskytte dine data på iPhone og iPad, viser sig at føre til det stik modsatte: At der snages i dine data.

En ny annoncekampagne forsøger at nå brugere af iPad og iPhone med en besked, man bør vælge at ignorere.

Annoncen reklamerer for en gratis VPN-app til iOS, der hedder My Mobile Secure.

Det sker via annoncer på blandt andet populære torrent-sider, hvor man hører en høj advarselstone og får denne besked:

"We have detected that your Mobile Safari is (45.4%) DAMAGED by BROWSER TROJAN VIRUSES picked up while surfing recent corrupted sites."

Det er sikkerhedsfirmaet Malwarebytes, der i en artikel orienterer om denne nye form for såkaldt malvertising, hvor annoncerne forsøger at lokke ofre i fælden.

I det konkrete tilfælde skal man for at aktivere appen tilslutte sig noget, som leverandøren kalder MobileXpression-research.

"...og det er her, at tingene bliver interessante," skriver Malwarebytes.

Sikkerhedsfirmaet kan nemlig oplyse, at MobileXpression indsamler data om forbrugermønstre og -tendenser på det mobile internet.

"Dette virker en smule mærkværdigt, når det er sammen med et VPN-produkt, hvis formål lige præcis er at anonymisere din onlineaktivitet ved at kryptere dine data over for din ISP, myndighederne, ondsindede mennesker etc."

Snager i dine data

Med andre ord er den 'gratis' app ikke gratis, når det kommer til stykket.

Du betaler nemlig via de informationer og data, som appen kan høste om dig og sælge videre.

Også selvom udgangspunktet for annoncen i første omgang var at tilbyde dig en VPN-app, der netop skulle beskytte dine data.

Malwarebytes skriver, at der findes en række eksempler på annoncer med ondsindede eller skjulte hensigter, og at de ikke kun findes på Windows, men også på mobile platforme som iOS.

I det konkrete tilfælde har Apple heldigvis med den seneste opdatering til iOS indført en ny funktion, der kan advare brugerne i tilfælde at denne type popup-beskeder, skriver Malwarebytes. 

"Når det er sagt, så er social engineering-angreb som dette stadig aktive og satser på at kunne få overraskelses-effekten hos nogen, der har besøgt sider med pirat-materiale."

Torrent-tjenester og pirat-sider er i øvrigt ofte udgangspunkt for spredning af malware og lignende.

For nylig fortalte vi om ransomwaren Patcher, der udbredes via BitTorrent-sider, hvor den foregiver at være en applikation til piratkopiering af populære software fra eksempelvis Adobe og Microsoft.

Læs mere om den trussel her:

Ny lumsk ransomware foregiver at være populær software fra Microsoft og Adobe

Ny ondsindet Word-fil på spil - kan ramme både Windows og Mac med malware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere