Billeder: Cisco/Talos.

Ny bølge af ransomware-angreb netop nu: Sådan spotter du mails med 'Locky'

Ransomwaren Locky er usædvanlig aktiv netop i disse dage, hvor der masse-udsendes mails med ransomwaren.

Ransomwaren Locky var i det meste 2016 en konstant trussel, men da året lakkede mod enden, gik både Locky og botnettet Necurs, der står bag spammails med blandt andet Locky, i dvale.

I det seneste stykke tid er både Necurs og Lucky dog i dén grad vendt tilbage, og der udsendes massive mængder spammails med Locky i øjeblikket.

Det er derfor også vigtigt, at man er ekstra på vagt over for Locky i øjeblikket.

Det skriver Ciscos sikkerhedsafdeling, Talos, i en orientering om Locky.

"Den 21. april opserverede Talos den første store Locky-kampagne fra Necurs i måneder." 

"Denne kampagne udnyttede teknikker, der hænger sammen med en nylig Dridex-kampagne, og distibueres i øjeblikket i meget stor volumen."

Sådan genkender du Locky-mails
Talos har blandt andet registret over 35.000 Locky-emails på ganske få timer. 

Det er en række forskellige mails, der er på spil, men hovedtemaet ser ud til at være 'betalinger' og 'kvitteringer'.

Man kan dog blandt andet spotte de nye mails ved, at de ikke indeholder nogen body-tekst, men i stedet kun emne-tekst ('payment'" eller 'receipt') og en vedhæftet fil.

Læs også: Ny ondsindet Word-fil på spil - kan ramme både Windows og Mac med malware

Filnavnet på den vedhæftede fil ændrer sig løbende, men ofte begynder filnavnet med bogstavet P, hvilket efterfølges af tre til fem tal.

Det er som udgangspunkt en PDF-fil, der er vedhæftet, men i nogle tilfælde leder denne PDF ofrene videre til en Word-fil med makroer.

"Disse Word-dokumenter anvender så makroer til at hente Locky og kryptere filer," skriver Talos.

Det betyder også, at det er ofrene selv, der skal klikke 'ok' til Word og makroer - hvilket er en vigtig viden, hvis man ønsker at beskytte sig mod Locky.

"Dette kan være den første signifikante bølge af Locky-distribution i 2017," skriver Talos.

Sikkerhedsfirmaet tilføjer, at Locky i 2017-udgaven er anderledes på grund af den nye angrebsmetode, hvor man forsøger at lokke brugerne til at klikke 'ok' i den vedhæftede PDF:

"Det er en effektiv teknik til at slippe forbi sandbox-miljøer, der ikke tillader bruger-interaktion, og det kan øge sandsynligheden for, at det når frem til en slutbrugers indbakke."

Læs også:

Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback

Botnet gik pludselig i mystisk dvale - nu er det tilbage med skræmmende styrke: Pas på disse mailsYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.