Artikel top billede

Rusland slår ned på VPN: Putin har underskrevet kontroversiel lov mod anonym internetbrowsing

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har skrevet under på en kontroversiel lov, der forbyder brugen af VPN-tjenester og andre anonymiseringsværktøjer.

Fra 1. november bliver det betydeligt sværere at bruge internettet anonymt i Rusland.

Præsident Vladimir Putin har nemlig underskrevet en ny lov, der gør det ulovligt at bruge software og tjenester, der gør det muligt at få adgang til hjemmesider, der er bandlyst af russiske myndigheder.

Det omfatter blandt andet af VPN-tjenester og det omtalte Tor-netværk.

Flere NGO'er – heriblandt Amnesty International – har kritiseret lovgivningen for at være et slag mod de russiske borgeres frie brug af internettet.

”De russiske myndigheder bliver mindre og mindre tolerante overfor afvigende holdninger, og derfor er teknologier, der hjælper internetbrugere med at omgå censur, altafgørende for online ytringsfrihed,” siger Denis Krivosheev, der er vicedirektør for Amnesty International i Europa og Centralasien, til CNN.

De russiske myndigheder afviser, at lovgivningen har noget med censur at gøre – den standser bare facilitering af adgang til digitalt indhold, der er forbudt i forvejen, lyder argumentet.

Loven lægger da ifølge VPN-udbyderen Private Internet Access (PIA) også op til, VPN-tjenester fortsat kan få lov at agere i Rusland - hvis de blokerer for adgange til sider, som det russiske styrer ikke bryder sig om.

Det bliver dog ikke aktuelt for PIA, da russiske myndigheder beslaglagde virksomhedens servere i Rusland i 2016.

Med lovgivningen bliver russiske internetudbydere desuden pålagt at blokere for adgangen til hjemmesider, der stiller for eksempel VPN-software til rådighed.

Kina er også godt i gang

Rusland og Putin er ikke de eneste, der slår ned på anonymiseringssoftware.

I januar måned meldte de kinesiske styre ud, at man ville ”rydde op” i landets internetforbindelser – en formulering der dækker over, at man vil standse kinesernes flittige brug af VPN.

Kina har blokeret for mere end hver tiende af verdens 1000 mest populære websteder, og den blokade vil styret gerne have, at kineserne overholder.

De kinesiske myndigheder har blandt andet fået Apple til at fjerne alle VPN-applikationer fra den kinesiske udgave af sin App Store, hvilket har udløst en del kritik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere