Trods mangel på it-specialister rangerer CIO’er i Danmark talentarbejdet lavt

Klumme:[ Både CIO'er og CEO'er mener, at manglende digitale kompetencer i organisationen er den største barriere for at indfri de digitale ambitioner. Alligevel går mange CIO'er ikke meget op i talentarbejdet og er tilsyneladende ikke helt oppe i gear til at indfri de forventninger, som CEO’er har til den indsats, der skal gøres i forhold til rekruttering og fastholdelse.

For nylig offentliggjorde DANSK IT og Rambøll den årlige måling – IT i Praksis - af, hvordan det står til med digitaliseringen i private og offentlige virksomheder. En af de store overraskelser er, at de danske CIO’s rangerer rekruttering og fastholdelse af medarbejdere lavt. 

I undersøgelsen er danske CIO’er i Top 1.000-virksomheder således blevet spurgt om de indsatser, der skal til for at realisere forretningsstrategien. Og her ryger rekruttering og fastholdelse af medarbejdere og talenter helt ned på en 14. plads.

Det overraskende er selvfølgelig, at den lave prioritering af tiltrækning og fastholdelse af talent foregår samtidig med, at virksomhederne oplever stor mangel på it-specialister.

Ifølge en efterhånden velkendt analyse fra Erhvervsstyrelsen, vil der mangle 19.000 it-specialister i 2030, hvis ikke der bliver gjort noget.

Hidtil har der været meget fokus på, at det problem skal løses ved, at der bliver speedet op for optaget på it-uddannelserne - hvilket selvfølgelig er uhyre vigtigt, og noget som Dansk IT som interesseorganisation for it-professionelle kun kan opfordre til bliver gjort i endnu højere grad end i dag.

Der har også været meget fokus og forventninger til erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) annoncerede teknologipagt, hvor virksomheder, universiteter og organisationer skal hjælpe Danmark på vej ind i den fjerde industrielle revolution – blandt andet ved at give hjælp til at løfte de digitale kompetencer.

Et sådant initiativ har potentiale til gøre en stor forskel.

Men når det er sagt, må it-cheferne også rette blikket indad i organisationen og se på, om der er et uudnyttet potentiale i at skærpe fokus på talentarbejdet. For eksempel i form af digital efteruddannelse.

Fastholdelse og rekruttering har historisk måske ikke været en stor del af it-chefernes arbejdsopgaver, hvilket er forståeligt, da der er meget andet på it-chefernes bord.

Men i en tid med stor mangel på it-specialister kan disciplinen meget nemt få en afgørende rolle i forhold til, om man som it-chef kan levere på strategien. Og i sidste ende på om virksomheden bliver en vinder eller taber.

For der er meget på spil i disse år. 391.000 danske job i landets Top 1.000-virksomheder og 708 milliarder kroner af omsætningen er ifølge IT i praksis truet af digitaliseringen, hvis ikke virksomhederne formår at udnytte de nye teknologier.

Skal det lykkes, spiller evnen til at fastholde, udvikle og rekruttere de bedste digitale kompetencer en afgørende rolle.

Såvel CIO'er og CEO'er peger i IT i Praksis-undersøgelsen da også samstemmende på, at manglende digitale kompetencer i organisationen er den største barriere for at indfri de digitale ambitioner.

Set i det lys kan det undre, at talentarbejdet rangerer på en 14. plads blandt CIO'er, mens forretningsdirektørerne rangerer det på en fjerde-plads.

Mange CIO’er er tilsyneladende ikke helt oppe i gear til at indfri de forventninger, som CEO’er har til den indsats, der skal gøres i forhold til rekruttering og fastholdelse.

Fremtidens omsætning og arbejdspladser vil blive skabt blandt de virksomheder, der er bedst til at udnytte de nye teknologier. Det kræver medarbejdere med gode it-kompetencer og it-chefer med gode evner inden for talentarbejde.

Læs mere om IT i Praksis: Stort uforløst potentiale: Otte vigtige konklusioner om digitaliseringen i Danmark lige nu


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Premium
Microsoft bekræfter gigant-opkøb af AI-selskabet Nuance
Nuance Communication, der blandt andet har leveret teknologi til Apples Siri, er blevet opkøbt af Microsoft, der mandag eftermiddag bekræfter handlen.
Computerworld
Gigantisk datalæk: 600.000 danskeres Facebook-data offentliggjort på hackerforum
Data om 533 millioner Facebook-brugere på verdensplan er i weekenden blev lækket på hackerforum.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.