Trods mangel på it-specialister rangerer CIO’er i Danmark talentarbejdet lavt

Klumme:[ Både CIO'er og CEO'er mener, at manglende digitale kompetencer i organisationen er den største barriere for at indfri de digitale ambitioner. Alligevel går mange CIO'er ikke meget op i talentarbejdet og er tilsyneladende ikke helt oppe i gear til at indfri de forventninger, som CEO’er har til den indsats, der skal gøres i forhold til rekruttering og fastholdelse.

For nylig offentliggjorde DANSK IT og Rambøll den årlige måling – IT i Praksis - af, hvordan det står til med digitaliseringen i private og offentlige virksomheder. En af de store overraskelser er, at de danske CIO’s rangerer rekruttering og fastholdelse af medarbejdere lavt. 

I undersøgelsen er danske CIO’er i Top 1.000-virksomheder således blevet spurgt om de indsatser, der skal til for at realisere forretningsstrategien. Og her ryger rekruttering og fastholdelse af medarbejdere og talenter helt ned på en 14. plads.

Det overraskende er selvfølgelig, at den lave prioritering af tiltrækning og fastholdelse af talent foregår samtidig med, at virksomhederne oplever stor mangel på it-specialister.

Ifølge en efterhånden velkendt analyse fra Erhvervsstyrelsen, vil der mangle 19.000 it-specialister i 2030, hvis ikke der bliver gjort noget.

Hidtil har der været meget fokus på, at det problem skal løses ved, at der bliver speedet op for optaget på it-uddannelserne - hvilket selvfølgelig er uhyre vigtigt, og noget som Dansk IT som interesseorganisation for it-professionelle kun kan opfordre til bliver gjort i endnu højere grad end i dag.

Der har også været meget fokus og forventninger til erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) annoncerede teknologipagt, hvor virksomheder, universiteter og organisationer skal hjælpe Danmark på vej ind i den fjerde industrielle revolution – blandt andet ved at give hjælp til at løfte de digitale kompetencer.

Et sådant initiativ har potentiale til gøre en stor forskel.

Men når det er sagt, må it-cheferne også rette blikket indad i organisationen og se på, om der er et uudnyttet potentiale i at skærpe fokus på talentarbejdet. For eksempel i form af digital efteruddannelse.

Fastholdelse og rekruttering har historisk måske ikke været en stor del af it-chefernes arbejdsopgaver, hvilket er forståeligt, da der er meget andet på it-chefernes bord.

Men i en tid med stor mangel på it-specialister kan disciplinen meget nemt få en afgørende rolle i forhold til, om man som it-chef kan levere på strategien. Og i sidste ende på om virksomheden bliver en vinder eller taber.

For der er meget på spil i disse år. 391.000 danske job i landets Top 1.000-virksomheder og 708 milliarder kroner af omsætningen er ifølge IT i praksis truet af digitaliseringen, hvis ikke virksomhederne formår at udnytte de nye teknologier.

Skal det lykkes, spiller evnen til at fastholde, udvikle og rekruttere de bedste digitale kompetencer en afgørende rolle.

Såvel CIO'er og CEO'er peger i IT i Praksis-undersøgelsen da også samstemmende på, at manglende digitale kompetencer i organisationen er den største barriere for at indfri de digitale ambitioner.

Set i det lys kan det undre, at talentarbejdet rangerer på en 14. plads blandt CIO'er, mens forretningsdirektørerne rangerer det på en fjerde-plads.

Mange CIO’er er tilsyneladende ikke helt oppe i gear til at indfri de forventninger, som CEO’er har til den indsats, der skal gøres i forhold til rekruttering og fastholdelse.

Fremtidens omsætning og arbejdspladser vil blive skabt blandt de virksomheder, der er bedst til at udnytte de nye teknologier. Det kræver medarbejdere med gode it-kompetencer og it-chefer med gode evner inden for talentarbejde.

Læs mere om IT i Praksis: Stort uforløst potentiale: Otte vigtige konklusioner om digitaliseringen i Danmark lige nu


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
mest debatterede artikler

Premium
Se kortet: Disse steder i Danmark er der ingen mobildækning
Danmark har generelt god mobildækning sammenlignet med andre lande, alligevel er der fortsat områder uden dækning. Se dem her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.