Artikel top billede

Daryl Plummer fra Gartner på scenen i Barcelona til Gartner Symposium. Billeder: Kim Stensdal. (Foto: Kim Stensdal)

Her er syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed - og som du også selv kan udnytte

Gartner Symposium, Barcelona: Daryl Plummer, managing vice president og chief of research i Gartner, kommer her med sit bud på syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed – eller som du kan bruge til at disrupte andre.

Gartner Symposium, Barcelona: ”Hvis I er her, fordi I er trætte af ordet disruption, vil jeg sige, at I skal begynde at genoverveje den tilgang.”

Ordene kommer fra Daryl Plummer, managing vice president og chief of research i Gartner, da han står på scenen foran omkring 1.000 it-chefer til Gartners Symposium i Barcelona.

Gartner-topchefen forklarer, hvorfor mange netop nu har nået mætningspunktet, hvad angår disruption:

”Vi er trætte af ordet disruption, fordi vi ikke bare vil høre om det – vi vil vide, hvad vi kan gøre ved det. Det handler mere om praktik, end I måske tror. Disruption er en af de mest kritiske discipliner, I skal lære at mestre i den digitale tidsalder.”

Daryl Plummer forklarer, at disruption er over alt i it-verdenen: Vi ser det med internet of things, cloud computing, blockchain, kunstig intelligens, augmented reality og mange andre steder.

Eller for at bruge det måske mest tydelige eksempel på en konkret teknologi, der har haft kæmpe betydning (og dermed også disruption-effekter) i det seneste årti:

”Hvem ville i 70’erne have troet på, at vi ville få denne lille telefon med en glasskærm, som vi i dag kigger mere på, end vi kigger på vores venner og familie. Men det skete,” lyder eksemplet fra Daryl Plummer i Barcelona.

Læs også: Skyhøje forventninger til it-chefen og it-organisationen: Her har I ansvaret for at sikre virksomhedens succes

Her ser vi disruption netop nu

Der findes mange definitioner af disruption, og for at det skal undgå at havne i en alt for akademisk diskussion, slår Daryl Plummer fast, hvad han selv mener, når han bruger begrebet:

”Det handler ikke bare om mindre forandringer, men om et fundamentalt skift i måden, vi tænker og agerer på. Vi har altid tilføjet nye funktioner til vores produkter, men det er ikke det, vi taler om her. Vi skifter fra én måde at se verden på til en anden.”

Og der er masser af disruption, der finder sted netop nu, forklarer Gartner-analytikeren.

Eksempelvis droner, der vil kunne erstatte mennesker til pakkelevering. Eller hvad med digitale tjenester, der dræber fysiske produkter som bøger, film og musik. Og et tredje eksempel: Online learning, der gør det muligt at læse på et universitet på den anden side af kloden, uden at du behøver at befinde dig der fysisk.

Læs også: Google-topchefs budskab til it-folket: Ikke kun Microsoft og Amazon har store cloud-muskler - nu kommer Google for fuld kraft

Men, forklarer Daryl Plummer, der er naturligvis forskel på, hvor massive forandringerne er. LED-pærer er eksempelvis en form for disruptiv teknologi, men den ændrer trods alt ikke vores verden på samme måde, som internettet i den anden ende af skalaen har gjort:

”Disruption skal i fremtiden måles på intensitet og afledte effekter,” siger Daryl Plummer.

Syv konkrete teknologier

Daryl Plummer har i oplægget til sin præsentation lovet, at han vil komme med syv konkrete bud på teknologier, der står til at blive disruptive i de kommende år. Det er teknologier, man som it-chef og it-organisation bør forholde sig til. Det drejer sig om disse syv teknologier:

1: Kvantecomputere
Daryl Plummer fremhæver, hvorfor fremtidens kvantecomputere vil kunne ændre ganske meget. Man vil eksempelvis med kvantecomputere kunne opdage kræft langt hurtigere, man vil kunne identificere meget komplekse mønstre i data, og man vil kunne forudse sociale bevægelser.

”En kvantecomputer vil måske også kunne blive i stand til at bryde en hvilken som helst form for kryptering, du implementerer,” lyder et helt fjerde eksempel fra Daryl Plummer.

2: Detektorer til forfalsket virkelighed
Gartner mener, at vi nu bevæger os ind i en tidsalder, hvor digital skabelse af billeder, videoer, dokumenter og lignede bliver så overbevisende, at man eksempelvis kan producere billeder og videoer af begivenheder, der aldrig har fundet sted, uden at du kan spotte det.

”Det vigtige er, at maskinerne heller ikke kan se det. Det er vigtigt, når vi eksempelvis taler fake news,” siger Daryl Plummer og peger på, at man som it-chef bør overveje, hvordan man eksempelvis med teknologi kan opsnappe falske historier der rammer virksomhedens brand.

Læs også: Du skal træffe et afgørende valg: Vil du underlægge dig de store it-giganter eller bekrige dem?

3: Skabelse af forfalsket virkelighed
Det leder frem til tredje punkt på listen. Daryl Plummer vurderer nemlig, at man i fremtiden vil kunne opleve personer udtale sig om noget på tv eller medvirke i en film – uden at man som seer kan afgøre, om det rent faktisk er den ægte person på skærmen. Den type teknologier vil kunne bruges til at disrupte eksempelvis underholdningsindustrien, mener Gartner.

Daryl Plummer forklarer, at man som it-chef eksempelvis kan begynde at overveje, om man kan bruge avatarer til at styrke virksomheden på den ene eller den anden måde.

4: Syntetisk liv
Med det mener Daryl Plummer og Gartner, at vi i fremtiden vil kunne få robot-insekter, der kan anvendes til meget specifikke formål. 

”Vi mister en stor del af bierne i verden. Når de forsvinder, går det ud over blomsterne, og inden længe er det noget, vi alle lider under,” siger Daryl Plummer og peger på, at det er her, at en robot-bi vil kunne komme ind i billedet.

Et andet eksempel kunne være til knap så prisværdige formål:

”Er vores fysiske sikkerhed eksempelvis klar til en situation, hvor et robot-insekt bryder ind? Beskyttelsen er jo rette mod mennesker.”

5: Magnetisk svævende objekter
Vi har alle set eksemplerne med tog, der drøner afsted, fordi de nærmest svæver over skinnerne, og flyvende biler er jo også en klassiker inden for science fiction.

Daryl Plummer har flere andre eksempler på, hvad vi kan have udsigt til: Hvad med en lyspære, der bare kan svæve i luften, så du kan flytte den rundt efter behov. Eller hvad med en svævende thekande?

Denne form for teknologi vil kunne disrupte fremstillingsprocesser, transportsektoren, laboratorier og meget andet, mener Gartner.

”Man skal som it-chef overveje, hvordan det kan indgå i produktionen og kigge på software til positionering og kontrol,” lyder anbefalingen.

6: Softwaredistributionen revolutioneres
Det sjette punkt på Gartners disruption-liste bygger på det faktum, at mere og mere software distribueres online og som abonnementstjenester, og at it-giganter som Amazon får mere og mere at skulle have sagt i den henseende.

”Du er nødt til at overveje, hvordan du gør det uden dem. Din software vil ikke længere bare blive distribueret som licenser. Hvis det ikke bliver Amazon, der ændrer det, bliver en af de andre,” lyder beskeden fra Daryl Plummer til it-industrien.

7: Visuel genkendelse af ting og begivenheder
Endelig mener Gartner, at computerne vil blive langt dygtigere til at identificere objekter og begivenheder via billeder og videoer, og at det kan få stor betydning.

”Det er maskiner, der via realtids-videostream kan se, hvad der sker, før mennesker er i stand til at opfatte det.”

Daryl Plummer nævner som et konkret, tragisk eksempel, at man ved det skyderi, der fandt sted tidligere i år i Las Vegas, kunne se på en del af de private videooptagelser fra smartphones, at folk fortsatte med at filme, efter skyderiet var gået i gang – tilsyneladende fordi deres hjerner endnu ikke havde opfattet det.

”Kunne man via software hurtigere have advaret mennesker om, hvad der var ved at ske?” spørger Daryl Plummer retorisk fra scenen i Barcelona til Gartner Symposium:

”Software vil kunne advare dig om, at noget slemt er ved at ske. Software vil kunne forbedre sikkerheden i verden.”

Læs også:

Google-topchefs budskab til it-folket: Ikke kun Microsoft og Amazon har store cloud-muskler - nu kommer Google for fuld kraft

Skyhøje forventninger til it-chefen og it-organisationen: Her har I ansvaret for at sikre virksomhedens succes

Du skal træffe et afgørende valg: Vil du underlægge dig de store it-giganter eller bekrige dem?