Artikel top billede

(Foto: Supphachai)

Datatilsynet tager sig til hovedet over myndigheders elendige it-sikkerhed: "Reglerne har været gældende i snart 18 år'

Danske myndigheder bryder igen og igen loven ved ikke at kontrollere datasikkerheden hos deres leverandører.

“Det er mig en gåde, hvordan det kan gå nogens næse forbi. Reglerne har været gældende i snart 18 år, så der er ikke noget nyt under solen.”

Jesper Vang er kontorchef hos Datatilsynet, og han undrer sig over, at offentlige myndigheder i Danmark begår det samme lovbrud igen igen.

Myndighederne har pligt til at kontrollere sikkerheden hos de leverandører, de har outsourcet store dele af de offentlige it-systemer til, for at sikre sig, at leverandørerne passer ordentligt på borgernes data.

Men mange steder negliseres kontrollen fuldstændig.

Computerworld har i det seneste år kunnet fortælle, at både Skat, Rigspolitiet, regioner og kommuner forsømmer at påse sine it-leverandørers håndtering af persondata, og senest er det kommet frem, at Statens Seruminstitut heller ikke fører nogen form for kontrol.

De sager kan du læse mere om her: Har ikke styr på it-sikkerheden: Skat forsømmer at kontrollere it-sikkerhed i 200 it-systemer med fortrolige oplysninger

En intern undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser desuden, at leverandørstyring volder store problemer i statens arbejde med sikkerhedsstandarden ISO27001, der ellers skulle være fuldt implementeret for to år siden.

Mange myndigheder er ikke engang kommet i mål med at definere principper og processer for, hvordan man skal føre tilsyn med sine leverandører.

“Det passer godt med det, vi ser ved vores kontroller,” siger Jesper Vang til Computerworld.

“Myndighedernes forklaring er som regel, at man ikke har været opmærksom på, at der skulle føres tilsyn med noget som helst.”

En del myndigheder outsourcer kontrollen med sine databehandlere til konsulenthuse, men i mange tilfælde tjekker konsulenthusene de forkerte ting, og så falder det hele tilbage på myndigheden.

Der er ikke nogen færdig skabelon for, hvordan kontrollen skal foregå, men ifølge Jesper Vang skal myndighederne helt grundlæggende bare sørge for, at de firmaer man hyrer til at håndtere borgernes data, overholder de samme regler som myndigheden selv er underlagt.

“Selvfølgelig skal man føre kontrol med sin databehandler. Man kan ikke bare uddelegere og så håbe på, at det hele nok skal gå.”

Læs også: To år efter deadline: Danske myndigheder endnu ikke på plads med vigtige sikkerheds-kontroller
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere