Artikel top billede

(Foto: Supphachai)

Datatilsynet tager sig til hovedet over myndigheders elendige it-sikkerhed: "Reglerne har været gældende i snart 18 år'

Danske myndigheder bryder igen og igen loven ved ikke at kontrollere datasikkerheden hos deres leverandører.

“Det er mig en gåde, hvordan det kan gå nogens næse forbi. Reglerne har været gældende i snart 18 år, så der er ikke noget nyt under solen.”

Jesper Vang er kontorchef hos Datatilsynet, og han undrer sig over, at offentlige myndigheder i Danmark begår det samme lovbrud igen igen.

Myndighederne har pligt til at kontrollere sikkerheden hos de leverandører, de har outsourcet store dele af de offentlige it-systemer til, for at sikre sig, at leverandørerne passer ordentligt på borgernes data.

Men mange steder negliseres kontrollen fuldstændig.

Computerworld har i det seneste år kunnet fortælle, at både Skat, Rigspolitiet, regioner og kommuner forsømmer at påse sine it-leverandørers håndtering af persondata, og senest er det kommet frem, at Statens Seruminstitut heller ikke fører nogen form for kontrol.

De sager kan du læse mere om her: Har ikke styr på it-sikkerheden: Skat forsømmer at kontrollere it-sikkerhed i 200 it-systemer med fortrolige oplysninger

En intern undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser desuden, at leverandørstyring volder store problemer i statens arbejde med sikkerhedsstandarden ISO27001, der ellers skulle være fuldt implementeret for to år siden.

Mange myndigheder er ikke engang kommet i mål med at definere principper og processer for, hvordan man skal føre tilsyn med sine leverandører.

“Det passer godt med det, vi ser ved vores kontroller,” siger Jesper Vang til Computerworld.

“Myndighedernes forklaring er som regel, at man ikke har været opmærksom på, at der skulle føres tilsyn med noget som helst.”

En del myndigheder outsourcer kontrollen med sine databehandlere til konsulenthuse, men i mange tilfælde tjekker konsulenthusene de forkerte ting, og så falder det hele tilbage på myndigheden.

Der er ikke nogen færdig skabelon for, hvordan kontrollen skal foregå, men ifølge Jesper Vang skal myndighederne helt grundlæggende bare sørge for, at de firmaer man hyrer til at håndtere borgernes data, overholder de samme regler som myndigheden selv er underlagt.

“Selvfølgelig skal man føre kontrol med sin databehandler. Man kan ikke bare uddelegere og så håbe på, at det hele nok skal gå.”

Læs også: To år efter deadline: Danske myndigheder endnu ikke på plads med vigtige sikkerheds-kontroller
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere