Artikel top billede

Datatilsynet tager sig til hovedet over myndigheders elendige it-sikkerhed: "Reglerne har været gældende i snart 18 år'

Danske myndigheder bryder igen og igen loven ved ikke at kontrollere datasikkerheden hos deres leverandører.

“Det er mig en gåde, hvordan det kan gå nogens næse forbi. Reglerne har været gældende i snart 18 år, så der er ikke noget nyt under solen.”

Jesper Vang er kontorchef hos Datatilsynet, og han undrer sig over, at offentlige myndigheder i Danmark begår det samme lovbrud igen igen.

Myndighederne har pligt til at kontrollere sikkerheden hos de leverandører, de har outsourcet store dele af de offentlige it-systemer til, for at sikre sig, at leverandørerne passer ordentligt på borgernes data.

Men mange steder negliseres kontrollen fuldstændig.

Computerworld har i det seneste år kunnet fortælle, at både Skat, Rigspolitiet, regioner og kommuner forsømmer at påse sine it-leverandørers håndtering af persondata, og senest er det kommet frem, at Statens Seruminstitut heller ikke fører nogen form for kontrol.

De sager kan du læse mere om her: Har ikke styr på it-sikkerheden: Skat forsømmer at kontrollere it-sikkerhed i 200 it-systemer med fortrolige oplysninger

En intern undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser desuden, at leverandørstyring volder store problemer i statens arbejde med sikkerhedsstandarden ISO27001, der ellers skulle være fuldt implementeret for to år siden.

Mange myndigheder er ikke engang kommet i mål med at definere principper og processer for, hvordan man skal føre tilsyn med sine leverandører.

“Det passer godt med det, vi ser ved vores kontroller,” siger Jesper Vang til Computerworld.

“Myndighedernes forklaring er som regel, at man ikke har været opmærksom på, at der skulle føres tilsyn med noget som helst.”

En del myndigheder outsourcer kontrollen med sine databehandlere til konsulenthuse, men i mange tilfælde tjekker konsulenthusene de forkerte ting, og så falder det hele tilbage på myndigheden.

Der er ikke nogen færdig skabelon for, hvordan kontrollen skal foregå, men ifølge Jesper Vang skal myndighederne helt grundlæggende bare sørge for, at de firmaer man hyrer til at håndtere borgernes data, overholder de samme regler som myndigheden selv er underlagt.

“Selvfølgelig skal man føre kontrol med sin databehandler. Man kan ikke bare uddelegere og så håbe på, at det hele nok skal gå.”

Læs også: To år efter deadline: Danske myndigheder endnu ikke på plads med vigtige sikkerheds-kontroller
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere