Artikel top billede

Test af HP Spectre x2: Smuk og billig alternativ til Surface Pro

HP’s Surface-klon overgår på mange punkter originalen fra Microsoft, men den er ikke uden fejl

Microsoft har stor succes med sin Surface-serie af tablets og computere, men Surface er ikke kun en succes, fordi folk køber dem.

Det er også en inspirationskilde til de andre pc- og tablet-producenter, der i årene efter Surface Pro-lanceringen har kopieret den alsidige tablet.

Det gælder eksempelvis HP, der med sin HP Spectre X2 faktisk gør det mindst lige så godt som Microsoft, men til en lavere pris.

Faktisk foretrækker vi Spectre x2 på flere områder.

Læs også: Tynde, vilde og med vild batterilevetid: Her er nyt fra Acer, HP, Lenovo, Asus og HP fra årets store CES-messe

Kopi af Surface

Spectre x2 er en tro kopi af Surface på mange områder. Det er en tablet-computer med Windows 10 og en 12,3 tommer stor skærm en knivskarp “QHD+”-touchskærm.

Den har ikke helt den samme høje opløsning eller skarphed som på en Surface Pro, men du skal sidde med begge maskiner side om side, før du kan se forskel.

Der er indbygget kickstand på bagsiden, omend HP Spectres kickstand er mere kunstnerisk udført som en bøjle modsat Microsofts Surface, hvor kickstanden er en aflang metalplade.

Spectre x2 er bygget i solidt aluminium med afrundede kanter modsat det mere skarpe udseende hos Microsoft Surface, og - igen - modsat Surface er HP Spectre x2 mere fremtidssikker, da den er udstyret med ikke kun én, men to USB C-porte og plads til et MicroSD-kort.

Der er dog ingen almindelig USB A-port, (der følger dog en adapter med, så ingen problemer der), og de to USB C-porte er ikke USB 3.1, så du må leve uden lynhurtig overførsel til eksterne harddiske som eksempelvis Seagates Innov8 eller at kunne tilsluttes eksterne grafikkort.

Derudover er Spectre x2 en flot sammensyet maskine i mørkt aluminium og detaljer i bronze-farve samt det nye flotte HP-logo på bagsiden. Formfaktoren er Surface-wannabe, men designet er ren HP.

Læs også: Test: Dell XPS 2-i-1 er en “okay” hybrid-version af en allerede fremragende computer

“All Inclusive”

Den største forskel mellem en Surface Pro og HP’s Spectre x2 er, hvad der medfølger i kassen.

Hos Microsoft skal du først købe selve Surface Pro’en (en matchende i5-model koster 11.299 kroner). Dernæst skal du smide yderligere 1.300 kroner for et tastatur (en Surface Pro uden tastatur er kun en halv maskine) og yderligere 960 kroner for en Surface styles til at drage nytte af Windows Ink-funktionen.

Det bliver en samlet pris på 13.538 kroner.

En HP Spectre x2 med tilsvarende specifikationer koster normaltvist 11.995 kroner - og her får du tastatur og stylus-pen med I pakken og 256 GB mere lagerplads på SSD’en.

Pennen er dog ikke helt lige så præcis som Microsofts Surface Pen, men med mindre du er kunstner eller illustrator, så er HP’s stylus ganske fin.

Tastaturet er ligeledes godt at skrive på. Det skriger ikke på samme måde af high fashion som Microsofts Alcantara-beklædte tastatur, og trackpad’en er desværre markant dårligere end Microsofts. Omvendt er tasterne dejligt behagelige at skrive med - Mindst lige så godt som Surface Pro’ens taster.

Der er desuden lys under tasterne, så du kan sidde i mørket og skrive.

Læs også: Test: HP Chromebook 13 er den tyndeste og lækreste Chromebook til dato - og kan køre Android-apps

God ydeevne

Den testede model vi har testet har en Intel Core i5-7260U (2,2 GHz)-processor, 512 GB lagerplads, 8GB LPDDR3 RAM og en Windows 10 Home-licens.

Det er den samme processor, som du finder i i5-versionen af en Surface Pro, og vi oplever da heller ikke ydeevnen markant lavere end på en Surface Pro (2017). Det er en 2-i-1’er, og derfor er det heller ikke en computer, du kan forvente klare de store, tunge opgaver.

Det er en dag-til-dag-computer, men ikke en workstation. Den kunne fint klare alle almene opgaver, men den bliver nemt varm, og computerens køleblæser er altid aktiv, så den er altså ikke helt så stille som Microsofts Surface Pro.

Der er også indbyggede frontvendte højttalere tunet af Bang & Olufsen, og taget størrelsen i betragtning, lyder de glimrende. De når dog ikke op på niveau med højttalerne på en iPad Pro fra Apple.

Med hensyn til batterilevetid siger HP, at den kan holde til ni timers brug.

Vi kom sjældent over fem timer - her får du en bedre batterilevetid hos Microsoft, men omvendt har HP Spectre x2 hurtigopladning, så du på kun en halv time kan lade 50 procent af batteriet. Derefter tager den anden halvdel længere tid, hvilket er for at undgå skader på batteriet.

Læs også: Test: Ny Surface Pro har dobbelt så god en batterilevetid, men også til en højere pris

Konklusion:
HP Spectre x2 er en smuk og flot designet tablet-computer med en lækker profil på grund af den flotte kickstand.

Der er to USB C-porte, men ingen USB 3.1, den kan hurtigoplade til halv kapacitet på kun en halv time, men batteriet holder kun i frem timer.

Skærmen er hammerflot, og højttalerne er gode taget den lille størrelse i betragtning. Langt bedre end tilsvarende på Surface Pro.

Ydeevnen er med langt hen ad vejen, men selv med en aktiv blæser bliver computeren varm. Dertil kommer et udmærket tastatur, men en knap så imponerende trackpad.

Til sidst er der prisen.

HP Spectre x2 koster 11.995 kroner, for den testede model med i5/512GB lagerplads. En tilsvarende Surface Pro fra Microsoft med tastatur og stylus-pen koster 13.500 kroner, og så er det endda med 256 GB mindre lagerplads.

Det er småting, der afholder os fra at sige, at det er et bedre køb end en Surface Pro fra Microsoft, men HP Spectre x2 er en glimrende tablet-pc. Kunne vi give den 4,5 stjerner, havde vi gjort det.

Læs også: Test af Acer-tablet: Støjsvag Windows 10-tablet til den halve pris af den nye Surface Pro