Artikel top billede

Danske teleselskaber vil have EU til at skride ind mod endnu en udskydelse af nye masseovervågnings-regler

De danske teleselskaber vil have EU til at skride ind over for justitsminister Søren Pape Poulsens beslutning om endnu engang at udskyde ny logningslov. Teleselskaberne er fanget i et dilemma og frygter sagsanlæg.

Regeringens beslutning om igen at udskyde behandlingen af nye regler for teleselskabernes overvågning af danskerne udløser reaktioner fra flere sider.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er således blev kaldt i samråd for at forklare sig, mens telebranchens organisation, Teleindustrien, har rettet henvendelse til EU.

Reaktionerne kommer efter, at justitsministeren i et brev til Folketingets retsudvalg har meddelt, at han tidligst vil stille forslag om nye logningsregler herhjemme i oktober 2019.

Det sker, selv om de nuværende logningsregler er i strid med loven.

Det kan du læse mere om her: Søren Pape Poulsen udskyder ændring af masseovervågning af danskerne i mindst halvandet år.

I dag er de danske teleselskaber forpligtet til at opbevare visse data fra danskerne telebrug for det tilfælde, at politiet har brug for dem.

I et åbent brev til EU’s regulerings-kommissær, hollænderen Franciscus Timmermans, forlanger Teleindustrien, at EU kigger nærmere på den danske retstilstand.

Teleselskaberne er utilfredse med, at de skal fortsætte med at bryde EU-lov for at overholde dansk lov.

“Den danske telesektor er underlagt en uholdbar juridisk tvetydighed,” lyder det fra telebranchen til EU.

I brevet peger Teleindustrien på, at regeringen ikke har formuleret de nye regler inden for det tidsrum, som den selv har vurderet, at det ville tage.

“Der er ikke blevet foreslået nogen lovgivningsmæssige tilpasninger, og der er ingen umiddelbar løsning i sigte,” hedder det.

Teleselskaberne mener, at de er i ‘overhængende fare’ for at blive sagsøgt, ligesom de ‘er ude af stand til at ‘reagere korrekt’ på henvendelser fra borgere, der forlanger svar på, om teleselskaberne overholder loven.

“Vi opfordrer dig til som kommissær at behandle dette som en sag af allerhøjeste vigtighed,” skriver telebranchen til EU-kommissæren.

Samtidig vil Enhedslisten kalde Søren Pape Poulsen i samråd om sagen endnu engang, skriver Version 2.

Søren Pape Poulsen var i samråd om sagen i foråret.

“Justitsministeren, som selv mener, at han er lov og ordens-minister fra et lov og ordens-parti, ignorerer fuldstændig, at to domme nu har slået fast, at den danske logning og alligevel og fortsætter bare. Det er meget åbenlyst, hvad der skal ske: Når noget er ulovligt, skal det stoppe med det samme. Men forhold, som er åbenlyst ulovlige, ser regeringen højt og flot på,” siger Rune Lund til bladet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere