Foto: Owen Williams on Unsplash

Hollænderne og belgierne buldrer ind i den danske hosting-branche: Igang med kæmpe opkøbsbølge

Hollænderne og belgierne er i gang med stor opkøbsbølge og opkøber danske hosting-selskaber i stor stil. Få overblikket over opkøbsbølgens omfang.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Fortællingen om den hollandske og belgiske opkøbsbølge, der slår ind over Danmark i disse år.
  • Et overblik over de mange opkøb foretaget af Intelligent og Sentia
1.059
5:30 min
Fra Benelux skyller der en orange bølge ind over det sønderjyske marskland. Op igennem grænselandet og hele vejen ind over det danske land slår den hollandske bølge af interesse for danske hostingvirksomheder. 

De seneste års tid har særligt hollandske Sentia, der har fusioneret med belgiske Intelligent, været på rov blandt de danske virksomheder. 

I begyndelsen af marts i år "gik det så ud over" Hosters og Cohaesio, der sluttede sig til den dynge af danske virksomheder, der er blevet sluset ind i den hollandske Sentia-koncern. 

Det er dog kun det seneste kapitel i en fortælling om hollandske opkøb af danske it-virksomheder. Det ruller som en lavine, forklarer tidligere direktør for Sentia i Danmark, Michael Meister. 

Han var helt tæt på flere af de opkøb, der blev foretaget i perioden, og for ham er der gode forklaringer på, at hollænderne og belgierne for alvor tager fat i det danske marked.

De første opkøb baner nemlig vejen for de næste, mener han. 

“Når der er kapital, der finder vej ind til Danmark fra Holland, så er der nogle barrierer, man skal igennem, når man går ind i et nyt marked som investor," siger han. 

"Der er en hel række ting, der fungerer anderledes, og det bruger man nogle rådgivere til at rådgive sig om, når man foretager sit første opkøb. Men når man så har haft det, og det er gået fornuftigt, så er det jo nærliggende at genbruge den viden man har fået og bruge kendskabet til det lokale marked.”


En kaskade af opkøb
Bølgen fra Benelux begyndte at rulle ind over landet tilbage i slutningen af 2016. Her talte man om, at en europæisk konsolideringsbølge var nået til Danmark. 

Lige op til julen 2016 var der fortsat ikke sne i luften og drømmen om en hvid jul begyndte at forsvinde. Her på Computerworld kunne vi berette om to opkøb - den første bølge fra Benelux.

Det begyndte med belgiske Intelligent, der hapsede DanDomain og ganske få dage senere kunne man så berette, at Intelligents hollandske datterselskab Sentia havde slået kløerne i danske Jaynet og Solido. 

Med sidstnævnte opkøb havde netop Sentia etableret et brohoved i Danmark, som virksomheden senere skulle invadere fra. 

Få måneder senere, i april hvor foråret knap havde nået de danske ligusterhække, var endnu et opkøb offentliggjort. 

Denne gang var en anden hollænder på spil. Keylane kunne meddele, at man havde indgået en aftale med danske BEC om at overtage datterselskabet Schantz. 

Læs mere om det her: Danske BEC i stort frasalg: Sælger datterselskab med 160 medarbejdere

Men der skulle ikke gå lang tid før Sentia, der netop havde lagt sine seneste opkøb ud som en dansk version af Sentia, var på færde igen.

Denne gang skete det i forbindelse med, at danske Zitcom købte Surftown og samtidigt blev opkøbt af belgiske Intelligent.

I den forbindelse overtog datterselskabet Sentia nemlig Cohaesio Group.

Læs mere om det her: Hosting-selskabet Zitcom køber konkurrenten Surftown af Cohaesio - der bliver overtaget af Sentia

Derefter faldt der lidt ro på de sultne hollændere over sommeren.

Faktisk skal vi helt hen i december sidste år, før Sentia, der med Michael Meister i spidsen havde fremlagt en aggressiv opkøbsstrategi, var klar med endnu et opkøb.

Denne gang var det Athena Group, der stod øverst på den hollandske dosmerseddel.

Læs mere om det her: Hollandsk it-selskab køber hostingvirksomheden Athena IT Group - skifter navn og fusionerer

Dengang havde Computerworld fat i daværende Sentia-direktør Michael Meister for at høre, om opkøbsappetiten hos hollænderne var umættelig. 

Du kan læse interviewet her: Sentia har nu købt tre store danske hosting-firmaer: "Vi ønsker ikke at blive et stort og tungt dyr"

Og efter et turbulent 2017 kunne man jo forestille sig, at de opkøbslystne folk fra Holland og Belgien ville tygge af munden, men nej.

Vi kom blot tre måneder ind i det nye år før endnu et opkøb blev annonceret. Denne gang var det endnu en gang Sentia, der var på spil med et opkøb af virksomheden Hosters.

I samme ombæring sagde man farvel til den danske direktør, der havde stået i spidsen for virksomheden under etableringen i Danmark, Michael Meister.

Læs mere om det her: Michael Meister færdig som direktør i Sentia: "Det er strictly business. Der er kun plads til én i mit job"


Vil bølgen fortsætte?
Det første spørgsmål der rejser sig er, om opkøbsbølgen også i 2018 vil skylle ind over Danmark.

Det kommer i første omgang an på, hvad den nye Sentia-direktør, Jakob Norup har af planer, og hvilke han har med fra Holland. 

I første omgang har han udtalt, at han blandt andet skal skabe en fælleskultur efter opkøbsridtet.

Det kunne godt tyde på, at man hos Sentia har sat sig for at kigge på alt det, man har købt, inden man hiver læderet frem igen.

Omvendt har Sentia belgierne i ryggen, og med en aktiv investor bag sig kan man ikke afvise, at virksomheden slår til, hvis muligheden byder sig.

Der er ingen tvivl om, at man fra hollandsk side mener, at der er et godt match mellem vores to lande. Det bekræfter den nu forhenværende Sentiadirektør, Michael Meister. 

”For at begynde med det kulturelle, så har der altid været et godt fit mellem hollandsk og dansk kultur. Det er den der for nogle måske lidt for direkte facon i forhold til andre kulturer i Europa.”Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 5-7 unikke artikler hver uge.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Amazon vil snart tromle ind over Danmarks grænser - men der findes muligvis en modgift mod Amazon-effekten

1 Premium-indhold

DSB annullerer afgørende del af kæmpe WiFi-udbud på grund af simpel tastefejl: "En enormt ærgerlig fejl," lyder det fra DSB

0 Premium-indhold

Er du ved at være klar til kunstig intelligens? Umuligt at komme uden om, hvis data udgør en vigtig del af forretningen

0 Premium-indhold

Peter Schleidt står i spidsen for et it-budget på 1,2 milliarder kroner i Jyske Bank: "Der kommer til at ske enormt meget i branchen, og teknologien bliver helt afgørende"

0 Premium-indhold

Transportfirmaet SCT er næsten GDPR-klar: Her har du selskabets fire gode råd til, hvordan du også bliver det


Premium
Amazon vil snart tromle ind over Danmarks grænser - men der findes muligvis en modgift mod Amazon-effekten
ComputerViews: Der vil omgående ske tre ting, hvis Amazon åbner for sin store 'everything store' i Danmark, og det er noget, som alle e-handlende må forholde sig til. Til gengæld tyder meget på, at Amazon trods sin mægtige styrke har en akilleshæl, som danske e-handlende kan udnytte.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Datatilsynet beroliger 65 dage før GDPR: "Det er ikke fordi, vi nu vil ud og give bøder til højre og venstre"
Datatilsynet forventer ikke at skulle uddele bøder til højre og venstre. I stedet vil tilsynet satse på at indgå i en dialog med virksomhederne.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.