Artikel top billede

Ugen i tech - Få overblikket over ugens to kæmpemesser: Apples WWDC og Computex i Taiwan

Apples årlige WWDC-udviklermesse løb af stablen denne uge og med denne, fik Apple præsenteret nyeste version af samtlige af deres styresystemer til både Mac, iPhone og iPads, selskabets TV-boks samt dets smart-ure.

De største nyheder stod Apples iOS 12 operativstyresystem for, hvor Apple har lært Siri en masse tricks til blandt andet oprette flere genveje, som kan aktiveres med en enkel mundtlig kommando.

Et andet fremskridt i iOS 12 ligger i iPad-betjeningen som nu vil få samme betjeningsanordning som Apples iPhone X, hvor et svirp fra siderne får enten kontrolcenter, multitasking eller hjemmeskærmen frem.

iOS 12 er samtidig fintunet i forhold til sin forgænger, så særligt aldrende iPhones, iPads og iPods skulle kunne mærke et løft i ydelsen i forhold til iOS 11.

Mens iOS 12 generelt er møntet på at fungere hurtigere i brug, vælger Apple samtidigt at få iOS til at være mindre forstyrrende når du ønsker ro. ’Forstyr ikke’ funktionen gemmer nu på dine notifikationer om natten, mens iOS 12 gør det enklere at få et overblik over hvor meget telefonen bruges – og hjælper samtidig med at skrue ned for skærmtiden.

Apple ser med iOS 12 ud til at ville fremskynde udbredelsen af Augmenter Reality, hvilket nu bliver enklere for både forbrugere og udviklere med selskabets nye AR-format som fungerer på tværs af platforme.

Vil du læse om alle de øvrige nyheder i iOS 12 kan du læse om dem alle her:

Apple præsenterer iOS 12 – hurtigere, smartere Siri, mindre stress og nye grimasser

MacOS Mojave

Apples næste styresystem til iMacs og MacBooks kommer til at hedde Mojave og vil byde på mange visuelle og betjeningsmæssige udviklinger.

Interfacet kommer nu i en såkaldt ’Dark Mode’ som altså er giver hele interfacet og visse Apple-apps et mørkegråt look. Den nye dynamiske desktop-funktion gør det samtidig muligt at få forskellige wallpapers hen over døgnets forskellige tidspunkter.

Hører du til dem der har mange ikoner liggende på skrivebordet, vil du hurtugt kunne rydde op der. Skrivebordet bliver nu gjort enklere med ’Stacks’, en feature der samler dine ikoner i tematisk inddelte mapper.

Redesignet er ikke forbeholdt MacOS, men vil også ramme selskabets Mac App Store som får nye tema-inddelte søgemuligheder.

En længe rygtet sammenkørsel af iOS og MacOS blev også nævnt – og afvist - under mandagens keynote, i stedet vil Apple gøre det enklere for udviklere at overføre applikationer fra den ene platform til den anden.

Både MacOS og iOS 12 vil dog få en stor opdatering af Facetime, som nu vil understøtte videochat med op til 32 deltagere samtidigt.

Watch OS og Apple TV

Apples TvOS 12 til selskabets TV-bokse får et par nye features, som vil gøre enheden smartere i hverdagen.

Ud over at arve Siri-nyhederne fra iOS 12, vil Apple TV fungere i samspil med flere Home-Kit-enheder til at styre hjemmets smart-enheder.

Styringen af TvOS 12 gøres også enklere af, at fjernbetjeningsfunktionerne også vil kunne afvikles fra en iPhone eller en iPad.

Mens det nye TvOS giver flere funktion til stuealteret, gør det nye WatchOS hvad det kan, for at løfte brugerne op af sofaen og ud og træne.

Med WatchOS 5 ombord vil Apple Watch automatisk genkende et træningspas indenfor tre minutter og tracke det med blandt andet oplysninger om fart, kadence, pace og pulsmålinger. Nye sportsgrene som yoga og vandring bliver også understøttet fremover.

Aktiviteterne vil også kunne deles som udfordringer med vennerne, i håbet om at give et ekstra motivationsboost.

Se også: Nu kan du omsider få det ’rigtige’ Apple Watch 3 – så meget betyder mobilforbindelsen for et smart-ur

Computex – de største nyheder

Mens Apple udelukkende fokuserede på softwaren under ugens WWDC-messe, stod årets udgave af Computex-messen under hardwarens stjerne.

Her fik både Intel og AMD løftet sløret for avancerede processorer som Intels hastigt snurrende Core i7 8086K og AMD’s 32-kernede Threadripper 2 serie.

Komponentproducenten Qualcomm havde også en vigtig processor at vise frem, med deres første Windows 10 optimerede processor: Snapdragon 850.

På laptop-fronten diskede taiwanesiske Asus med lækre bærbare som en ny ZenBook Pro serie med et display integreret i touchpad’en, en ny ROG Strix SCAR II monster-gamer og en prisvenlige VivoBook S.

Se også:

Computex ’18: Brutale pc-processorer på vej fra både Intel og AMD
Jubileumsprocessor fra Intel bryder GHz-mur – du skal dog være hurtig, hvis du vil have fingrene i en
Galt eller genialt? Denne bærbare computer bytter track-pad’en ud med et touch-display