KMD tippede Tech Mahindra om opsigelse af tryghedsaftaler

KMD gjorde Tech Mahindra opmærksom på, at selskabet ville opsige sine tryghedsaftaler i foråret. Få uger senere fulgte Tech Mahindra trop og lavede samme manøvre. "Tech Mahindra er en stor samarbejdspartner for KMD, og vi gav dem en orientering om, at KMD påtænkte at opsige tryghedsaftalerne. På det tidspunkt var vores egne medarbejdere også orienteret," lyder det fra KMD.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs hvorfor KMD tippede Tech Mahindra om opsigelsen af tryghedsaftalerne
  • Se KMD's svar på om der er sammenhæng mellem opsigelsen af tryghedsaftalerne og den store outsourcing-aftale med IBM
  • Indsigt i hvorfor af de 300 overflyttede KMD-medarbejdere, der er omfattet af de to opsagte tryghedsaftaler
602
3:15 min
Det var KMD, der tippede Tech Mahindra om, at selskabet ville opsige sine to tryghedsaftaler i foråret 2018.

Det skriver KMD's HR-direktør, Peter Albrechtsen, i en mail til Computerworld.

"Tech Mahindra er en stor samarbejdspartner for KMD, og vi gav dem en orientering om, at KMD påtænkte at opsige tryghedsaftalerne. På det tidspunkt var vores egne medarbejdere også orienteret," står der i mailen.

Tech Mahindra agerede tilsyneladende promte på tippet fra KMD for blot 48 dage, efter KMD havde opsagt sine tryghedsaftaler 27 februar, lavede Tech Mahindra samme manøvre 16. april.

Herefter meddelte Tech Mahindra til KMD, at det indiske selskab nu også havde opsagt tryghedsaftaler.

"Vi blev bekendt med deres intentioner om at opsige aftalerne, da de meldte det ud i deres (Tech Mahindra, red.) organisation," står der videre i mailen fra Peter Albrechtsen.

Det kan du læse mere om her: Tech Mahindra opsagde tryghedsaftaler for kommende IBM-ansatte syv uger efter KMD: Fra nytår forsvinder 10 måneders fratrædelsesperiode

KMD afviser sammenhæng
Tryghedsaftalerne er ikke en del af overenskomsterne, men er såkaldte lokalaftaler, som derfor kan opsiges af arbejdsgiveren med et bestemt varsel.

Tryghedsaftalerne giver størstedelen af de 300 KMD-medarbejdere og omkring 40 Tech Mahindra-ansatte, der 1. oktober overgår til IBM som led i den to milliarder kroner store outsourcing-aftale, en fratrædelsesgodtgørelse på op til 10 måneder udover medarbejdernes individuelle opsigelsesvarsel.

Det er den mest fordelagtige tryghedsaftale, der som en konsekvens af opsigelsen nu udløber ved årsskiftet.

Den anden tryghedsaftale, som udløber ved udgangen af 2019, giver ret til to månederes fratrædelsesgodtgørelse udover de ansattes individuelle opsigelsesvarsel.

Både IBM og KMD har meldt ud, at der med stor sandsynlighed vil blive skåret i det antal medarbejdere, som IBM overtager, men at det først sker efter årsskiftet.

Det betyder, at det bliver væsentligt billigere for IBM at afskedige en række af medarbejderne, da tryghedsaftalen, der giver ret til op imod 10 måneders fratrædelsesgodtgørelse ikke længere eksisterer efter nytår.

KMD fastholder dog, at opsigelserne af tryghedsaftalerne ikke hænger sammen med outsourcing-aftalen til IBM.

"Opsigelsen af lokalaftalerne er sket som et overordnet tiltag for at løfte konkurrenceevnen og ikke som en konsekvens af specifikke forretningsmæssige tiltag såsom indgåelse af samarbejdsaftaler, nedlukning af produktlinjer eller lignende. Opsigelsen af lokalaftalerne har ikke været fokuseret til en bestemt medarbejdergruppe i et bestemt forretningsområde," lyder det i mailsvaret fra Peter Albrechtsen.

Læs også: It-fagforbund rasler med sablerne over for IBM: Kræver overenskomst til 300 fyringstruede KMD-medarbejdere

90 procent af overflyttede KMD-medarbejdere er omfattet
Computerworld har tidligere afsløret, at 30 af de 40 tilbageværende Tech Mahindra-ansatte, som overgår til IBM, var omfattet af en de to tryghedsaftaler.

KMD oplyser, at 50 af de 300 medarbejdere, som skal flyttes over til IBM, sidder i Polen.

Af de tilbageværende 250 ansatte i Danmark, som skal tage skiftet over til IBM, er 90 procent omfattet af en af de to tryghedsaftaler.

"I alt er cirka 2.200 KMD medarbejdere i Danmark omfattet af en af de to aftaler. I alt er cirka 90 procent af de omkring 250 overflyttede KMD medarbejdere fra Danmark omfattet af en af de to aftaler. Knap 40 procent er omfattet af Lokalaftale om Tryghed og godt 50 procent er omfattet Lokalaftale om Stillingsbortfald," oplyser Peter Albrechtsen i mailen til Computerworld.

Læs også: IBM-boss overtager 300 fyringstruede KMD-medarbejdere: "Om to til tre år vil mange af dem lave noget helt andet"


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

IBM kommer med kortfattet kommentar: "Vi påtænker at nedlægge cirka 90 stillinger"

0 Premium-indhold

Fagforbund raser over IBM: "IBM rettede sigtekornet mod de kommende medarbejdere allerede fra begyndelsen, og nu trykker man på aftrækkeren"

0 Premium-indhold

"Klokken tre om natten stod jeg op og investerede 10.000 kroner i programmet, og i løbet af 20 minutter havde jeg 30.000 kroner"

0 Premium-indhold

Intel kan ikke følge med: Mangel på CPU'er får pc-priserne til at stige på det værst tænkelige tidspunkt

0 Premium-indhold

CIO-veteranen Bo Bendsen har styret tre virksomheder gennem en digital transformation - nu står han overfor sin største udfordring nogensinde


Premium
IBM kommer med kortfattet kommentar: "Vi påtænker at nedlægge cirka 90 stillinger"
IBM bekræfter nu, at selskabet internt har annonceret, at det vil nedlægge omkring 90 stillinger. Den amerikanske virksomhed forsøger at nedbringe antallet af stillinger, lyder det.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Den evigt forandrende rolle som it-manager – sådan ser fremtiden ud!
Rollen som it-manager har ændret sig meget, og bliver fremadrettet endnu vigtigere i enhver organisation, i takt med at teknologien udvikler sig. Det betyder at hverdagen er fyldt med mange udfordringer, som hele tiden stiller krav til medarbejderne og deres evne til at have de rette kompetencer. Hvad fremtiden bringer kan ingen spå om, men du får et bud på hvordan en it-managers hverdag ser ud i 2020, og hvilke løsninger der kan være vejen frem. Silotænkningen er fortid og det kræver at du som it-manager hele tiden tænker innovativt for at være på forkant. Hvordan du tilpasser dig til fremtiden, går vi i dybden med i dette Whitepaper.