KMD tippede Tech Mahindra om opsigelse af tryghedsaftaler

KMD gjorde Tech Mahindra opmærksom på, at selskabet ville opsige sine tryghedsaftaler i foråret. Få uger senere fulgte Tech Mahindra trop og lavede samme manøvre. "Tech Mahindra er en stor samarbejdspartner for KMD, og vi gav dem en orientering om, at KMD påtænkte at opsige tryghedsaftalerne. På det tidspunkt var vores egne medarbejdere også orienteret," lyder det fra KMD.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs hvorfor KMD tippede Tech Mahindra om opsigelsen af tryghedsaftalerne
  • Se KMD's svar på om der er sammenhæng mellem opsigelsen af tryghedsaftalerne og den store outsourcing-aftale med IBM
  • Indsigt i hvorfor af de 300 overflyttede KMD-medarbejdere, der er omfattet af de to opsagte tryghedsaftaler
602
3:15 min
Det var KMD, der tippede Tech Mahindra om, at selskabet ville opsige sine to tryghedsaftaler i foråret 2018.

Det skriver KMD's HR-direktør, Peter Albrechtsen, i en mail til Computerworld.

"Tech Mahindra er en stor samarbejdspartner for KMD, og vi gav dem en orientering om, at KMD påtænkte at opsige tryghedsaftalerne. På det tidspunkt var vores egne medarbejdere også orienteret," står der i mailen.

Tech Mahindra agerede tilsyneladende promte på tippet fra KMD for blot 48 dage, efter KMD havde opsagt sine tryghedsaftaler 27 februar, lavede Tech Mahindra samme manøvre 16. april.

Herefter meddelte Tech Mahindra til KMD, at det indiske selskab nu også havde opsagt tryghedsaftaler.

"Vi blev bekendt med deres intentioner om at opsige aftalerne, da de meldte det ud i deres (Tech Mahindra, red.) organisation," står der videre i mailen fra Peter Albrechtsen.

Det kan du læse mere om her: Tech Mahindra opsagde tryghedsaftaler for kommende IBM-ansatte syv uger efter KMD: Fra nytår forsvinder 10 måneders fratrædelsesperiode

KMD afviser sammenhæng
Tryghedsaftalerne er ikke en del af overenskomsterne, men er såkaldte lokalaftaler, som derfor kan opsiges af arbejdsgiveren med et bestemt varsel.

Tryghedsaftalerne giver størstedelen af de 300 KMD-medarbejdere og omkring 40 Tech Mahindra-ansatte, der 1. oktober overgår til IBM som led i den to milliarder kroner store outsourcing-aftale, en fratrædelsesgodtgørelse på op til 10 måneder udover medarbejdernes individuelle opsigelsesvarsel.

Det er den mest fordelagtige tryghedsaftale, der som en konsekvens af opsigelsen nu udløber ved årsskiftet.

Den anden tryghedsaftale, som udløber ved udgangen af 2019, giver ret til to månederes fratrædelsesgodtgørelse udover de ansattes individuelle opsigelsesvarsel.

Både IBM og KMD har meldt ud, at der med stor sandsynlighed vil blive skåret i det antal medarbejdere, som IBM overtager, men at det først sker efter årsskiftet.

Det betyder, at det bliver væsentligt billigere for IBM at afskedige en række af medarbejderne, da tryghedsaftalen, der giver ret til op imod 10 måneders fratrædelsesgodtgørelse ikke længere eksisterer efter nytår.

KMD fastholder dog, at opsigelserne af tryghedsaftalerne ikke hænger sammen med outsourcing-aftalen til IBM.

"Opsigelsen af lokalaftalerne er sket som et overordnet tiltag for at løfte konkurrenceevnen og ikke som en konsekvens af specifikke forretningsmæssige tiltag såsom indgåelse af samarbejdsaftaler, nedlukning af produktlinjer eller lignende. Opsigelsen af lokalaftalerne har ikke været fokuseret til en bestemt medarbejdergruppe i et bestemt forretningsområde," lyder det i mailsvaret fra Peter Albrechtsen.

Læs også: It-fagforbund rasler med sablerne over for IBM: Kræver overenskomst til 300 fyringstruede KMD-medarbejdere

90 procent af overflyttede KMD-medarbejdere er omfattet
Computerworld har tidligere afsløret, at 30 af de 40 tilbageværende Tech Mahindra-ansatte, som overgår til IBM, var omfattet af en de to tryghedsaftaler.

KMD oplyser, at 50 af de 300 medarbejdere, som skal flyttes over til IBM, sidder i Polen.

Af de tilbageværende 250 ansatte i Danmark, som skal tage skiftet over til IBM, er 90 procent omfattet af en af de to tryghedsaftaler.

"I alt er cirka 2.200 KMD medarbejdere i Danmark omfattet af en af de to aftaler. I alt er cirka 90 procent af de omkring 250 overflyttede KMD medarbejdere fra Danmark omfattet af en af de to aftaler. Knap 40 procent er omfattet af Lokalaftale om Tryghed og godt 50 procent er omfattet Lokalaftale om Stillingsbortfald," oplyser Peter Albrechtsen i mailen til Computerworld.

Læs også: IBM-boss overtager 300 fyringstruede KMD-medarbejdere: "Om to til tre år vil mange af dem lave noget helt andet"


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture

1 Premium-indhold

Jan 'the dinosaur' blev den store helt efter Norsk Hydros gigantiske hackerangreb - selv om han er stærkt skeptisk over for teknologi

0 Premium-indhold

Ny KMD-ejer har ingen intentioner om at sælge selskabet igen: "Vi kommer til at eje KMD i mindst 100 år"

1 Premium-indhold

Indsigt: Derfor er Apple faldet til patten i den blodige strid med Qualcomm

0 Premium-indhold

Danmarks bedste it-forhandler vokser med 20 til 25 procent: "Vi bruger en masse krudt på personalepleje, så folk har det godt hos os. Det smitter af på resultatet"


Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.