Toke Kruse (tv) er stifter af regnskabsprogrammet Billy, som for nylig afleveret et regnskab med negativ egenkapital. Foto: Steffen Villadsen

Regnskabsprogrammet Billy har tabt hele sin egenkapital - men afviser at være lukningstruet

Regnskabsprogrammet Billy kæmper med underskud og negativ egenkapital. Ifølge virksomhedens direktør er der dog en god forklaring på det hele.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Få forklaringen på, hvorfor Toke Kruses regnskabsprogram kører med negativ egenkapital
  • Blive klogere på, hvilke tanker Billys direktør gør sig om salg og tilførelse af venturekapital
815
4:15 min
”Selskabet har tabt hele egenkapitalen, men forventer at reetablere den via den fremtidige drift. ”

Sådan lyder meldingen i ledelsesberetningen for den danske iværksætter Toke Kruses regnskabsprogram Billy.

Ifølge regnskabet har Billy haft et underskud på to millioner kroner i 2017, og virksomhedens egenkapital lyder ligeledes på minus to millioner kroner.

Computerworld har været i kontakt med Toke Kruse, der ejer Billy.

Han ønsker ikke at udtale sig, men henviser i stedet til administrerende direktør Jonas Midtgaard, som ifølge Toke Kruse har et mere detaljeret kendskab til regnskabet.

Jonas Midtgaard afviser over for Computerworld, at virksomheden skulle være lukningstruet.

"Nej, det er vi ikke, alt går efter vores plan, og vi har et positivt cash flow. Sidste års regnskab ser negativt ud, men det er ikke relateret til driften i Billy ApS, og vi står ikke og mangler penge. Vi har fuldstændig styr på vores cash flow,” siger han.

Tilgodehavende på 2 millioner kroner
Forklaringen på det negative resultat er ifølge Jonas Midtgaard, at Billy har haft et tilgodehavende på to millioner kroner i et andet selskab, som selskabet nu har afskrevet.

"Vi har vurderet, at vores tilgodehavende på to millioner ikke bliver tilbagebetalt inden for en overskuelig fremtid, så ud fra et forsigtighedsprincip har vi sammen med vores revisorer nedskrevet det til nul efter almindelig dansk regnskabspraksis,” siger Jonas Midtgaard.

Han påpeger desuden, at Billy har en samlet abonnementsindtægt på 4,2 millioner kroner, der endnu ikke kan bogføres.

Forklaringen skal ifølge ham findes i dansk regnskabspraksis.

"Indtægter, der knytter sig til en service, der leveres over flere måneder, skal ifølge dansk regnskabspraksis bogføres over disse måneder. Det vil sige, at selvom man i en måned betaler 2.000 kroner for et 12-måneders abonnement up front, må vi i den måned kun bogføre en tolvtedelt af det beløb, mens omkostningen til kunden indregnes med det samme," siger han.

Læs også: Kritik: De danske virksomheder tager ikke digitalisering alvorligt nok - og det kan gå helt galt

Dyrt at erhverve sig kunder
Det betyder ifølge Jonas Midtgaard, at en abonnementsbaseret virksomhed som Billy lynhurtigt kommer til at opleve et likviditetspres, når virksomheden har store udgifter til erhvervelse af nye kunder via eksempelvis annoncekampagner og tv-reklamer.

I praksis er konsekvensen, at hele udgiften til erhvervelsen af nye kunder bliver bogført med det samme, mens indtægten først kommer løbende.

”Resultatet af det bliver, at brugere, der på denne måde kommer ind i butikken efter februar, påvirker vores resultatopgørelse negativt. På trods af en profitabel vækst,” forklarer han.

Hvilke tanker gør I jer – set i det lys – om at hente nye kapital ind udefra?

”Der er ikke nogen tvivl om, at både Toke og jeg synes, at det vil være sjovt at få nogle flere penge at lege med, men vi står ikke og mangler penge. Driften finansierer sig selv. Vi har siden 2015 haft en gennemsnitlig årlig vækst i omsætningen af 47 procent. Og med de store mængder af forudbetalinger giver det et rigtigt sundt cashflow,” siger Jonas Midtgaard.

Konkurrenter er blevet opkøbt
Flere af Billys konkurrenter er blevet opkøbt eller har fået tilført kapital fra kapitalfonde. Det gælder blandt andet Dinero, som forrige år blev opkøbt af norske Visma.

I et blogindlæg tidligere på året brystede Toke Kruse sig af, at Billy er det eneste danske regnskabsprogram, der ikke er ejet af en kapitalfond.

På trods af det afviser Jonas Midtgaard dog ikke, at et salg kan komme på tale, hvis prisen er rigtig.

”Vi har ingen konkrete exitplaner, men der går ikke et kvartal uden, at der er nogen som forhører sig. Toke Kruse har ingen planer om, at han skal være Billy-ejer for altid, men det kræver, at prisen er den rigtige,” siger Jonas Midtgaard.

Måtte opgive forretningside
Udover det negative regnskab fremgår det også af Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, at Billys datterselskab, Billys Regnskabsservice, i øjeblikket er under tvangsopløsning.

Selskabet var en del af en større plan, hvor Billy i samarbejde med et eller flere revisionsfirmaer ville gøre det muligt for Billy-brugerne at generere årsrapporter på baggrund af deres regnskabsdata.

”Det lykkedes dog ikke at blive enig med revisionsfirmaerne om en fordelingsnøgle, og vi kunne ikke blive enige om, hvor meget vi hver især skulle tjene. Derfor kom ideen heller ikke længere, og selskabet nåede aldrig at genereew en krone i omsætning,” fortæller Jonas Midtgaard.

Læs også: Dinero-konkurrenten Billy efter Vismas opkøb af Dinero: Derfor sagde vi nej til to million-bud fra Visma


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.