Ny undersøgelse: Mangel på digitale kompetencer i Danmark kan koste 190 milliarder kroner i omsætning og 57.000 job

De 1.000 største private og offentlige organisationer forventer at opleve en nedgang i omsætning på 5,8 procent på grund af digitalisering. Dermed kan Danmark vinke farvel til 57.000 arbejdspladser og 190 milliarder kroner over de næste tre år.

De 1.000 største private og offentlige organisationer står til at miste 190 milliarder kroner over de næste tre år. Det svarer til et omsætningstab på 5,8 procent og vil resultere i, at 57.000 danske arbejdspladser forsvinder.

Det konkluderer undersøgelsen 'IT i praksis', der netop er kommet på gaden. I rapporten undersøger Rambøll og Dansk IT gevinster og udfordringer knyttet til anvendelse af it og digitalisering.

Som noget nyt i år har de spurgt de 1.000 største private og offentlige virksomheder om både de forventede trusler og gevinster ved digitalisering.

Nettoresultatet, hvor både gevinster og trusler ved digitalisering er medregnet, viser, at truslen er større end de potentielle gevinster for de største danske virksomheder.

"Mange virksomheder står midt i en digital omstilling, og den kraftige udvikling inden for en række teknologier, som er knyttet til digitalisering, rummer et vækstpotentiale i form af øget produktivitet og nye forretningsmodeller. Men det forudsætter, at virksomhederne kan anvende de digitale teknologier på et højt niveau og har adgang til de rette tekniske kompetencer, og at disse kompetencer går hånd i hånd med forretningsforståelse og evnen til at tænke kreativt,” siger Steen Christensen, direktør, Rambøll Management Consulting.

Det betyder ikke nødvendigvis, at omsætning og arbejdspladser forsvinder ud af landet, da der samtidig bliver skabt nye arbejdspladser og forretningsmuligheder hos eksempelvis nystartede virksomheder.

Rapporten har også set nærmere på, hvilke brancher der især vil blive ramt af de negative konsekvenser af digitaliseringen.

Det står navnlig slemt til i møbelbranchen, finanssektoren og entreprenørbranchen, som ikke mener, at de - trods de potentielle gevinster - vil formå at modvirke det pres, som digitaliseringen vil medføre.

"De tre brancher står til et årligt omsætningstab på henholdsvis 9 milliarder, 100 milliarder og 13 milliarder om tre år, som følge af digitaliseringens effekter på deres branche. Det skyldes følgevirkninger af digitaliseringen som for eksempel pris-erosion på grund af øget effektivitet, ændrede behov hos kunderne som for eksempel selvbetjening og øget konkurrence fra ofte udenlandske virksomheder," skriver Rambøll og Dansk IT i rapporten.

Læs også: Danmark vinder verdensmesterskabet i offentlig digitalisering for første gang

Fastholdelse og rekruttering nedprioriteres
Undersøgelsen peger på, at det især er mangel på it-kompetencer, der er den største barriere for at hente gevinsterne ved de digitale ambitioner.

"Undersøgelsen understreger, at det er helt afgørende, at vi får styrket danskernes it-kompetencer og de digitale kompetencer i det hele taget, så virksomhederne bedre vil formå at gribe de digitale vækstmuligheder. Det kræver et tæt samarbejde mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne om fremtidens kompetencer. Vi får brug for både it-specialister og et generelt kompetenceløft hos alle danskere på tværs af faggrupper,” siger Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i Dansk IT.

Læs også: Hvilken strategi har din organisation for digitalisering? Der er fire tilgange - men kun to af dem virker

Samtidig angiver mange virksomheder, at de ikke ser det som "synderligt vigtigt at investere i de digitale talenter".

På listen over de områder, der er vigtigst at investere i, placerer danske CEO'er og CIO'er tiltrækning og fastholdelse af digitale talenter på en sjette og syvendeplads.

Mangel på talenter ses heller ikke af stor strategisk betydning, da denne først kommer på en niende og tiendeplads på listen over, hvad henholdsvis CEO'er og CIO'er anser som de vigtigste prioriteringsområder.

Det er 23. år i træk, at Rabmøll i samarbejde med Dansk IT udkommer med rapporten, der ser nærmere på danske og offentlige organisationers udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering.

Undersøgelsen bygger blandt andet på svar fra over 1.000 borgere og er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder, samtlige kommuner og regioner samt statslige organisationer.

Læs også: Alt for meget digitalisering slår fejl på grund af dårlig arkitektur: "Specielt de seneste to-tre år er fokus på arkitektur blevet overdøvet af hypede begreber"


Premium
ERP-virksomhed har indført ubegrænset ferie for alle medarbejdere - og resultatet er en succes: "Medarbejderne knokler og har et smil på læben"
ERP-virksomheden Unit4 har indført ubegrænset betalt ferie for samtlige medarbejdere verden over, hvor man som ansat nu selv kan bestemme. "Som direktør har jeg det rigtig godt med det", siger dansk landechef Anders Holm Jørgensen. Ifølge ham kan medarbejderne sagtens administrere ordningen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.