Test: Googles Home Hub er billigst - og bedst - blandt smartdisplays

Prisen gør Googles første smartdisplay, Home Hub, interessant, selv om den ikke kan foretage videoopkald.

Googles Home Hub kan beskrives kort.

Den parrer Googles digitale hjemmeassistent ’Home', med et syv tommer stort display, der giver oplysninger om blandt andet din kalender, vejret og trafikale forhold i din hverdag.

Alt sammen styret med touch og stemme.

Men den kan mere end det. Den kan spille musik, fungere som fotoramme og den kan afspille film, serier og video fra dine streaming-tjeneste eller hjemmets overvågningskameraer.

På mange måder minder den om det, som din Android-mobil eller tablet kan, men altså med en bedre højttaler og en skærm, som altid er vågen.

Det er en del at synes om i den lovende gadget og dennes skræddersyede version af Googles Assistant-software.

Home Hub er testet i samarbejde med vores amerikanske nyhedsbureau med det eneste sprog, som enheden understøtter til dato: Engelsk.

Læs også: Nu kan danskerne omsider få den snedige Google Home til hjemmet

Mindre end man tror
Det første, der overrasker, er hvor kompakt enheden reelt er. Man forventer noget større.

Det syv tommer store display er omkranset af relativt smalle kanter, så Home Hub minder mere om et stormobil end iPad monteret på en sokkel.

Google mener selv her, at skærmen skal virke som om, at den svæver over bordfladen. Den minder nu mere om præcis det, den er: En mini-tablet, der hviler på en stander.

Selve hardwaren virker ganske minimalistisk. Eneste fysiske knapper ombord er mute- og volumenknapperne.

Home Hub fylder i alt 18 x 12 x 7 centimeter og vejer i 480 gram. Du kan få den i fire farver: Hvid, sand, lyserød og mørkegrå.

Den får strøm fra en lille dedikeret oplader på 15,5W (ikke USB).

Bevidst fravalg
Over skærmen finder vi noget, der ligner et frontvendt kamera – men det er ’bare’ en lyssensor, der registrerer, hvor lyst der er i rummet og tilpasser skærmens lysstyrke derefter.

Google har her bevidst valgt ikke at inkludere et kamera, så brugerne vil være mere trygge ved at slippe enheden ud i hjemmet.

Det tror jeg er rigtigt set. Smart-højttalere vækker i forvejen bekymringer hos mange brugere ved konstant at lytte efter stemmekommandoer. Et kamera, der potentielt kan udspionere brugerne, kan udvikle bekymringer til decideret utryghed.

Ulempen er til gengæld, at du ikke vil kunne foretage nogen videoopkald med enheden. Den kan dog benyttes til at ringe op til dine eksisterende kontakter eller lokale forretninger.

Se også: Facebook springer ud som hardware-producent: Facebook Portal skal udfordre Amazon Alexa og Google Home

Smart skærm
Det syv tommer store display er lysstærkt og farverigt. Google oplyser ikke, hvor mange pixels skærmen rummer, men det virker skarpt nok til det, den skal kunne.

Lysstyrken tilpasser sig automatisk belysningen indendørs, eller når lysene slukkes. Når der er helt mørkt, kan man kun knapt ane, hvad uret viser, hvilket er præcist det, man ønsker, hvis man har Home Hub stående på nattebordet.

Når skærmen ikke er brug, fungerer den som en intelligent fotoramme, der tematisk kan vise dig billeder efter emner i dit Google Foto-bibliotek. Du kan dog selv udpege, hvilke billeder Home Hub skal vise frem.

Hvor nyttig den funktion er, afhænger naturligvis af, hvor meget du benytter søgegiganten cloud-baserede fototjeneste.

Ingen erstatning for musikanlægget
Google Home Hub bliver ikke enheden, som skal erstatte dit musikanlæg.

Men den spiller lige akkurat højt nok til, at den kan fylde stue eller køkken med lyd.

Der spilles generelt godt, med undtagelsen af de nederste frekvenser, hvor den dybe bas nærmest helt udebliver.

I forhold til Googles mindste Home mini leverer Home Hub maksimalt 78,7 dB i snit, mod 80,3 dB i den billigere smarthøjttaler.

Home Hub kan spille musik fra tjenester som Googles Play og YouTube Music, Spotify og Deezer, mens et hav af radiokanaler understøttes.

Det syv tommer store display udvider musikoplevelsen ved at give simultane oplysninger om hvad der spilles, vise album-covers og grundlæggende ’play’ og spol frem/tilbage taster.

Læs også: Test af Google Home Mini: “Okay Google - hvor smart er du egentlig?”

Visuel overbygning
Ret beset kan Home hub præcis det, som Googles Home-højtalere kan, men altså understøttet med et visuel interface.

Spørger du om hvordan trafiksituationen nær dig ser ud, får du et kort over hvor eventuelle trafikkøer ligger.

Et af de mest vellykkede formater er "opskrifter."

Her får Google automatisk indsamlet oplysninger fra nettets kogebogshjemmesider og forvandler dem til et slide-show.

Ingredienserne vises frem en for en, efterfulgt af de enkelte skridt i madlavningen.

Du skrider frem ved at trykke på displayet eller bede assistenten om at vise næste slide.

Hvis opskriften dikterer, at du skal koge eller bage noget i et antal minutter, vil der automatisk dukke en timer du kan skyde i gang op på skærmen.

Visse steder glipper samspillet mellem skærm og højttaler dog.

Når der spørges efter kommende flyafgange til London, kunne Google Assistant fortælle om billigste afgange og flytider, men ingen af oplysningerne dukkede op på skærmen.

Smartere hjem
Min foretrukne feature i Home Hub er hvordan den samler hjemmets kompatible smart-enheder og giver et visuelt overblik og stemmestyring.

Det spiller naturligvis bedst med Googles egne Nest-enheder, men fungerer også glimrende med tredjeparts produkter som TP-Link Kasa overvågningskameraer.

Man spørger ’Hey Google, vis mig kontoret’ og det vil tone frem på det syv tommer store display. Man behøver ikke engang at installere en app – men det kræver, at tredjeparts enhederne understøtter Smart-vieweren.

Det er bekvemt at du her kan få overblik over dine enheder, gruppere dem og fjernstyre dem via displayet.

Eksempelvis kan du hurtigt få en oversigt over hjemmets Chromecast-enheder og se hvad de streamer.

Alternativt kan du se hvordan lyset i stuen er sat op og fjernbetjene dem fra et dedikeret kontrolpanel.

Hvad du dog ikke kan, er at opsætte enhederne. Det kræver fortsat, at du går forbi den dedikerede Google Home app på din mobil eller tablet.

Home Hub skal rettere ses som et betjenings-interface end et egentligt kontrolpanel.

Læs også: Google buldrer frem i krigen om dit hjem: Vipper Amazon af tronen som førende producent af smart-højttalere

Endnu en skærm til hjemmet
Det kan virke ironisk, at Google lanceret endnu en skærm til hjemmet, mens det samtidig forsøger at skrue ned for skærmtiden i selskabets nyeste version af Android-styresystemet.

På den vis, er eksempelvis Home Hubs fotofremviser endnu en distraktion i hverdagen.

Home hub blev samtidig en næsten alt for nem måde at streame løs, under eksempelvis aftenens måltid.

Hvis du forsøger at skrue ned for skærmtiden, er Home Hub derfor noget der bør overvejes en ekstra gang.

Google Home Hub er i øjeblikket tilgængelig på det amerikanske, britiske og australske marked.

I Storbritannien koster den i dag 139 pund, svarende til godt 1.170 kroner.

Se også: Her er den eneste Google-nyhed, der finder vej til Danmark: Den nye Chromecast
Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.