Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsministeren skælder danske virksomheder ud for at være tavse om cyberangreb: “Den barriere er vi nødt til at overvinde”

Det er en helt forkert tilgang, når flere virksomheder ikke fortæller om, at de er blevet ramt af et cyberangreb, man forventer at få informationer om angreb fra Center for Cybersikkerhed. Det mener Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det nytter ikke noget at danske virksomheder kun forventer at få oplysninger om mulige cyberangreb. De er også nødt til at råbe højt, når de selv bliver ramt.

Sådan lyder det fra forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) til en konference på Christiansborg tirsdag.

“Nogle gange får jeg indtryk af, at alle synes, at Center for Cybersikkerhed skal dele al den viden de har, mens de private virksomheder ikke er interesseret i at dele deres viden,” sagde Claus Hjort Frederiksen til konferencen, der var arrangeret af sikkerhedsfirmaet Check Point.

Læs også: Nyt stort it-sikkerheds-center med 40 ansatte skal snart døgnovervåge Danmark

Men den indstilling er ifølge forsvarsministeren misforstået. Virksomhederne skal nemlig også selv til at blive mere informative.

“Den barriere er vi nødt til at overvinde, for hvis vi skal lykkes så skal vi altså få alle til at spille sammen,” sagde forsvarsministeren.

Generelt mener Claus Hjort Frederiksen, at det er forkert, når stater og virksomheder ikke råber højt om at være blevet ramt af et hackerangreb.

Læs også: Center for Cybersikkerhed overvejer at udbyde spion-netværk til private leverandører

“Det er i mine øjne en forkert prioritering (at man ikke fortæller om hackerangreb red.). Vi bliver nødt til at tale højt om truslen for ellers kommer vores indsats aldrig til at stå mål med truslen,” lød det fra forsvarsministeren.

Få er tilsluttet sensornetværk
Opsangen til de danske virksomheder skal ses i lyst af, at flere private virksomheder har frameldt sig Center for Cybersikkerheds såkaldte sensornetværk.

Det er ellers etableret for, at CfCS skulle kunne informere brugerne af netværket om, hvilke trusler man skulle være på vagt overfor.

Læs også: Mere end halvdelen af danskerene genbruger passwords: “Vi er ganske enkelt til fare for os selv, når vi sjusker med passwords”

Men kritikken lød, at det var for dyrt at være med og at man ikke fik nok informationer ud af netværket.

I skrivende stund er der derfor kun to private virksomheder tilmeldt sensornetværket. Systematic og Ørsted - der dog er anført som DONG Energy på CfCS' hjemmeside.

Læs også: Manglende definition af kritisk infrastruktur i Danmark møder massiv kritik: "Ser man på FN’s liste over lande med den bedste it-sikkerhed, så ligger vi ikke engang i top 10"

I sin tale bebuddede Claus Hjort Frederiksen derfor også, at Folketinget er i gang med at gøre prisen billigere i høbet om, at flere virksomheder vil tilslutte sig netværket.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Københavns Universitet erkender skarp kritik af it-sikkerheden: “Vi har ikke helt de samme løsningsmuligheder”
Københavns Universitet har ikke de samme muligheder for at sikre en god it-sikkerhed, lyder det fra ledelsen. Alligevel erkender man krtikken fra Rigsrevisionen. “Der er steder, hvor vi ikke er kommet helt i hus med de her risikovurderinger.”
CIO
Tech fra Toppen: Tim Vang får hastigheden op og de rigtige idéer frem med Googles pretotyping
Tech fra Toppen: Tim Vang får ideerne frem og hastigheden op ved konstant at tænke små overskuelige eksperimenter ind idéprocessen. Metoden hedder pretotyping og stammer fra Google. Lær meget mere om, hvordan du kan bruge værktøjet her.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.