Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsministeren skælder danske virksomheder ud for at være tavse om cyberangreb: “Den barriere er vi nødt til at overvinde”

Det er en helt forkert tilgang, når flere virksomheder ikke fortæller om, at de er blevet ramt af et cyberangreb, man forventer at få informationer om angreb fra Center for Cybersikkerhed. Det mener Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det nytter ikke noget at danske virksomheder kun forventer at få oplysninger om mulige cyberangreb. De er også nødt til at råbe højt, når de selv bliver ramt.

Sådan lyder det fra forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) til en konference på Christiansborg tirsdag.

“Nogle gange får jeg indtryk af, at alle synes, at Center for Cybersikkerhed skal dele al den viden de har, mens de private virksomheder ikke er interesseret i at dele deres viden,” sagde Claus Hjort Frederiksen til konferencen, der var arrangeret af sikkerhedsfirmaet Check Point.

Læs også: Nyt stort it-sikkerheds-center med 40 ansatte skal snart døgnovervåge Danmark

Men den indstilling er ifølge forsvarsministeren misforstået. Virksomhederne skal nemlig også selv til at blive mere informative.

“Den barriere er vi nødt til at overvinde, for hvis vi skal lykkes så skal vi altså få alle til at spille sammen,” sagde forsvarsministeren.

Generelt mener Claus Hjort Frederiksen, at det er forkert, når stater og virksomheder ikke råber højt om at være blevet ramt af et hackerangreb.

Læs også: Center for Cybersikkerhed overvejer at udbyde spion-netværk til private leverandører

“Det er i mine øjne en forkert prioritering (at man ikke fortæller om hackerangreb red.). Vi bliver nødt til at tale højt om truslen for ellers kommer vores indsats aldrig til at stå mål med truslen,” lød det fra forsvarsministeren.

Få er tilsluttet sensornetværk
Opsangen til de danske virksomheder skal ses i lyst af, at flere private virksomheder har frameldt sig Center for Cybersikkerheds såkaldte sensornetværk.

Det er ellers etableret for, at CfCS skulle kunne informere brugerne af netværket om, hvilke trusler man skulle være på vagt overfor.

Læs også: Mere end halvdelen af danskerene genbruger passwords: “Vi er ganske enkelt til fare for os selv, når vi sjusker med passwords”

Men kritikken lød, at det var for dyrt at være med og at man ikke fik nok informationer ud af netværket.

I skrivende stund er der derfor kun to private virksomheder tilmeldt sensornetværket. Systematic og Ørsted - der dog er anført som DONG Energy på CfCS' hjemmeside.

Læs også: Manglende definition af kritisk infrastruktur i Danmark møder massiv kritik: "Ser man på FN’s liste over lande med den bedste it-sikkerhed, så ligger vi ikke engang i top 10"

I sin tale bebuddede Claus Hjort Frederiksen derfor også, at Folketinget er i gang med at gøre prisen billigere i høbet om, at flere virksomheder vil tilslutte sig netværket.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Millennials – Kommuniker med den nye generation
Mange virksomheder har en stor udfordring når det gælder Millennials. De er online hele tiden, har sociale medier som omdrejningspunktet i deres hverdag, og har meget høje forventninger til god service. De vægter værdier som tilgængelighed, hurtighed og kontinuitet meget højt, og det skal afspejle sig i den service I som virksomhed yder dem. Det er en del virksomheder slet ikke forberedte på. I dette whitepaper gennemgår vi, hvordan du skal gøre for at kommunikere med den nye generation.