Artikel top billede

Ny mulig bestikkelsessag rammer it-branchen: Ansatte hos Danmarks Statistik vandt meget generøse gaver fra dybt afhængig datakunde

It-branchen er muligvis havnet i en ny bestikkelsessag, der lig Ateasagen omfatter offentligt ansatte. Master data-virksomheden Geomatic, der efter eget udsagn er dybt afhængig af data fra Danmarks Statistik, har i strid med reglerne givet ansatte hos statsinstitutionen meget dyre julegaver.

“Jeg har en forretning i dag, som nærmer sig en omsætning på 50 millioner kroner. Den forretning eksisterer ikke uden DST Consulting (Danmarks Statistik Consulting, red.), og den forretning er vækstet med 15 procent i snit de seneste 15 år. Uden dem var vi aldrig blevet det, vi er i dag.”

Sådan sagde stifteren af Geomatic Martin Glarvig i et interview i Danmarks Statistiks kundemagasin sidste år ifølge Politiken.

Netop Geomatic er havnet i en mulig ny bestikkelsessag, der lig Ateasagen omfatter en privat it-virksomhed og offentligt ansatte.

Politiken kan afsløre, at Geomatic fra 2009 til 2015 har uddelt meget generøse gaver til ansatte i DST Consulting. Det er primært sket i forbindelse med en årlig julekonkurrence. En håndfuld ansatte har i perioden modtaget flere end 30 gaver bestående af eksempelvis middage, koncerter, årskort til Tivoli og billetter til landskampe.

Danmarks Statistik erkender over for Politiken, at reglerne for, hvad offentligt ansatte må modtage af gaver, er overtrådt. Foreløbig er en ansat suspenderet, og Danmarks Statistik får nu undersøgt, om der er tale om bestikkelse i strafferetlig forstand, som skal meldes til Politiet.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet siger til Politiken:

“Det mønster, der efter det foreliggende tegner sig, er jo helt vildt. Der har tilsyneladende været tale om systematisk smørelse, som i hvert fald til dels har ligget i en størrelsesorden, som lå klart på den forkerte side af reglerne. Og det ændrer ikke på bedømmelsen, at gaveregnen er søgt kamufleret som led i et lotteri.”

Martin Glarvig fra Geomatic siger til Politiken, at konkurrencerne var en del af selskabets markedsføring, og at gaverne ikke var i strid med reglerne, fordi der var tale om højtidsgaver.

“Men jeg kan godt se, der måske kan være noget for Danmarks Statistik, at de måske burde have spurgt sig selv, om det var rigtigt, hvad de gjorde her,” siger han til Politiken.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere