Artikel top billede

Ny mulig bestikkelsessag rammer it-branchen: Ansatte hos Danmarks Statistik vandt meget generøse gaver fra dybt afhængig datakunde

It-branchen er muligvis havnet i en ny bestikkelsessag, der lig Ateasagen omfatter offentligt ansatte. Master data-virksomheden Geomatic, der efter eget udsagn er dybt afhængig af data fra Danmarks Statistik, har i strid med reglerne givet ansatte hos statsinstitutionen meget dyre julegaver.

“Jeg har en forretning i dag, som nærmer sig en omsætning på 50 millioner kroner. Den forretning eksisterer ikke uden DST Consulting (Danmarks Statistik Consulting, red.), og den forretning er vækstet med 15 procent i snit de seneste 15 år. Uden dem var vi aldrig blevet det, vi er i dag.”

Sådan sagde stifteren af Geomatic Martin Glarvig i et interview i Danmarks Statistiks kundemagasin sidste år ifølge Politiken.

Netop Geomatic er havnet i en mulig ny bestikkelsessag, der lig Ateasagen omfatter en privat it-virksomhed og offentligt ansatte.

Politiken kan afsløre, at Geomatic fra 2009 til 2015 har uddelt meget generøse gaver til ansatte i DST Consulting. Det er primært sket i forbindelse med en årlig julekonkurrence. En håndfuld ansatte har i perioden modtaget flere end 30 gaver bestående af eksempelvis middage, koncerter, årskort til Tivoli og billetter til landskampe.

Danmarks Statistik erkender over for Politiken, at reglerne for, hvad offentligt ansatte må modtage af gaver, er overtrådt. Foreløbig er en ansat suspenderet, og Danmarks Statistik får nu undersøgt, om der er tale om bestikkelse i strafferetlig forstand, som skal meldes til Politiet.

Professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet siger til Politiken:

“Det mønster, der efter det foreliggende tegner sig, er jo helt vildt. Der har tilsyneladende været tale om systematisk smørelse, som i hvert fald til dels har ligget i en størrelsesorden, som lå klart på den forkerte side af reglerne. Og det ændrer ikke på bedømmelsen, at gaveregnen er søgt kamufleret som led i et lotteri.”

Martin Glarvig fra Geomatic siger til Politiken, at konkurrencerne var en del af selskabets markedsføring, og at gaverne ikke var i strid med reglerne, fordi der var tale om højtidsgaver.

“Men jeg kan godt se, der måske kan være noget for Danmarks Statistik, at de måske burde have spurgt sig selv, om det var rigtigt, hvad de gjorde her,” siger han til Politiken.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere