Artikel top billede

(Foto: Finansministeriet)

Forsvarsminister skal forklare DI om forslag om at tvangsovervåge virksomheder

DI er blevet indkaldt til et møde hos forsvarsministeren, der skal berolige dansk erhvervsliv efter ministerens lovforslag tvinge virksomheder ind i det såkaldte sensornetværk.

Onsdag er Lars Frelle-Petersen, direktør i DI, indkaldt til et møde hos forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Her skal ministeren tilsyneladende forsøge at berolige dansk erhvervsliv efter, at Claus Hjort Frederiksen i sidste uge foreslog at give større beføjelser til Center for Cybersikkerhed.

Det skriver Politiken.

Lovforslaget betyder, at Center for Cybersikkerhed kan tvinge private virksomheder til at få overvåget deres netværk, hvis man vurderer, at virksomheden er en del af kritisk infrastruktur.

Du kan se forslaget her: Se hele lovforslaget fra regeringen: Vil tvinge danske virksomheder ind i overvåget netværk - og give sikkerhedscenter adgang til data uden retskendelser

Forsvarsministeren understreger dog overfor Politiken, at lovforslaget ikke er til forhandling på dagens møde med erhvervslivets interesseorganisation.

“Vi mener, at det her er velovervejet og velafbalanceret mellem hensynet til beskyttelsen mod truslerne og på den anden side borgernes og virksomhedernes retssikkerhed. Nu er det i høring, og vi følger ikke alt, hvad der bliver sagt. Men vi lytter, og i det omfang der skal gøres noget, så vil det blive gjort,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Kritik af forslaget

De forslåede nye beføjelser til Center for Cybersikkerhed er blevet kritiseret fra flere sider - særligt i det private erhvervsliv.

DI har tidligere meddelt, at man er bekymret over forslaget, som ministeren er kommet med.

“Vi er bekymrede over den meget brede hjemmel om adgang til virksomhedernes data uden retskendelse, som forslaget i første omgang lægger op til,” har Lars Frelle-Petersen tidligere udtalt.

Chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, har tidligere fortalt til Computerworld, at man maksimalt regner med, at 0-9 virksomheder årligt vil blive tvunget ind i sensornetværket.

“Man kan forestille sig, at der er et særligt trusselsbillede mod en virksomhed, hvor man vurderer, at det skal simpelthen overvåges og man af forskellige grunde ikke får en almindelig aftale op at køre. Så kan man sige 'det skal gå hurtigt, nu gør vi det',” sagde Thomas Lund-Sørensen i sidste uge til Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Center for Cybersikkerhed om mulig tvangs-indskrivning af danske virksomheder: “Påbuddet er en detalje i forhold til, hvordan vi forestiller os, at netværket skulle udbredes”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere