Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen

Derfor kan eskalering af IBM-konflikt ramme vigtige KMD-kunder: Hvem blinker først i duellen?

ComputerViews: Mere end seks uger efter IBM modtog første konfliktvarsel fra Prosa, er der fortsat stilhed før stormen. Den amerikanske it-gigant nægter at komme til forhandlingsbordet, mens fagforbundet ikke har detoneret den bombe, der udløses ved andet konfliktvarsel. De næste uger vil vise, om Prosa-medlemmerne er ved at få kolde fødder, eller om de strategisk har ventet til, man kan ramme IBM og selskabets kunder hårdest muligt.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Bliv klogere på stillingskrigen i konflikten mellem Prosa og IBM
  • Find ud af hvorfor KMD's kunder kan blive taget som gidsler i konflikten
  • Se hvilke KMD-kunder og -løsninger der kan stå særligt for skud
  • Indsigt i hvorfor de næste uger bliver afgørende
  • Få indblik i de taktiske overvejelser hos parterne
1.357
7 min
ComputerViews: 14. juni dumpede et rekommenderet brev ind ad brevsprækken på Niels Bohrs Allé 185 i Odense.

Det er IBM's adresse i Odense.

Afsenderen var Prosa, og i brevet varslede it-fagforbundet konflikt for størstedelen af de omkring 40 IBM-ansatte i Odense grundet IBM's manglende vilje til at forhandle om en overenskomst.

IBM vælger fortsat at ignorere Prosas krav om at tegne overenskomst for medarbejderne, men alligevel venter Prosa stadig på syvende uge med at trykke på knappen, der fremsender det andet konfliktvarsel, som vil medføre arbejdsnedlæggelser hos IBM i Odense, hvis en aftale ikke forhandles på plads i løbet af et givent antal dage.

For hver dag, der går, rykker det andet konfliktvarsel tættere på, så længe IBM ikke ønsker at forhandle om en overenskomst, og store dele af den danske it-sektor holder sandsynligvis vejret på sidelinjen.

For hvis konflikten eskalerer yderligere med en strejke, er det langt fra kun IBM, der bliver ramt.

En lang række af landets offentlige institutioner - primært kommunerne, som er KMD's største forretningsområde - står i værste fald i skudlinjen, hvis konflikten eskalerer.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter