Om aftenen den 20. juli 1969 landede Apollo 11 på månens overfade. Få timer senere - den 21. juli kl 03:56 dansk tid - tog Neil Armstrong de første skridt ud af landingsmodulet. Foto: NASA

For 50 år siden trådte mennesket på månen for første gang: Derfor har det haft afgørende indflydelse på din computer og smartphone

Månelandingen for 50 år drev verdens it-virksomheder til at lave stadig mere kompakt og mere kraftfuld teknologi, og det har sit sine tydelig spor i den teknologi, som du har i hånden lige nu.

“That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Før Neil Armstrong for 50 år siden placerede sin venstre fod på månens overflade og sagde disse berømte ord, var der gået et årti med markante innovationer.

Innovationer der var mulige, fordi den amerikanske regering havde sprøjtet svimlende milliardbeløb ind i Apollo-programmet.

Gennem årene har NASA's arbejde ført til opfindelsen af alt lige fra en forbedret modermælkserstatning til de isolerede alutæpper, der i dag ofte bliver brugt i forbindelse med marathonløb eller redningsaktioner til søs.

Men de meste markante aftryk på vores samfund blev formodentligt afsat af opfindelsen af de computere og de silicium chips, der blev brugt i forbindelse med rummissionen.

Den såkaldte Apollo Guidance Computer, der sad ombord i rumkapslerne, var dengang et stykke imponerende teknologi, som ifølge tidsskriftet Popular Mechanics var mindst 10 år forud for sin tid.

Dannede grundlaget for Intel
It-virksomheder som IBM spillede en nøglerolle i at udvikle de computere der blev brugt i forbindelse med programmet, men de innovationer der fulgte med var også med til at danne grundlaget for helt nye virksomheder som eksempelvis Intel.

Ifølge vores amerikanske søstermedie Computerworld.com er det nemlig tvivlsomt om Intel nogensinde var blevet stiftet, hvis det ikke var for Apollo-programmet. Dermed kan det meget vel være, at vi uden Apollo-program i dag ikke havde haft de avancerede mikrochips, som i dag sidder i vores smartphones og bærbare computere.

For 10 år siden forklarede Daniel Lockney, der var redaktør for NASA’s magasin Spinoff, til Computerworld.com, at Apollo-programmet medførte markante innovationer inden for blandt andet elektronik, luftfart og raket-udvikling.

“Der blev udviklet kerneteknologier, der var med til at skubbe teknologi- industrien til det sted, hvor den befinder sig i dag. Det er måske en af de største videnskabelige og ingeniørmæssige bedrifter nogensinde. Det var kæmpestort. Det at forlade jorden og rejse op på et andet himmellegeme krævede udviklingen af ny teknologi, der ikke tidligere havde været udtænkt,” sagde han til Computerworld.com.

Læs også: Enorm cloud-migrering i gang: Derfor rykker NASA vigtige applikationer i massevis til skyen

Revolutionen fra det integrerede kredsløb
Opfindelsen af det integrerede kredsløb er et helt konkret eksempel på en teknologi, hvis opfindelsen der er tæt knyttet til Apollo-programmet.

Det integrerede kredsløb var revolutionerende da det blev opfundet og lagde fundamentet for de mikrochips, som vi kender i dag. ‘

De første mikrochip blev opfundet hos selskaber Fairchild Semiconductor, mens det første fungerede integrerede kredsløb blev bygget af Jack Kilby fra Texas Instrument til netop NASA og det amerikanske forsvarsministerium. Senere vandt Jack Kilby nobelprisen i fysik for sin opfindelse.

Nasa satte rammerne, de private skabe innovation
For at en raket kan forlade jordens tyngdefelt, er det nødvendigt at holde vægten nede på et minimum. Begrænsninger som disse var med til at skubbe industrien til at lave stadig mindre og lettere komponenter.

Og ifølge Computerworld.com er denne dynamik kernen i den innovationsmotor, som Apollo-programmet udgjorde: NASA satte rammerne, mens de private aktører bidrog med den nødvendige innovation.

“Nasa kunne ikke bruge computere, der var på størrelse med basketballbaner. De havde brug for noget, der var meget kraftfuld, meget let og som ikke brugt enorme mængder strøm. Det var en af de krav, der var med til drive opfindelsen af det integrerede kredsløb, hvor du kommer alle komponenterne ned i en chip,” siger Scott Hubbard, der er professor på Stanford University i Californien og har en 20 år lang karriere i NASA bag sig, til Computerworld.com.

Han forklarer at udviklingen af integrerede kredsløb og mikrochippen skabte en regulær revolution i den amerikanske teknologibranchen i de efterfølgende år.

“Det skabe et enormt skifte indenfor teknologien-udviklen og mindst halvdelen af æren går til Apollo-programmet, siger Scott Hubbard og tilføjer:

“Uden Apollo ville du ikke have en bærbar computer. I stedet ville du have ting i stil med Univac,” siger han med henvisning til en berømt amerikansk mainframe-computer.

Scott Hubbard vurderer, at for hver dollar der blev brugt på Apollo-programmet bliver der i dag produceret vare og serviceydelser for syv til otte dollar på grund af de landvindinger, der blev skabt dengang.

Artiklen er blevet opdateret efter publiceringen: Det fremgik i en tidligere version, at teflon og velcro blevet opfundet i forbindelse med Apollo-programmet. Det er ikke korrekt. Velcro og teflon blev ganske vist anvedt i måneprogrammet, men blev opfundet adskillige år før.

Læs også: Sådan er it-systemerne i Mars-robot skruet sammenYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Den fire dages arbejdsuge gjorde danske IIH Nordic berømt, men under coronakrisen har selskabets CEO indset, at der skal tages nye midler i brug
Danske IIH Nordic er blevet hædret for sit arbejdsmiljø, og under coronakrisen er medarbejderne blevet endnu mere tilfredse. Nu har selskabets topchef Henrik Stenmann indset, at den firedages arbejdsuge ikke kan stå alene.
Computerworld
IBM fyrer tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde
Med IBM’s nytiltrådte topchef ved roret fyrer selskabet nu tusindvis af medarbejdere i stor fyringsrunde, der sigter blandt andet efter at gøre selskabet mere agilt.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Overvejer du at opgradere fra Dynamics AX til 365?
Det kan virke uoverskueligt at opgradere virksomhedens ERP-system fra Microsoft Dynamics AX til 365. Derfor har CGI udviklet et unikt program, CGI Cloud Business Ready, som giver det optimale beslutningsgrundlag og udgør et solidt fundament for en opgradering. CGI Cloud Business Ready gennemføres hurtigt og effektivt til en fast, lav pris på 50.000 kroner ekskl. moms. Download produktbladet nu og opdag alle fordelene. DET FÅR DU BLANDT ANDET MED CGI CLOUD BUSINESS READY: • Gennemgang af virksomhedens nuværende Dynamics AX-løsning, forretningsprocesser, value streams m.m. • Analyse af muligheder for automatisk opgradering af eksisterende processer til Dynamics 365 • Præsentation af strategiske og taktiske gevinster ved at opgradere • Live demo med egne data: Se hvordan udvalgte processer vil fungere i Dynamics 365 • Overblik over omfang og omkostninger ved opgraderingsprojekt