Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Organisationer: Danske selskaber kan komme i klemme i EU’s skatteplaner for tech-giganter

Danske selskaber kan komme i klemme i EU’s bestræbelser på at få de store tech-giganter til at betale mere i skat, mener Dansk Erhverv og andre organisationer.

De danske selskaber og den danske stat risikerer at komme i klemme i EU’s bestræbelser på at få de store tech-giganter som Google og Facebook til at betale mere i skat, skriver Finans.

EU stræber i sagen efter en ordning, hvor de multinationale selskaber i langt højere grad end i dag skal tvinges til at betale skat i de markeder, hvor de tjener deres penge.

Og det kan ramme de danske virksomheder, da det kan skabe problemer med dobbeltbeskatning og strafskatter fra USA, mener Dansk Erhverv, Cepos og Danfoss, ifølge avisen.

“Med de forslag, som ligger på bordet, vinder vi nok lidt beskatning fra it-selskaberne, men vi risikerer at tabe store summer fra selskaber som Novo Nordisk, Lego og Carlsberg,” siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, til avisen.

Der er ifølge ham et forslag i høring lige nu om i vid udstrækning at beskatte virksomheder direkte på deres omsætning i de markeder, hvor de opererer, og dette forslag kan blive til virkelighed allerede til næste år.

Argumenteret i årevis

Dansk Erhverv har i årevis argumteret imod EU’s planer.

Allerede i foråret 2018 beskrev Dansk Erhverv et lignende forslag som ‘yderst problematisk’ og helt ved siden af.

Det kan du læse mere om her: Dansk Erhverv skælder ud over EU-forslag om digital skat: Rammer 'kilometer forbi målet'.

Daværende finansminister Kristian Jensen (V) har tidligere luftet lignende bekymringer. I efteråret 2017 sagde han, at han var ‘skeptisk’ overfor ideen om en ny skat rettet mod eksempelvis Google og Facebook.

Her fremførte han, at han manglede svar på, hvordan en ‘omsætningsafgift’ (som han kaldte det) ville ramme dem, der forvejen betaler selskabsskat og hvordan det vil ramme andre omsætningsafgifter, som eksempelvis moms.

Det kan du læse mere om her: Derfor er Danmark 'skeptisk' over for EU-forslag om ny skat til it-kæmper som Google og Facebook.

'Den amerikanske hævn'

Kristian Jensen har ligeledes også luftet tanken om 'den amerikanske hævn' over virksomhederne i tilfælde af indførelsen af en skatteordning rettet mod tech-firmaerne.

Det kan du læse mere om her: Kristian Jensen frygter amerikansk hævn, hvis EU ændrer beskatning af tech-giganter

Til gengæld har statsminister Mette Frederiksen (S) erklæret sig klar til at gå enegang, hvis ikke EU kan finde fælles fodslag om en ny ordning.

Det kan du læse mere om her: Mette Frederiksen klar at gå enegang og indføre ny digital skat: Vil have Google og Facebook til at bidrage mere til statskassen

Læs også:

OECD klar med plan for fælles international skat på virksomheder: Se den her

Mette Frederiksen vil gå hele vejen: Klar til at indføre en ny skat på tech-giganter

EU vil indføre tech-skat - også hvis resten af verden ikke vil være med
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.