Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Organisationer: Danske selskaber kan komme i klemme i EU’s skatteplaner for tech-giganter

Danske selskaber kan komme i klemme i EU’s bestræbelser på at få de store tech-giganter til at betale mere i skat, mener Dansk Erhverv og andre organisationer.

De danske selskaber og den danske stat risikerer at komme i klemme i EU’s bestræbelser på at få de store tech-giganter som Google og Facebook til at betale mere i skat, skriver Finans.

EU stræber i sagen efter en ordning, hvor de multinationale selskaber i langt højere grad end i dag skal tvinges til at betale skat i de markeder, hvor de tjener deres penge.

Og det kan ramme de danske virksomheder, da det kan skabe problemer med dobbeltbeskatning og strafskatter fra USA, mener Dansk Erhverv, Cepos og Danfoss, ifølge avisen.

“Med de forslag, som ligger på bordet, vinder vi nok lidt beskatning fra it-selskaberne, men vi risikerer at tabe store summer fra selskaber som Novo Nordisk, Lego og Carlsberg,” siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, til avisen.

Der er ifølge ham et forslag i høring lige nu om i vid udstrækning at beskatte virksomheder direkte på deres omsætning i de markeder, hvor de opererer, og dette forslag kan blive til virkelighed allerede til næste år.

Argumenteret i årevis

Dansk Erhverv har i årevis argumteret imod EU’s planer.

Allerede i foråret 2018 beskrev Dansk Erhverv et lignende forslag som ‘yderst problematisk’ og helt ved siden af.

Det kan du læse mere om her: Dansk Erhverv skælder ud over EU-forslag om digital skat: Rammer 'kilometer forbi målet'.

Daværende finansminister Kristian Jensen (V) har tidligere luftet lignende bekymringer. I efteråret 2017 sagde han, at han var ‘skeptisk’ overfor ideen om en ny skat rettet mod eksempelvis Google og Facebook.

Her fremførte han, at han manglede svar på, hvordan en ‘omsætningsafgift’ (som han kaldte det) ville ramme dem, der forvejen betaler selskabsskat og hvordan det vil ramme andre omsætningsafgifter, som eksempelvis moms.

Det kan du læse mere om her: Derfor er Danmark 'skeptisk' over for EU-forslag om ny skat til it-kæmper som Google og Facebook.

'Den amerikanske hævn'

Kristian Jensen har ligeledes også luftet tanken om 'den amerikanske hævn' over virksomhederne i tilfælde af indførelsen af en skatteordning rettet mod tech-firmaerne.

Det kan du læse mere om her: Kristian Jensen frygter amerikansk hævn, hvis EU ændrer beskatning af tech-giganter

Til gengæld har statsminister Mette Frederiksen (S) erklæret sig klar til at gå enegang, hvis ikke EU kan finde fælles fodslag om en ny ordning.

Det kan du læse mere om her: Mette Frederiksen klar at gå enegang og indføre ny digital skat: Vil have Google og Facebook til at bidrage mere til statskassen

Læs også:

OECD klar med plan for fælles international skat på virksomheder: Se den her

Mette Frederiksen vil gå hele vejen: Klar til at indføre en ny skat på tech-giganter

EU vil indføre tech-skat - også hvis resten af verden ikke vil være med
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere