Se den nye cloud-vejledning til den offentlige sektor

Ny cloud-vejledning ser dagens lys. Med den vil Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed sætte fokus på de overvejelser, myndigheder bør foretage sig, inden de indkøber cloud-services.

Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed har udgivet en ny cloud-vejledning, som skal sætte fokus på en række overvejelser, danske myndigheder bør gøre, inden de propper offentlige data i de store skyer.

Med overskriften 'Vejledning i anvendelse af cloudservices' skriver Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed hen over 46 sider om de forretningsmæssige, juridiske og informationssikkerhedsmæssige afklaringer, der bør ligge forud for brugen af cloud.

Det skal skabe en større klarhed om brugen af cloud i den offentlige sektor.

"Vi håber på, at der med vejledningen nu kan komme større klarhed om rammerne for brugen af cloud," lyder det fra Digitaliseringsstyrelsens direktør Rikke Zeberg.

Vejledningen beskriver dels, hvad cloud er og hvad de mest udbredte service- og leverancemodeller indebærer.

Herefter kaster vejledningens knap 50 sider sig over, hvornår teknologien giver mening, for til sidst at sætte fokus på de centrale juridiske og sikkerhedsmæssige spørgsmål.

Chef for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen mener, at det er vigtigt, at danske myndigheder især forholder dig til de sikkerhedsmæssige konsekvenser ved brugen af cloud-services.

"Der skal aftales det passende sikkerhedsniveau i forhold til anvendelsen, og der skal holdes øje med, at sikkerhedsniveauet opretholdes i hele kontraktens løbetid, herunder ved ændringer i både ens egen brug af og leverandørens leverance af de pågældende cloud-ydelser," lyder det fra Thomas Lund-Sørensen, der pointerer:

"Cloud kan ofte indebære bedre muligheder for god sikkerhed, men det er myndighedens opgave at sikre, at dette mål opnås."

Læs også: AWS’ topchef: Vi står i det mest titaniske teknologi-skifte i vores livstid - men transformationen skal tvinges igennem

Vejledningen har været længe ventet
Vejledningen blev lanceret på en konference arrangeret af IT-Branchen i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og KL.

Formand for udvalget for offentlig digitalisering i IT-Branchen Simon Svarrer, CEO i Schultz, mener, at vejledningen har været længe ventet, og er tæt på at være det dokument, der indeholder alle forudsætninger for at kunne vælge cloud-løsninger til eller fra.

"Nogen har udsat vigtige beslutninger, eller endnu værre, helt fravalgt den rigtige løsning, fordi de har været i tvivl om brugen af cloud. Derfor er en vejledning, der har været længe ventet," lyder det fra Schultz-direktøren i en meddelelse.

Vejledningen er målrettet offentlige organisationer, men kan også anvendes i private virksomheder, fremgår det.

Du kan læse mere om cloud-vejledningen på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside eller downloade den her 'Vejledning til anvendelse af cloudservices'.

Læs også: Finanstilsynet siger nej til finanssektorens brug af Office 365: Særligt vilkår i Microsoft-kontrakt er i strid med reglernePremium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.