Google, Facebook og Twitter fanget i kæmpe valg-dilemma - vil blive kritiseret uanset hvad de gør

En massiv sejr til De Konservative i Storbritannien ser ud til at have banet vejet for et brexit, og denne type polariserende valg kaster i stigende grad tech-giganterne ud i et etisk dilemma.

Computerviews: For nylig kom det frem, at den racismedømte danske politiker Rasmus Paludans visninger på Youtube er styrtdykket siden folketingsvalget i sommer.

I sommer kunne han hente millioner af visninger om ugen, men i dag bliver de kun vist for en tiendedel af det publikum.

En del af forklaringen skal, som det danske medie Zetland tidligere har beskrevet, findes i at han ikke længere bliver promoveret af YouTubes algortimer, som ellers tidligere har været med til at give hans videoer et rygstød.

Dette illustrerer et stadig større dilemma for de store tech-platforme, som Facebook, Twitter og YouTube.

For de vil nødigt involvere sig i valghandlingerne på en måde, som kan antyde, at de forfordeler den ene eller anden politiske fløj.

Men i takt med, at deres platforme spiller en stadig større rolle i valgkampe, som eksempelvis det netop overståede britiske parlamentsvalg eller næste års amerikanske præsidentvalg, kan de blive tvunget til at tage stilling til problemstillinger, der kan få afgørende betydning for valgenes udfald.

Læs også: Riskær og Paludan har disruptet den politiske maskine: Digitaliseringen har gjort afstanden til Folketinget kortere end nogensinde før

To forskellige tilgange
Hos Facebook og Twitter har man valgt to vidt forskellige tilgange.

Facebook har taget en beslutning om, at selskabet ikke vil fjerne politiske annoncer, der indeholder falske oplysninger.

Argumentet for den kontroversielle beslutninger lyder, at Facebook ikke vil sætte sig selv i en situation, hvor selskabet er overdommer. Som Mark Zuckerberg for nylig sagde på amerikansk morgen-tv:

”Jeg mener, at folk selv skal have muligheden for at vurdere politikernes troværdighed.” Twitters topchef Jack Dorsey har valgt en anden tilgang. Han har besluttet helt at forbyde politiske annoncer på Twitter.

Det betyder dog ikke, at Twitter er fritaget for at blive konfronteret med svære valg.

For politikerne kan stadigvæk bruge platformen som socialt medie. De har bare ikke længere mulighed for at købe sig til øget rækkevidde via annoncer.

Politikere får videre rammer
Derfor bliver også Twitter stadig udfordret af spørgsmål om, hvordan de skal håndtere politikere, som publicerer hadefulde budskaber eller på anden måde overtræder selskabets retningslinjer.

Eksempelvis bliver det ofte påpeget, at den amerikanske præsident Donald Trump lader til at have videre rammer for sin ageren på platformen end mange almindelige brugere.

Det fik tidligere på året Twitter til at offentliggøre en uddybning til sin retningslinjer, der specielt handler om statslederes ageren på mediet.

Her forklarede Twitter, at mediet i nogle tilfælde ikke vil slette tweets fra statsledere, selvom almindelige personer ville have fået fjernet tilsvarende udgydelser.

Undtagelsen skyldes ifølge mediet, at tweets fra statsledere i nogle tilfælde kan have offentligheden interesse, selvom – og i nogle tilfælde måske netop fordi - at de overskrider mediets retningslinjer.

Misbruges af ekstremister
Facebook og Twitter har samtidig været udfordret af, at platformene bliver brugt af ekstremister, og begge platforme har haft stor succes med at fjerne propaganda fra terrorgruppen Islamisk Stat.

På et fællesmøde i virksomheder i foråret spurgte en Twitter-medarbejder ifølge mediet The Motherboard om, hvorfor selskabet ikke brugte samme metode til at fjerne racistisk indhold.

Her lød svaret fra en leder hos Twitter, at årsagen til at man ikke gøre det er, at der er en risiko for, at sådan et filter baseret på kunstig intelligens vil ramme for bredt, og dermed også vil kunne ramme politikere fra Det Republikanske Parti.

En 'catch 22'
Det illustrerer, at de store tech-giganter i dag er fanget i en såkaldt "catch 22". For uanset, hvad de gør, så vil det blive fortolket som om, at de tager parti i en stadig mere polariseret politisk verden.

Vælger Google, der ejer Youtube, eksempelvis at lade deres algoritmer, som bliver beskyldt for at favorisere ekstremt indhold forblive uændret, så bliver de skydeskive for folk, som mener, at platformene er med til at fremme yderligtgående politikere og meningsdanner.

Vælger de derimod at ændre algoritmen, så vil det blive betragtet som censur og som et bevidst forsøg på undertrykke synspunkter, som de ikke bryder sig om.

Læs også: Dansk it-rigmands angreb på Apple afslører it-branchens ømme punkt: ”Hvordan kan vi vide, at der ikke er problemer med machine-learning algoritmer, når ingen kan oplyse, hvordan de fungerer”


Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse

Morgen-briefing: HP-direktør: Danmark har ikke råd til at vente et år på ny digitaliseringsstrategi / Cbrain ser lysere på 2020 / Unity vil hjælpe små spiludviklere med at vokse / Rekordmange digitale meddelelser fra det offentlige under coronakrisen / Nyt værktøj skal gøre lokal udrulning af digital infrastruktur mere smidig / Logitech har tjent tykt på corona / Verizon Business udruller privat 5G på globalt plan / “Ingen bliver hacket”, sagde Trump (og glemte, at hans egne hoteller er blevet hacket) / Nintendo har solgt 365 procent flere spilkonsoller end Xbox

Microsoft indgår partnerskab med SpaceX: Nye Azure-datacentre skal have leveret internet fra rummet
Nu kan du streame dine Xbox spil på iPhone og iPad
Intel sælger ud: Sydkoreanere køber Intels NAND-forretning for 75 milliarder kroner
Hvis der er en patch, hvad er så problemet?
Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net
Dating.dk dømt i retten: Skal betale bøde på 100.000 kroner for vildledning om priser og vilkår
1 Morgen-briefing: Corona-handel får danske netbutikker til at tro på solid vækst / Danske Falcon.io understøtter nu Instagram Messaging / Visma investerer i kvindeligt cykelhold på topplan med dansk rytter


Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk medarbejdernes arbejdsgange – på både kontoret og fra køkkenbordet
Fleksible arbejdsformer og produktivitet fra hjemmekontoret er kommet for at blive, og det har understreget behovet for velfungerende møde- og samarbejdsformer. Mange samarbejdsplatforme er imidlertid både usikre, ustabile, besværlige at anvende og med en så utilstrækkelig lyd- og billedkvalitet, at det tapper teamet for kræfter, hæmmer effektiviteten og kan gøre det svært at følge med eller træffe en beslutning. I dette whitepaper kan du læse, hvordan Cisco Webex ggør det muligt at afholde velfungerende onlinemøder med både få og rigtig mange deltagere – og med sikkerhed for, at ingen uvedkommende følger med.