ITB-formand om fusionsplaner med Dansk Erhverv: "Det er vigtigt, at vi som brancheforening gerne vil gøre det rigtige for vores land"

Interview: "IT-Branchens selvstændighed er kommet for at blive for en rum tid." Det er meldingen fra IT-Branchens bestyrelsesformand, Kim Nielsen, efter Computerworld har afsløret de nu skrinlagte fusionsplaner. Læs Kim Nielsen fortælle om hele forløbet her.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs IT-Branchens bestyrelsesformand fortælle om de nu skrinlagte fusionsplaner med Dansk Erhverv
  • Bliv klogere på bestyrelsesformandens personlige holdning
  • Find ud af hvorfor de to brancheforeninger skal have et tættere samarbejde i fremtiden
  • Se hvorfor Kim Nielsen ikke vil afskrive en fusion på længere sigt
  • Tjek hvorfor IT-Branchen nu værner om sin selvstændighed
1.073
5:30 min
Gennem efteråret 2018 og ind i foråret 2019 var IT-Branchen og Dansk Erhverv i dialog om en fusion.

Det har Computerworld netop afsløret, og det kan du læse mere om her: Afsløring: IT-Branchen og Dansk Erhverv har arbejdet på fusionsplaner: Ville være én samlet organisation.

IT-Branchens bestyrelsesformand, Kim Nielsen, der også sidder i bestyrelsen hos Dansk Erhverv, spillede en central rolle i dialogen.

Nu fortæller han om forløbet i et interview med Computerworld.

Var du personligt for eller imod en fusion?

"Selvfølgelig har jeg en personlig holdning, men det er ikke vigtigt. Hvis man er del af en forening, så repræsenterer man et fællesskab. Det er ikke sådan, jeg driver Canon. Foreninger fungerer på en anden måde. Vi har demokrati, og alle virksomheder har en stemme. Det er styrken i vores brancheforeninger," siger Kim Nielsen, der til daglig er dansk landechef for den japanske printerkoncern Canon.

Læs også: Afsløring: IT-Branchen og Dansk Erhverv har arbejdet på fusionsplaner: Ville være én samlet organisation

"Jeg lader mig påvirke af, hvad den offentlige mening i foreningen er"
Kim Nielsen understreger flere gange, at hans personlige holdning til fusionen er underordnet.

"Hvis udfaldet var, at vi kom frem til den konklusion, at vi ikke skal fusionere, så er det nok også min holdning. Vi har en forpligtigelse til at tale med hinanden, og derfor indgår jeg selvfølgelig i dialogen, men det betyder ikke, at man sværger til om, man enten er for eller imod," siger han og fortsætter:

"Der tager jeg mere udgangspunkt i den arbejdsopgave, der ligger foran mig og tager opgaven seriøst. Der er jeg ikke drevet af en meget etnocentrisk agenda ud fra min egen passion. Der følger jeg strømmen. Jeg lader mig påvirke af, hvad den offentlige mening i foreningen er."

Læs også: Natasha Friis Saxberg varsler markante ændringer i ITB - vil øge medlemstal med nye typer af virksomheder: "Hvis vi kun er SMV’ernes stemme, så er vi ikke Danmarks it-sektors stemme"

Fusion var ikke et kardinalpunkt
IT-Branchen og Dansk Erhverv bor til daglig side om side i Børsbygningen på Slotsholmen i København.

IT-Branchen har i forvejen en kollektiv aftale med Dansk Erhverv, der sikrer, at alle brancheforeningens medlemmer også automatisk får adgang til en række serviceydelser hos Dansk Erhverv.

Medlemmerne får også adgang til Dansk Erhvervs netværk af private virksomheder.

Læs også: Uenighed kostede Birgitte Hass jobbet: "Jeg vil ikke lade som, at det bare er fordi, at jeg har fået nyt job"

Alligevel har Kim Nielsen haft ønske om et endnu tættere samarbejde, men en fusion var ikke et kardinalpunkt i den sammenhæng, fortæller han.

"Vi sidder inde i Børsbygningen sammen, og vi er en beslægtet familie med Dansk Erhverv, så vi er en position, hvor vi har nogle stærke samarbejdsområder, så det ville være mærkeligt, hvis IT-Branchen ikke følte sig hjemme i et stærkt samarbejde med Dansk Erhverv," siger han og tilføjer:

"Fusionen var ikke et kardinalpunkt for mig. For mig var kardinalpunktet at finde nogle broer i et stærkt forankret samarbejde."

Læs også: Sådan skal Natasha Friis Saxbergs ITB adskille sig fra konkurrenterne: "Jeg tror i virkeligheden, at det er Dansk Erhverv og Dansk Industri, der gerne vil være mere som os"

"Det er ikke så vigtigt, hvem der inviterede hvem"
Kim Nielsen gør det klart, at IT-Branchens kompetencer er attraktive for flere interesseorganisationer på grund af foreningens udvalgsstruktur.

"Ideen om en fusion var et outcome af, at den digitale agenda betyder mere og mere for alle brancheorganisationer og arbejdsgiverorganisationer. Jeg sidder i Dansk Erhvervs bestyrelse, så jeg skal ikke udtale mig om foreningens strategi, men der er ikke nogen tvivl om, at den digitale agenda er vigtig for Dansk Industri og Dansk Erhverv. Der sidder IT-Branchen med nogle gode aktiver på grund af vores udvalgsstruktur," siger han.

Han ønsker dog ikke at kommentere på, hvem der først fik ideen om en fusion.

Hvem foreslog fusionen?

"Det er ikke så vigtigt, hvem der inviterede hvem. Det er mere vigtigt, at vi som brancheforening gerne vil gøre det rigtige for vores land. Både Dansk Erhverv og IT-Branchen er godt med på den digitale agenda. Der er et meget tæt bånd mellem IT-Branchen og Dansk Erhverv, og det vil vi gerne fortsætte med," siger han.

Læs også: Birgitte Hass var med til at stifte NemConnect - men blev smidt ud af investor: Nu er hun tilbage i ejerkredsen efter konkurs

Her står fusionen nu: "IT-Branchens selvstændighed er kommet for at blive for en rum tid"
Fusionsplanerne mellem IT-Branchen og Dansk Erhverv blev droppet op til IT-Branchens årsmøde 28. marts 2019.

Kan fusionsplanerne genoplives i fremtiden?

"Jeg ved det ikke. Man skal afskrive sig fra at have meninger om noget, der potentielt kan ske langt ude i fremtiden. Der er it i alt, og Dansk Energi, Dansk Industri og Dansk Erhverv har alle sammen brug for at tale om teknologi, og vi skal hjælpe dem alle sammen med at gøre de teknologiske dagsordner mere tydelige på Christiansborg," siger Kim Nielsen og fortsætter:

"Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare på det. Men det er i hvert fald lagt på is for et stykke tid. Vi samler til bunker med vores planer, og jeg synes snart, at vi skal gøre noget ved det. Der er mange interessenter både på Christiansborg og ude i virksomhederne. Nu skal vi til at steppe op og gøre noget ved det."

Læs også: Sådan skal Natasha Friis Saxbergs ITB adskille sig fra konkurrenterne: "Jeg tror i virkeligheden, at det er Dansk Erhverv og Dansk Industri, der gerne vil være mere som os"

En ting ligger dog fast.

Kim Nielsen forventer ikke, at en fusion kommer på agendaen til IT-Branchens årsmøde 26. marts 2020.

"Jeg er dig svar skyldig, men jeg tror ikke, at en fusion kommer på agendaen op til årsmødet. IT-Branchens selvstændighed er kommet for at blive for en rum tid," siger han.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Her er forårets mest lovende computere

0 Premium-indhold

Det offentliges it-indkøb er steget med 1,2 milliarder kroner på et år: Så mange penge har det offentlige brugt på it i 2019

0 Premium-indhold

NNIT's DPO trækker sig: Selskabet har slået stillingen op igen

0 Premium-indhold

Corona sætter ekstra pres på konsulenternes timepriser - men priserne kan komme til at stige igen

0 Premium-indhold

Opgaverne vælter ind hos ATP's 700 it-folk: "Vi skal løbe stærkt. Sådan var det også under finanskrisen"


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.