Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen. (Foto: Christoffer Lund-Hansen)

Ny tech-ambassadør vil indskrænke it-giganternes magt: "I for lang tid har det været en for lille gruppe af mennesker, som sidder og definerer udviklingen af teknologier, som forandrer alles liv"

Den nye tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft, mener, at it-giganterne har for meget magt i forhold til demokratisk valgte regeringer. Den balance vil hun ændre på i sit nye job.

1. oktober sætter Anne Marie Engtoft sig i stolen som Danmarks nye tech-ambassadør.

Og fra kontoret i Silicon Valley skal den yngste ambassadør i dansk historie bruge de næste tre år på at pleje danske interesser.

En af opgaverne bliver at indskrænke it-giganternes magt.

Det fortæller hun til nyhedsbureauet Ritzau.

"I for lang tid har det været en for lille gruppe af mennesker, som sidder og definerer udviklingen af teknologier, som forandrer alles liv. Så det handler om at skabe en mere lige balance mellem virksomheder på den ene side og de demokratisk valgte regeringer på den anden," siger Anne Marie Engtoft til Ritzau.

Læs også: Danmark har fået en ny tech-ambassadør: Skal udarbejde ny strategi som første opgave

Flere lande har fulgt Danmarks eksempel

Danmarks nye tech-ambassadør hæfter sig desuden ved, at flere lande har fulgt trop og udnævnt en tech-ambassadør, efter Danmark med daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i spidsen oprettede stillingen som det første land i verden i 2017.

Siden har blandt andet Frankrig, Australien og Storbritannien fulgt det danske eksempel.

Anne Marie Engtoft har fået stillingen, der har nået at være ledig i omkring et halvt år, efter Casper Klynge forlod jobbet til fordel for en position hos Microsoft i begyndelsen af 2020.

Den nye tech-ambassadør har været ansat som spindoktor i Enhedslisten op til folketingsvalget i 2015, men kommer senest fra en stilling i World Economic Forum, hvor hun hidtil har stået i spidsen for organisationens arbejde med teknologi og bæredygtig udvikling.

Her har hun arbejdet i de seneste tre et og et halvt år.

Læs også: Casper Klynge stopper som Danmarks tech-ambassadør: Skifter til topstilling i Microsoft