Artikel top billede

Den grafiske opdatering som hele pakken er blevet givet, betyder at det hele står skarpere end nogensinde før men stadig bevarer troværdigheden mod original-spillene.
Foto: Activision.

Spilanmeldelse: En klassiker genoplives med alt magien intakt

Tony Hawk-serien var en af de bedste på den oprindelige PlayStation og er nu blevet givet en fantastisk restaurering der fint viser at nogle klassikere stadig indeholder den samme magi.

Det er nemt at pege på specifikke titler som Gran Turismo, Tekken og Final Fantasy VII som spillene der gav Sonys første PlayStation-konsol dens identitet, sørgede for de imponerende salgstal og gjorde livet surt for konkurrenterne.

En historie der dog alt sjældent fortælles om konsollens succes, er at den japanske gigant gjorde et fabelagtigt stykke arbejde i at lokke en så bred skare af udviklere til, at diversiteten i spiludvalget var enormt.

Man bør derfor også nævne spil som Resident Evil, Oddworld, PaRappa The Rapper og i særdeleshed Tony Hawk´s Pro Skater når man snakker om konsollens succes, og skulle man være i tvivl om hvorfor kan man nu efterprøve påstanden med genudgivelsen af skateboard-superstjernens bedste spiludgivelser.

Titlen er ikke overraskende blevet Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 og det kræver ikke stor fantasi at regne ud hvad pakken indeholder. Omvendt er det svært at pege fingre ad nogen for at have taget den beslutning, da de to første spil utvivlsomt er seriens bedste.

Opgaven med at pudse det hele af, genopfriske hele indpakningen og producere et spil som ikke kun føles identisk med de originale klassikere, men også nyder godt af alle de forbedringer som man forventer af en moderne udgivelse, er blevet givet til den amerikanske udvikler Vicarious Visions.

Udvikleren fra New York imponerede sidst med deres imponerende genopfriskning af Crash Bandicoot-serien, og alligevel har de formået at overgå sig selv med det arbejde der er lagt i at sørge for at Tony Hawk-samlingen om muligt fungerer endnu bedre.

Det starter med en kompromisløs gengivelse af alle de baner som de to spil også oprindeligt indeholdte. De føles ikke kun strukturelt identiske, men er også er udformet så præcist at alle de små trick-rutiner man dengang havde tillært sig for at kunne holde en points-kombination kørende mellem de forskellige ramper og hop, stadig fungerer.

Visuelt ser det hele bedre ud end nogensinde før, hvilket igen skyldes en troværdighed mod originalerne, samt selvsikkerheden til at opdatere stort set alle aspekter af den visuelle pakke uden at træde forkert en eneste gang. Der er derfor blevet skruet op for farverne og detaljegraden på en sådan måde at opdateringen ikke har nogen problemer med at blande sig med nye udgivelser.

Det essentielle soundtrack er nærmest også holdt intakt, med kun et par få mangler hist og her. Det betyder at man igen kan vove livet mens Rage Against the Machines´ ”Guerrilla Radio”, Papa Roach´s ”Blood Brothers” og en masse andre fantastiske numre i metal-genren blæser gennem højtalerne. Det føles som at træde ind i en tidsmaskine, og giver den helt rigtige underlægning til hvad der foregår på skærmen.

Kontrollen er lige så troværdig mod de oprindelige udgivelser som resten af pakken, til trods for at der her er lidt flere valgmuligheder. Ønsker man derfor at tilgå det hele med de lidt mere begrænsede muligheder fra det første spil lader det sig gøre, mens andre vil kunne nyde godt af det mere detaljerede system fra seriens senere udgivelser.

Vicarious Visions har tydeligt sørget for at holde sig så tæt til originalerne som muligt, og har kun taget sig ganske få friheder. En af de bedste er dog at Tony Hawk´s Pro Skater 1 nu er blevet opdateret med et større antal bonusopgaver som er mere lignende det der blevet introduceret i efterfølgeren, hvilket gør udforskningen af banerne sjovere. Samtidigt har udvikleren spædet til med massevis af mini-mål i begge spil, som betyder at de mest dedikere digitale skatere vil adskillige ekstra timers underholdning i vente.

Tony Hawk's™ Pro Skater™ 1 + 2 er en fantastisk genudgivelser der differentierer sig fra de fleste andre opdateringer af ældre hits ved stadig i dag at være et bedre spil end alt andet hvad genren har at byde på – her er med andre ord ikke blot tale om et spil du kun bør købe hvis nostalgien lokker, men også et spil der i dag er fantastisk spilbart og aldeles afhængighedsskabende.