Tv-serie: Med dødsforagt mod rummet på spidsen af et ombygget atommissil

På Disney+ bygger dramaserien The Right Stuff videre på historien om de hårde nitter i Project Mercury, der blev de første amerikanere i rummet.

I 1972 bad Rolling Stone Magazine stjernejournalisten Tom Wolfe dække den foreløbigt sidste bemandede månelanding, Apollo 17. Wolfe blev så fascineret af projektet og astronauterne, at han siden satte sig for at skrive hele historien om det amerikanske rumfartsprogram.

I 1979 udkom hans bog, The Right Stuff, om Mercury-programmet og de første bemandede flyvninger.

Og nu mente forfatteren, at det kunne være nok. Han havde ganske enkelt fortalt kernen af den historie, der var værd at fortælle om bemandet rumflyvning.

De allerførste astronauter var trods alt, mente Wolfe, selve inkarnationen af de hårdeste hårde nitter, der helt uden bekymringer lod sig spænde fast i bittesmå kapsler i spidsen af ombyggede atommissiler og skudt af mod verdensrummet.

Det var helt uanfægtet af, at nogle af de første raketter havde en ærgerlig tendens til at eksplodere.

Denne dødsforagt skyldtes Mercuryastronauternes fortid som testpiloter, som bogen også dækker intensivt.

Her havde de alle set den ene kammerat efter den anden blive knust mod jorden og brændt til slagger i eksperimentelle jetfly med tvivlsomme aerodynamiske egenskaber.

Bogen blev enormt populær og kan selv den dag i dag sagtens tåle en genlæsning; den udkom for øvrigt i en udmærket dansk oversættelse under titlen ”Kold marv.”

Der gik heller ikke længe, før Hollywood var på banen med den stjernespækkede film The Right Stuff, der blev nomineret til et hav af Oscars og vandt fire.

Nu, knap fyrre år efter, har tv-serien med titlen The Right Stuff fået premiere på Disney+.

Det er en dramadokumentarisk og meget flot National Geographic-produktion, hvor første sæson fortæller historien om Project Mercury.

I skrivende stund ligger de tre første af i otte episoder på Disney+. Planen er angiveligt at lade kommende sæsoner fortælle historien hele vejen op gennem Project Gemini og Project Apollo til og med første månelanding.

Hvis altså serien får lov at fortsætte, og det afhænger som bekendt først og fremmest af seertallene for første sæson. Tv-serien The Right Stuff er nemlig ikke helt uden mislyde.

De første tre afsnit har eksempelvis en lidt irriterende tendens til at banke sine pointer ind med syvtommersøm.

Den fokuserer lidt rigeligt på forskellene mellem levemanden Alan Shepard og den selvbevidste John Glenn, der hellere tager til bønnemøde i en bowlinghal end på bar og damejagt med gutterne. Det bliver lidt karikeret.

Ligeledes får serien berettiget kritik for at springe let hen over astronauternes fortid som testpiloter og den vildt risikable jagt på overlydsfart. For eksempel optræder overlydspioneren Chuck Yeager slet ikke.

Men dels blev Yeager jo heller ikke astronaut, dels kan både han og jetflyene komme til i flashbacks sidenhen. Det vil tiden vise.

Bortset fra det, så bærer serien tydeligt præg af, at der er rigeligt med penge og ambitioner bag.

Den giver et flot, velspillet, velresearchet og troværdigt tidsbillede af rumfartens barndom og af et USA, som det var for ikke så længe siden.

Så de fleste ruminteresserede med Disney+ vil formentlig se med til den bitre ende – og i særdeleshed glædes over kommende afsnit, hvor der fyres meget mere raketbrændstof af og vi for alvor kommer med i omløb.

Som et dansk kuriosum har den første chef for NASA Manned Spacecraft Center, Bob Gilruth, i serien et stort, flot kort over Sjælland hængende på sit kontor.

Det er lidt pudsigt, da Gilruth ingen offentligt kendte forbindelser havde til Danmark, der i 1960'erne desuden var totalt irrelevant i rumsammenhæng.

Derfor kan kortet være en tilfældig rekvisit, et venligt nik fra producenterne til ære for nutidens raketentusiaster i Copenhagen Suborbitals – eller der kan være en helt tredje forklaring.

Kender du baggrunden, så skriv en bemærkning nedenfor.

Titel: The Right Stuff (1. sæson)
Kan streames på Disney+
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.