Artikel top billede

Apple og Kia klar til at underskrive milliardaftale: Kæmpe disruption af bilmarkedet kan være på vej

Ifølge et koreansk medie er Apple klar til at investere mere end 28 milliarder i bilproducenten Kia Motors, og samtidig har Apple netop rekrutteret en topchef fra Porsche.

Noget tyder på, at den koreanske bilproducent Kia Motors kommer til at spille en nøglerolle i Apples ambitioner om at udvikle en el-bil.

For det amerikanske medie Bloomberg skriver, at Apple ifølge det koreanske medie DongA Ilbo planlægger at investere mere end 28 milliarder danske kroner i det koreanske selskab.

Ifølge mediet er det planen, at Apple og Kia i fællesskab skal etablere produktionsfaciliteter i den amerikanske stat Georgia, og forhandlingerne mellem de to selskaber er angiveligt så fremskredne, at en samarbejdsaftale efter planen vil blive underskrevet den 17. februar.

Det er angiveligt Apples ambition, at bilen skal være klar til lancering i 2024.

I første omgang er det ifølge det koreanske medie målet, at der skal produceret 100.000 biler om året.

Læs også: Her er Apples elbil-planer - arbejder på banebrydende batteri-teknologi

Hyrer Porsche-chef

Nyheden om samarbejdet mellem Kia og Apple kommer samtidig med, at den tyske udgave af ehvervsmediet Business Insider netop har afsløret, at Apple ifølge har hyret Porsches chef for chassis-udvikling, dr. Manfred Harrer.

Rygterne om Apples entre på bilmarkedet har floreret i årevis, og engang forlød det, at Apples bilprojekt gik under navnet Project Titan.

Men efter et par år, hvor planerne tilsyneladende har været på standby og Apple valgte at fyre en stor del af de ansatte på bilprojektet, så meddelte nyhedsbureauet Reuters kort før jul, at Apple igen har skruet op for ambitionerne.

Angiveligt planlægger Apple en lancering i 2024.

Banebrydende batteri

Ifølge Reuters vil der være tale om en eldreven bil, som vil gøre brug af et nyt og banebrydende batteridesign, som skulle kunne omsættes i længere rækkevidde.

Hverken Apple eller Kia har ønsket at kommentere på historien, og Apple har aldrig bekræftet, at selskabet har ambitioner om at gå ind på bilmarkedet.

Apples driftsdirektør Jeff Williams sagde dog på en konference i 2015, at "Bilen er den ultimative mobil-enhed," da han blev spurgt om Apples interesse for området.

Læs også: Apple ville genopfinde hjulet: Sådan gik det til, da it-gigantens vilde bilprojekt blev skrottet

"Kæmpe disruption på vej"

Derudover afslørede Apples topchef Tim Cook i 2017, at selskabet arbejder på teknologi til selvkørende biler.

"Vi har fokus på autonome systemer, og et af formålene med autonome systemer er helt sikkert selvkørende biler, men der er også andre formål," sagde han til Bloomberg.

Samtidig forudså han i interviewet også, at bilbranchen stod foran store forandringer.

"Der er en kæmpe disruption på vej her," sagde han med henvisning til ikke bare udviklingen indenfor selvkørende teknologi, men også den stigende udbredelse af elektriske biler og kørselstjenester som Uber.

"Det er tre store forandringer, der sker på stort set samme tid," konstaterede Tim Cook interviewet med Bloomberg.

Læs også: Apple-boss bryder tavsheden: Ja, vi arbejder på teknologi til selvkørende biler