Dataetisk Råd er klar med fem pejlemærker til udvikling af digtalt coronapas: Se dem her

Regeringen er på vej med et digitalt coronapas, men det er ikke ligegyldigt, hvordan data vil blive bragt i spil med ny teknologi. Sådan lyder det fra Dataetisk Råd, der kommer med fem pejlemærker til udviklingen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Se anbefalingerne fra Dataetisk Råd i forbindelse med coronapasset
  • Hvor lang tid det vil tage at udvikle passet
  • Hvordan coronapasset skal kunne bruges
  • Hvilke etiske spørgsmål, som rådet mener, der skal tages højde for
455
2:30 min
Gennemsigtighed for borgere, datasikkerhed og privatlivets fred.

Det er alle væsentlige faktorer, der skal tages i betragtning, når det digitale coronpas skal udarbejdes.

Sådan lyder det fra Dataetisk Råd, der er kommet på banen med fem pejlemærker til udviklingen af coronapasset, der blandt andet skal kunne bruges i forbindelse med rejser.

3. februar lød meldingen, at Regeringen i samarbejde med Dansk Erhverv, Dansk Industri og kulturlivet ville lancere et digitalt coronapas inden for de kommende fire måneder.

Passet skal kunne hentes ned på alle danskeres smartphones og skal give mulighed for at åbne samfundet hurtigere op.

På forkant lyder det nu fra Dataetisk Råd, at der vil opstå en række overvejelser til brugen og udviklingen af coronapasset. Heriblandt hvordan anvendelsen af data vil ske i forbindelse med ny teknolog, lyder det fra rådet i en meddelelse.

De overvejelser har rådet nu forholdt sig til. Specielt fremhæves databeskyttelsesreglernes krav til formålsbegrænsning, tidsbegrænsning og dataminimering.

Dataetisk råd understreger samtidig at "disse hensyn også er udtryk for dataetik og tjener tillidsskabende formål."

Du kan se de fem pejlemærker i boksen til højre.

Blandt de første i verden
På et pressemøde onsdag 3. februar kunne fungerende finansminister Morten Bødskov (S) fortælle, at arbejdet med det digitale vaccinepas var skudt i gang.

"Det vil være det ekstra pas, som man vil kunne have på sin mobiltelefon, som dokumenterer, at du er blevet vaccineret. Det handler om, at vi som land udnytter de teknologiske fordele, vi har. Vi kan blive blandt de første i verden, der har det og kan vise det til resten af verden," sagde Morten Bødskov om vaccinepasset ifølge Politiken.

Det kan du læse mere om her: Regeringen vil udvikle et digital vaccinepas: Skal være klar om fire måneder

Planen er blandt andet, at kultur- og erhvervslivet hurtigere kan åbne op og give adgang til større arrangementer for de danskere, der allerede er blevet vaccineret.

Den fungerende finansminister lagde vægt på, at vaccinepasset kan fungere som en 'ekstra tryghed' og giver samtidig mulighed for, at man kan rejse ind i andre lande, når flere for udviklet et lignende digitalt pas.

Kort efter pressemødet meldte IBM Danmark sig på banen. Her lød meldingen fra selskabet, at man kunne udvikle det digitale coronapas på under fire måneder.

Det kan du læse mere om her: IBM er allerede klar med digitalt vaccinepas: "Fire måneder lyder af meget lang tid. Vi vil gerne i gang noget hurtigere"
Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Test af super-NAS og 10 gigabit netværk: Flyt terabyte af data med op til 1.000 megabyte i sekundet

0 Premium-indhold

Forsinket inddrivelsessystem har nu kradset skattegæld ind for 10 milliarder kroner - 400 offentlige kreditorer koblet på

0 Premium-indhold

Martin Thorborg frygter, at vi knækker internettets rygrad i klapjagten på Facebook: “Det er måske mere relevant at kigge på, hvordan vi får nogle skattekroner ud af de røvhuller“

0 Premium-indhold

Faxe Kommune prøver igen efter to kuldsejlede forsøg: Sender ERP-udbud i markedet for tredje gang

0 Premium-indhold

Coronakrisen satte ild under den danske e-handel i 2020: Rekord-omsætning på 154 milliarder kroner


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.