Dataetisk Råd er klar med fem pejlemærker til udvikling af digtalt coronapas: Se dem her
Regeringen er på vej med et digitalt coronapas, men det er ikke ligegyldigt, hvordan data vil blive bragt i spil med ny teknologi. Sådan lyder det fra Dataetisk Råd, der kommer med fem pejlemærker til udviklingen.
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter
Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.
Se anbefalingerne fra Dataetisk Råd i forbindelse med coronapasset
Hvor lang tid det vil tage at udvikle passet
Hvordan coronapasset skal kunne bruges
Hvilke etiske spørgsmål, som rådet mener, der skal tages højde for
455
2:30 min
1: Klart defineret og afgrænset formål Formålet med det digitale coronapas bør formuleres klart og afgrænset i udviklingen og brugen af det. Formålsafgræsningen bør indeholde en klar beskrivelse af den problemstilling, som passet forventes at løse samt behovet for, at løsningen digitaliseres.
2: Gennemsigtighed og frivillighed Det digitale coronapas bør baseres på fuld gennemsigtighed for borgerne. Der bør informeres klart og forståeligt til borgerne om løsningens formål, funktion, sikkerhed og begrænsninger ved anvendelse. Det digitale coronapas bør være frivilligt.
3: Datasikkerhed og privatlivets fred Det skal være trygt og sikkert for borgeren at anvende det digitale coronapas. Det digitale coronapas bør udvikles med henblik på at begrænse indhold og deling af oplysninger mest muligt. Eksempelvis bør GPS og anden lokationsdata slet ikke indgå i løsningen.
En hensigtsmæssig løsning heraf kan opnås, ved alene at verificere, hvorvidt borgeren skal have adgang eller ej. Et eksempel er, at appen blot viser et grønt lys, hvis borgeren er vaccineret eller har en nylig negativ test, eller rød hvis det ikke er tilfældet. På den måde sikres det også, at borgeren ikke behøver at dele private informationer og at løsningen ikke kompromitterer oplysninger om, hvorvidt borgeren er blevet vaccineret, er testet for covid-19 eller har antistoffer (såfremt dette vurderes sundhedsfagligt relevant), men blot at borgeren opfylder et af disse kriterier.
4: Tidsbegrænsning Det digitale coronapas bør afgrænses til en del af den kommende tids genåbning af samfundet. Oplysninger i det digitale coronapas bør derfor heller ikke opbevares længere end højst nødvendigt. I planen for udrulningen af det digitale coronapas, bør det derfor også fremgå hvornår, eller under hvilke omstændigheder, det kan afvikles igen.
5: Folketinget beslutter adgangsbegrænsningen Det bør være en politisk beslutning, hvordan det digitale coronapas tænkes anvendt, og det bør således ikke være op til den enkelte myndighed, virksomhed eller organisation, om de vil benytte sig af det digitale coronapas.
Det politiske niveau bør derfor formulere tydelige retningslinjer/kriterier for, hvornår virksomheder/organisationer kan stille krav til borgere om fremvisning af det digitale coronapas.
Gennemsigtighed for borgere, datasikkerhed og privatlivets fred.
Det er alle væsentlige faktorer, der skal tages i betragtning, når det digitale coronpas skal udarbejdes.
Sådan lyder det fra Dataetisk Råd, der er kommet på banen med fem pejlemærker til udviklingen af coronapasset, der blandt andet skal kunne bruges i forbindelse med rejser.
3. februar lød meldingen, at Regeringen i samarbejde med Dansk Erhverv, Dansk Industri og kulturlivet ville lancere et digitalt coronapas inden for de kommende fire måneder.
Passet skal kunne hentes ned på alle danskeres smartphones og skal give mulighed for at åbne samfundet hurtigere op.
På forkant lyder det nu fra Dataetisk Råd, at der vil opstå en række overvejelser til brugen og udviklingen af coronapasset. Heriblandt hvordan anvendelsen af data vil ske i forbindelse med ny teknolog, lyder det fra rådet i en meddelelse.
De overvejelser har rådet nu forholdt sig til. Specielt fremhæves databeskyttelsesreglernes krav til formålsbegrænsning, tidsbegrænsning og dataminimering.
Dataetisk råd understreger samtidig at "disse hensyn også er udtryk for dataetik og tjener tillidsskabende formål."
Du kan se de fem pejlemærker i boksen til højre.
Blandt de første i verden
På et pressemøde onsdag 3. februar kunne fungerende finansminister Morten Bødskov (S) fortælle, at arbejdet med det digitale vaccinepas var skudt i gang.
"Det vil være det ekstra pas, som man vil kunne have på sin mobiltelefon, som dokumenterer, at du er blevet vaccineret. Det handler om, at vi som land udnytter de teknologiske fordele, vi har. Vi kan blive blandt de første i verden, der har det og kan vise det til resten af verden," sagde Morten Bødskov om vaccinepasset ifølge Politiken.
Planen er blandt andet, at kultur- og erhvervslivet hurtigere kan åbne op og give adgang til større arrangementer for de danskere, der allerede er blevet vaccineret.
Den fungerende finansminister lagde vægt på, at vaccinepasset kan fungere som en 'ekstra tryghed' og giver samtidig mulighed for, at man kan rejse ind i andre lande, når flere for udviklet et lignende digitalt pas.
Kort efter pressemødet meldte IBM Danmark sig på banen. Her lød meldingen fra selskabet, at man kunne udvikle det digitale coronapas på under fire måneder.
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.