Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Chipmangel rammer bilsalget i Danmark / Bitcoin-værdien på vej tilbage mod rekordniveau / Apple-ansat angiveligt fyret efter kritik

Morgen-briefing: Chipmangel rammer bilsalget i Danmark / Bitcoin-værdien på vej tilbage mod rekordniveau / Apple-ansat angiveligt fyret efter kritik / Kina fortsætter den stramme regulering af techvirksomheder

Mornings. Og velkommen til en ny uge og en ny portion korte it-nyheder fra Computerworld.

I denne efterårsferie-uge er ansvaret lagt i hænderne på den fremskudte lyttepost fra Amager, der som ved tidligere lejligheder er parallelforskudt mod den store nabo mod syd.

Niels Veileborg står for fintuningen af lyttebøjerne. Og vi begynder med dårlige nyheder fra bilbranchen.

Chipmangel rammer bilsalget i Danmark

Den udbredte mangel på chips og halvledere verden over er også en ordentlig lussing til den europæiske bilindustri, og det kan nu mærkes på salget af biler.

Alene i september blev der indregistreret godt 25 procent færre biler i Europa i forhold til samme måned året før, fortæller Acea, som er bilindustriens interesseorganisation i Europa.

I Danmark faldt antallet af nyregistreringer med 17,3 procent i samme periode - fra 17.190 til 14.221. Totalt er faldet i nyregistreringer i Danmark på 1,5 procent i 2021 i forhold til året før.

Ifølge Reuters vil chipmanglen alene betyde, at bilproduktionen vil falde med en kvart million biler i Tjekkiet, hvor Skoda, Hyundai og Toyota har fabrikker.

Bitcoin-værdien på vej tilbage mod rekordniveau

Kryptovalutaen Bitrcoin er ved at hente det tabte terræn og nærmer sig nu niveauet for den hidtidige rekordnotering fra april på 64.895 dollar, skriver Ritzau.

I fredags nåede værdien op på 61.900 dollar. Årsagen er angiveligt, at det amerikanske børstilsyn snart ventes at tillade børsnoterede investeringsfonde baseret på kryptovaluta.

Bitcoin var sidst i september nede at runde en værdi på 41.000 dollar.

Apple-ansat angiveligt fyret efter kritik

Janneke Parrish, ansat som program manager hos Apple, siger til Reuters, at hun er blevet fyret, efter hun stod i spidsen for en flok Apple-ansatte, som offentliggjorde detaljer om flere tilfælde af forfølgelse og diskrimination under deres ansættelsesforhold. Blandt andet under hashtagget #AppleToo.

Apple nægter at kommentere sagen.

Ifølge Reuters har der på det seneste været flere tilfælde af alvorlig kritik fra Apple-ansatte. I september begyndte to ansatte en sag blandt andet om repressalier og forbud mod løndiskussioner blandt personalet.

Kina fortsætter den stramme regulering af techvirksomheder

Internetgiganter som Alibaba og Tencent blev alvorligt stækket, da de kinesiske myndigheder gik i gang med at sikre mere spillerum til giganternes små konkurrenter.

Og den indsats fortsætter, lyder det nu fra Kinas industriminister. Det skriver Reuters.

Ministeriet lancerede i sommer en seks måneder lang indsats til blandt andet forbedring af brugerrettigheder og databeskyttelse. Målet er også at give bedre plads til mindre og mellemstore virksomheder i internet-branchen.