Artikel top billede

Bezos og flere topchefer i Amazon anklages for at lyve under ed: Interne dokumenter tyder på fifleri med søgeresultater og kopiering af produkter

Jeff Bezos og flere andre topchefer i Amazon anklages for at have løjet under ed, da de afgav forklaring for den amerikanske kongres. Amazon benægter på det kraftigste.

Stifteren af Amazon og en af verdens rigeste mænd, Jeff Bezos, er havnet i et alvorligt uvejr, der kan have vidtrækkende konsekvenser.

Sammen med en flok topchefer fra Amazon beskyldes han for at have løjet under ed, da han afgav forklaring for den magtfulde Judiciary Committee i USA’s kongres. Det skriver BBC.

Fem medlemmer af komiteen støtter sig til afsløringer foretaget af nyhedstjenesten Reuters og flere andre nyhedstjenester om, at Amazon dels har kopieret produkter og dels har fiflet med søgeresultaterne for at øge salget af Amazons egne produkter. Svindlen skal være sket på det indiske marked og muligvis andre steder.

Kongressens Judiciary Committee har netop siden 2019 netop undersøgt konkurrenceforholdene på online-markedet og har blandt andet gravet i, hvordan Amazon udnytter data fra tredjeparts-forhandlere, og om Amazon favoriserer egne produkter.

I en henvendelse til Amazon skriver de fem komite-medlemmer:

“I bedste fald viser afsløringerne, at Amazons repræsentanter har vildledt komiteen. I værste fald er der tale om, at de har løjet under ed og muligvis har overtrådt føderal lovgivning.”

Komite-medlemmerne overvejer derfor nu at anmelde Amazon.

Amazon nægter pure, at selskabet og selskabets topfolk har gjort noget forkert - hverken på det indiske marked eller i forhold til forklaringerne afgivet under ed.

Reuters afsløringer er baseret på flere tusind lækkede fortrolige interne dokumenter fra Amazon.

De viser angiveligt, at Amazon faktisk udnytter data fra tredjeparts-forhandlere på Amazons platform til at booste salget af Amazons egne produkter, og at Amazon også direkte kopierer andres produkter.

Svindlen skal være foregået i Indien og muligvis andre steder, og i hvert fald to medlemmer af Amazons topledelse skal være medvidende om svindlen.

Komiteen bygger også sine anklager på journalistik udført af the Markup, the Wall Street Journal og the Capitol Forum.

Amazons nye topchef Andy Jassy har fået frist indtil 1. november til at bevise, at Amazons topchefer talte sandt, da de afgav forklaring under ed over for komiteen.